Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Zazwyczaj nie mam czasu na browarowanie :). Biorę się za oględziny ogrodowe, podlewanie. Ewentualnie jakiś spacer a potem zmęczona padam. Poza tym ja z tych co tylko lubuje się w smakowych cytrynkach, grapefruitach itd :). Takich bardzo nisko procentowych :).
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu jeśli pamiętam to kwitnie raz w lipcu, ale musiałabym sprawdzić , Kwiaty ma jasno niebieskie, zaraz poszukam, bo wydaje mi się, że gdzieś mam zbliżenie jednego kwiatka.
Wracając do dojazdu to masz kawałek drogi, ja już na szczęście mieszkam na miejscu, więc chociaż wracam późno z pracy to mogę jeszcze wiosną i latem popracować w ogrodzie. Ale za to Ty masz miejsce o jakim ja mogę tylko pomarzyć. :D
Zaraz poprzeglądam zdjęcia i wracam :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Daysy, ja mieszkam w okolicy Tarnowa w małopolsce i zeszłe lato było paskudne , mokre. Za to jeszcze wcześniejsze lato było tak suche i upalne ,że drugiego kwitnienie róż prawie nie było. Nie mamy studni ,a podlewanie wodą z wodociągu to duże koszty ;:108
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu znalazłam zdjęcie jest z 1.czerwca więc kwitnie tylko raz.

Obrazek

Znalazłam jeszcze jednego anonimowego, ten też kwitnie tylko raz

Obrazek

Ten został ropoznany jako Piilu

Obrazek

Ale mi sie rozmnożyły clematisy :D , ale nie martw się to tylko trzy, więcej na razie nie mam :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko trzeba mieć nadzieję, że następne będzie lepsze. Podpowiem Ci dobry sposób na gromadzenie wody, sprawdziłam go u siebie. My deszczówkę z całego domu odprowadzamy rynnami do ogrodu. Z każdej rynny zrobiliśmy rozprowadzenia rurami drenarskimi po całym ogrodzie. Tylko od Ciebie zależy jakie będą długie i gdzie będą kierowane. Spróbuj nie jest to duży koszt. Możesz też z jednej rynny odprowadzać deszczówkę do większego pojemnika i wykorzystywać w okresie, kiedy deszczu nie ma.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy będzie nowa rabatka ,a właściwie powiększona rabatka ;:306
Z tą deszczówką to bardzo fajna sprawa ,my z M do rynien zamontowaliśmy beczki z kranikami,nie muszę już czerpać wody z wodociągu ,bo wystarczy mały deszczyk i beczka jest pełna ;:oj ,a roślinki duzo bardziej zadowolone,bo mają deszczóweczkę a nie zimną wodę z kranu brrr.
Clematiski ;:215
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Daysy, moja działka jest dosyć dobrze pochylona i piaszczysta więc piasek dobrze chłonie wodę , ale jej nie magazynuje niestety . Deszczówkę zbieram do beczki , ale jak przez trzy miesiące nie pada to sama rozumiesz . Póki co marzę ,że to lato będzie idealne. ;:215

Ps. Clematiski cacaniuchne.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na idealne Lucynko nie masz co liczyć, jak długo żyję nie pamiętam by kiedykolwiek takie było, :D ale gromadzić deszczówkę warto, bo tak jak pisze Tolinka, rośliny niezbyt lubią zimną wodę z wodociągów. Poza tym to woda darmowa, leje się prosto z nieba, więc trzeba z takich darów korzystać ;:108 ;:108 ;:108 ;:215
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem w szoku że trafiły Ci się same niepowtarzające. Zazwyczaj te późnowiosenne powtarzają albo do samej jesieni albo koło sierpnia. Do tego jasnoniebieskiego pasuje mi kilka odmian ale powtarzają. Justa też powtarza. Ten drugi to nie mam pojęcia co to jest. A trzeci to na sto procent Pilu. Swoją drogą obficie Ci kwitnie. U mnie wypuścił jednego malutkiego kwiatuszka. Muszę mu w tym roku podłoże zmienić. Zachęcam Cię do kupna powojników które powtórzą Ci kwitnienie. To bardzo wdzięczne roślinki.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko Piilu to jedyny powojnik z którego jestem zadowolona, kwitnie bardzo obficie kupiłam go 2-3 lata temu dokładnie nie pamiętam. Kwitnie długo i bardzo ładnie, nie osiąga jakichś wielkich rozmiarów, ale jak kwitnie jest na co popatrzeć.

Piilu

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niebieski rosnie u mnie krótko, kupiony w zeszłym roku wiosną, więc to są tylko te zdjęcia jakie mam, nie wiem czy dobrze go posadziłam, być może ma za mało światła. Rozważąm go przesadzić.

Najgorszy jest ten purpurowy, kolor piękny, ale poza tym całkowita pomyłka, rośnie u mnie chyba z 5-6 lat i co roku raczy mnie kilkoma kwiatuszkami, dosłownie w zeszłym roku uświadczyłam może 4, bardzo słobo rośnie. Może w tym roku go przesadzę i zobaczę co dalej z nim będzie. Już myślałam, żeby go uciąć do samej ziemi i poczekać, może to pobudzi go do wzrostu i lepszego kwitnienia.

Tylko raz miałam pięknego powojnika, który powtarzał kwitnienie, niebieski o pełnych kwiatach i przepięknych puchatych owocnikach, ale po jedej z zim już się nie obudził. Miałam pecha, bo akurat jesienią był przesadzany na nowe miejsce, a zima była bezśnieżna i badrzo ostra.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wszystko jasne. Kupione były wiosną zeszłego roku, mogły poświęcić więc swoje siły na ukorzenianie się a nie na powtarzanie kwitnienia. Mam wiele powojników które nie zakwitły wcale, bo albo były za późno posadzone albo przyjmowały się. Musisz dać im czas. Pillu rośnie trochę już u Ciebie i dlatego jest taki ładny.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli Twoim zdaniem mogę liczyć na powtórne kwitnienie w tym roku niebieskiego :?: Dobrze byłoby, bo kolorek ma śliczny, kwiaty też ładne, powiedziałabym, że duże. Tylko ten purpurowy troszkę mnie wkurza, bo zamiast rosnąć, powiedziałabym, że maleje :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko a co byś poleciła mnie, która niestety niewiele jeszcze wie o uprawie tych wspaniałych roślin, żeby ładnie kwitły i były raczej mało kłopotliwe, czyli były somoobsługowe w miarę oczywiście :D . Ale wymagania :!:

Powiem Ci, że potrzebuję clematisa, który bedzie pasował do Grahama Thomasa i będzie dość ekspansywny w kolorze od błękitu do fioletu i szybko pokrywał brzydką ścianę :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z każdym dniem coraz bardziej tęsknię do takich widoków;

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Daysy, zabójczy ten powojnik! Masz jakiś patent na takie piękne kwitnienie?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”