Przepraszam, dopiero z urlopu wróciłem, w czasie, którego notabene, 5 lip posadziłem na działce Dziękuję za odpowiedź. Chciałbym jednak nieco przyśpieszyć wzrost lip i wyprowadzić im proste pnie. Wiem że nawet jeśli odrobinę przyśpieszę im wzrost to i tak jakichś dużych rozmiarów tych drzew nie dożyję, ale dla chęci poznania i zdobycia doświadczenia chciałem to zrobić
Przyznam że sadzenie takich drzew jak lipy dało mi niesamowitą satysfakcję.
Z przykrością czytam posty osób, którym lipy brudzą samochód. Samochód jest zawsze narażony na działanie czynników zewnętrznych, bo "taka jego natura". Ja mieszkam na obszarze ptasich przelotów - codziennie rano i po południu lecą ich tysiące. Nie lubię usuwać ptasich kup, mimo to nie przyszłoby mi do głowy zgłaszać jakieś pretensje.
Mam pytanie u mnie Lipa przed domem a właściwie to wchodzi mi oknem prawie do pokoju, moim zdaniem jest chora, przycinana nieregularnie, latem wchodzą mi robaczki do mieszkania - zarząd zieleni, ochrona środowiska nie widzi problemu. Przy okazji powiem, że b.lubię wszelką zieleń ale ta akurat mi nie pasi, zasłania okno, ulica ruchliwa, przekrzywiona. Robiono elewację budynku, ulicę i chodniki pięknie zrobili co mam zrobic pogodzić się z jej istnieniem a jak upadnie na kogoś lub samochód? Niedługo ptaki założą gniazda, to przecież szkoda. Lipa ma około 30 lat.
Witam, Przy domu wielorodzinnym, w którym mieszkam rosną (po obu stronach budynku, wejście główne), dwie duże (poniemieckie) lipy. Jedna jest na wprost mojego okna (ok 2 m odległości), druga u sąsiadów po drugiej stronie. są wielkie i zasłaniają frontową cześć budynku, w tym okna od naszych pokoi. Mimo usuwania kilku gałęzi , rokrocznie, przyrosty są silne i duże. Spełniając wszystkie formalności, część sąsiadów chciałaby te lipy usunąć, inni jednak nie chcą, argumentując, że te lipy wyciągają wilgoć spod budynku. odkąd jest kanaliza, nie ma wilgoci, budynek podpiwniczony ok 3 m wysokie piwnice-strop Kleina). Czy to jest prawda z tą wilgocią, czy lipy można usunąć i wtedy budynek będzie miał więcej słońca? będę wdzięczna za podpowiedź Pozdrawiam Ewa
Duże drzewa pobierają dużo wody. Czy u Was usunięcie drzew spowoduje wilgoć w piwnicy nie da się zgadnąć.
Usunięcie drzew t też dużo wyższa temperatura w budynku i tam gdzie były drzewa. Warto przemyśleć nim będzie za późno.
Okien nie otwierasz?
ja mam podwójny mur, w sumie 50cm. Co roku biorę się za wycinanie swierka, aż przychodzi lato i mnie też przechodzi. Gdyby mnie było stać to bym od was odkupił te lipy. Bo nim moje urosną minie pół wieku.
Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym mieć lipę ale nie wiem jak to zrobić. Czy ktoś moglby mi powiedzieć co trzeba zrobić :kiedy zebrac nasiona, jak długo stratyfkowac, kiedy wysiać . Z góry dziekuje za odpowiedzi.
W zeszłym roku posadziłam Lipę ,patrzę a ona już kwitnie
Myślałam że dłużej będę czekać na kwiaty, z 10 lat?
Co to może być za Lipa? Kwiaty nadają się na napar?
Witam, czy ma ktoś doświadczenia ze szpalerami z lip? chodzi mi dokładnie o odpowiedz na pytanie jak gęsto sadzić ? Chce osiągnąć coś podobnego jak w obrazku poniżej
To są drzewa formowane na ekrany. Jest przy nich zrobiona konstrukcja do której przymocowuje się gałęzie. Co do rozstawy sadzenia tu jest dosyć duża dowolność, bo wszystko zależy jaką gęstość w jakim czasie chcesz uzyskać.
Hej
Chciałbym uzyskać lipę z nasion. Znalazłem parę na balkonie, przeleżały tu cała zimę (mam lipy pod blokiem). Czy można je teraz wysiać, ile trwają wchody i jak wysiać?