Galeria.Dalie Anulki

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Re: Dalie Anulki:)

Post »

wiem że ty zawsze wcześnie wsadzasz swoje ale to chyba jeszcze za wcześnie
rano w pogodzie mówili że początek kwietnia będzie jak z przysłowia "kwiecień plecień bo przeplata troche zimy troche lata" :)
ja mieszkam na wschodzie to u nas zawsze najchłodniej to się jeszcze nie spiesze :) u nas dopiero ze 3 dni ciepła były :?
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dzisiaj juz mi przeszła ochota na wsadzanie :evil: pada od rana i jest zimno.Póki nie ma zapowiadanych przymrozków te co juz wsadziłam do donic i stoją na dworze zostawię a z resztą poczekam.Najgorsze ,ze taka deszczowa pogoda ma jeszcze długo potrwać :?
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anulka czytam,że juz pierwsza daliowa dostawa była, przyjdzie i kolejna pewnie po świętach.
Myślę, że dobrze zrobiłaś sadząc je do doniczek bo skoro jak piszesz " karpy niezbyt rewelacyjne" to przyspieszenie wegetacji o dobry miesiąc przyniesie efekty.
Tez mam kilkanaście w doniczkach ( odmiany niskie ) - ładnie rosną i po 2 uszczknięciach maja koło 15cm.
Są dość gęste i ładnie wybarwione bo dużo światła nie to co w mieszkaniach.
Chciałam spowolnić ich wzrost i też od kilku dni stoją na dworze razem z kannami.Nie mam balkonu ale takie mini skrzynki przy oknach i właśnie tam stawiam aby w razie czego ... szybko je schować.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja coś nie wierzę w te przymrozki chociaz juz były takie wiosny ,że przykrywałam dalie jakimis prześcieradłami i rano sztywne zdejmowałam :roll: Takie małe przymrozki daliom nie zaszkodzą ,ale to ''uciekanie'' z doniczkami to dobry pomysł.Jeszcze trochę i juz będzie ciepło a potem tylko będziemy się chwalić :wink:
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Posadziłam dalie miniaturowe do donic. Jedna wzeszła i ma ok 12 cm wysokości. Trzeba ją uszczykiwać żeby się zagęsciła? Jak dbać o takie doniczkowe dalie? Zostaną w nich cały sezon.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu pozwolę sobie wyręczyć Cie w odpowiedzi .
Uszczykiwanie stożka wzrostu ma na celu zagęszczenie rośliny ale można nie uszczykiwać - to indywidualna decyzja.
Uszykuję za drugą parą liści wtedy pojawiają sie 2 boczne pędy i ponownie na nich robię ten zabieg - na tym kończę bo w zupełności to wystarcza.
Dodatkowo o tej porze łodyżki z braku odpowiedniej ilości światła wydłużają się i mają dość odległe międzywęźla a to źle. Uszczykiwanie zmniejsza ten objaw.
Dalie w doniczkach wymagają takiej samej opieki jak inne kwiaty w pojemnikach - dobry drenaż, umiarkowane podlewanie ( dalie podlewa się rzadziej ale obficie - gromadzą wodę w korzeniach spichrzowych) i odpowiednie dokarmianie bo dalie wiążą kwiaty cały sezon.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu dzięki za wyręczenie ;:196 Nie wyrabiam się z korespondencją :roll:
Własnie wczoraj zamówiłam na allegro kolejne 20 sztuk-normalnie nie mogę za siebie :)
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu faktycznie szalejesz ale będzie za to w sezonie kolorowy zawrót głowy - mam nadzieję,ze będą zdjęcia i będzie co podziwiać.
Jaki areał ma Twój ogród bo az niemożliwe ,ze tyle w nim zmieścisz ? Moje zamówienia rozkładam w czasie- stopniowo robię grządki kwiatowe a ponadto nie mogę aż tyle kasy na to przeznaczać.
Pozdrawiam i życzę więcej czasu dla siebie bo nie zauważysz, że święta nadchodzą i czas zakasać rękawy.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu ogród przy domu ma 560m ,ale ja dalie upycham na 2 małych kawałeczkach ziemi-jedna przy drugiej.Co nie zmieszczę to sadze na działce nad morzem i dlatego mogę tak poszaleć.""Stare '' dalie sadzę u sąsiadki,bo juz wiem ,jak kwitną. To co mnie kręci to zobaczyć ,jak zakwitnie nowo kupiona sztuka.Wtedy segreguję ,najładniejsze zostawiam a resztę oddaję :?
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Działka podobny areał jak moja ale masz dwie jak Ania Guba więc obie możecie szaleć z ilością.
A do tego 'ciekawa z Ciebie ogrodniczka" i kusi Cię wszystko co nowe.
Dzięki działkom możemy czuć się odkrywcami - to daje przyjemność i wielką satysfakcję.
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Ja też poszalałam w tym roku i zakupiłam 15 nowych karp dalii. Wszystkie są miniaturkami i już od kilku dni siedzą grzecznie w doniczkach na parapecie w chłodniejszym pokoju ;:138 A tak w ogóle to moja historia z daliami zaczęła się 2 lata temu od posiania nasionek dalii otrzymanych od sąsiadki. Wykiełkoweały pięknie i ku mojemu zdziwieniu wszystkie na jesieni miałay już karpy. Szkoda tylko, że większość z tych posianych miała kolorek żółty- pewnie to cecha dominująca. W zeszłym roku udało mi się wyhodować z nasionek kilka różowych, łososiową i fioletową-same mieszańce a jak cieeszyły oko całe lato :D Najbardziej nie mogłam się doczekać po wysianiu co za kolorek wyrośnie. A że miejsca mam dużo to zakupy jeszcze będą. Wyjaśnijcie mi tylko proszę co to za tajamniczy skrót tego pana S.L. i jak to wychodzi cenowo. Mam nadzieję, że nie zrobię kryptoreklamy jak napiszę, że zamówiłam w tym roku wszystkie w firmie Benex i większość z karp to dorodne okazy.
Aneta
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

S.L to inicjały pana Stanisława , można u niego zakupić dalie po 2zł -posiada przecudne kolory i kształty kwiatów. Ja skusiłem się na 60 pozycji i też czekam na przesyłkę .
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Możecie pokazać jak wyglądają kłącza od p. Stanisława? Wszystkie są w tej samej cenie?
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

zerknij do mojego wątku. dokładnie tu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7&start=84 to właśnie paczka z tamtego roku od pana Stanisława :)
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Asia, dziękuję za przekierowanie :) . Ładne te karpy, takie mięsiste i nie wysuszone :). Mnie interesują tylko dalie karłowe. Niedawno kupiłam takie w Lidlu i muszę przyznać, że karpy były bardzo ładne.To był mix 8 kolorów. Zaczynają już wschodzić. Zobaczymy co z nich wyjdzie. Z chęcią przygarnęłabym jeszcze kilka miniaturek :tan :D
Ogród Rybki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”