Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Actinidia na ciężkiej ziemi
Czy ktoś uprawia mini kiwi na ciężkiej ziemi. Proszę o Wasze doświadczenia w tym temacie.
Re: actinidia na ciężkiej ziemi
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ponoć jak jest gleba ciężka i zlewna jak gliniasta to jak woda zalega przez 3 dni to może powodować zamieranie całych,nawet dużych roślin.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Mam ziemię ciężką, 30 cm uprawnej a potem glina. Ale i tak spróbuję.
-
- 200p
pera sączków(takie średniej grubości rury z dziurkami które mają ujście do rowu i odprowadzają wodę) wkop,żeby woda w korzeniach nie zalegała bo aktinidia jest na zaleganie wody wrażliwa,3dni może załatwić dużą roślinne.
Re: Actinidia kiwi - zawiązywanie owoców
Witam
Czy jest tu ktoś z woj. podlaskiego komu udaje się bez większych problemów uprawa kiwi?? Napaliłem się na nie już jakiś czas temu
ale tyle tych odmian że nie wiem co wybrać
Pozdrawiam

Czy jest tu ktoś z woj. podlaskiego komu udaje się bez większych problemów uprawa kiwi?? Napaliłem się na nie już jakiś czas temu

Pozdrawiam
Pozdrawiam Radek 

Ja mam co 1,5m , ale wydaje mi się że powinno być więcej.darnok pisze:tak z ciekawości co ile sadzicie aktinidie przy siatce,kratce?chodzi mi o odległość miedzy żeńskimi okazami aktinidii ostrolistnej.
Kasia
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aktinidia
Witam
Chcę kupić aktinidie i posadzić ją do skrzynki na balkonie gdzie jest mało miejsca i jest bardzo nasłoneczniony.
Jaki gatunek posadzić żeby ją kot nie zmasakrował i miała dobre owoce.
Proszę o odpowiedz.
Chcę kupić aktinidie i posadzić ją do skrzynki na balkonie gdzie jest mało miejsca i jest bardzo nasłoneczniony.
Proszę o odpowiedz.
Kiedyś widziałam w sklepie aktinidię w donicy z zawiązkami owoców, ale na dłuższą metę nie ma szans, szkoda rośliny.
Kasia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2012, o 16:03
Re: Aktinidia
Krzak który rośnie u rodziny jest potężny (roczne przyrosty po 1-1,5 metra) ma już kilka lat (5 lub 6), ale dopiero teraz ładnie kwitnie więc z utrzymanie czegoś takiego w doniczce to raczej większych szans nie ma. Roślinka jest wrażliwa na niedobry wody i lubi wilgotną pulchną ziemię. Jeśli by już próbować to może "Issai" który jest samopylny miałby jakieś szanse (te o mniejszych owocach są zazwyczaj mniej wymagające) o lie doniczna będzie odpowiednia (chyba minimum 30 litrowa).szy--- pisze:Witam
Proszę o odpowiedz.
Problem powstaje kolejny jak planujesz ochronić korzenie przed wymarzaniem w zimie bo doniczka na powierzchni ziemi narazi je na spadki temperatury dużo poniżej zera.
Pozdrawiam Andrzej
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Witam
Ta doniczka ma mieć 40 cm na 90 cm i wysokość 40 cm.
Ta doniczka ma mieć 40 cm na 90 cm i wysokość 40 cm.
Na dłuższą metę nic z tego nie będzie. Aktinidia korzeni się płytko i wszerz. Korzenie się nie pomieszczą.
Kasia
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Pytanko do Darnoka ,czy twoje kiwi ostrolistne dobrze się sprawują? Mam zamiar kupić też te odmiany, a dokładnie jumbo,purpure sadową i zapylacza weiki. 

-
- 200p
nigdy nie miałem z nimi problemu,przez pierwsze lata trzeba okrywać,aktinidia jest bardzo żarłoczna wymaga nawożenia,tak do połowy lipca,we wrześniu daje nawóz jesienny żeby przestały rosnąć i przygotowały się do zimy(ubogi w azot bogaty w fosfor i super bogaty w potas),ja mam co 4m posadzone.zamierzam dokupić w tym roku purpurę sadową i Annę.