Owocowy ogród Margity

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Owocowy ogród Margity

Post »

Robiłaś sama te bombki?
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

To nie bombki, to świat.
Klejenie opłatków to świetny trening cierpliwości...

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A ja się ciągle nie mogę napatrzeć :shock: ... :shock: ... :shock: ... :shock:
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Oj nie ma śniegu w kotlinie, troszkę poprószyło i szybko stopniało. Zaglądam do ogrodów na forum i widzę, że już się wysypało i dla nas zabrakło...
Ale nie tracę nadziei, na następne dni zapowiadają śnieg. Widocznie w drugiej dostawie będziemy. A na razie mogę sobie popatrzeć na inne gwiazdki, też fajnie... :(

Obrazek . Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę że tu ktoś spać nie może :wit
Zaglądam z rewizytą i podziwiam smaczny ogródek. Przyda mi się twoje doświadczenie bo wiosną warzywnik zakładam. Na razie trochę borówek, maliny i poziomki u mnie rosną.
Ciekawa jestem jak sobie poradzisz ze swoimi postanowieniami o ekologicznych opryskach. Ja niestety nie dałam rady :oops:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ojej , jak pięknie ! ;:138 to mówisz, że w Małopolsce wcale nie było śnieżku :?: doczekacie się, oj doczekacie :) oby nie za wiele :) a uprawiasz żurawinę ? ja próbowałam , ale mi nie wyszło. Inne krzewy owocowe rosną :) tylko na Kiwi poczekam jeszcze kilka lat, a myślałam ,ze owocują szybko, ale ktoś mnie z błędu wyprowadził :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Śnieżku nie masz,za to śniedków sporo :!:
Śniadek ladnie wygląda ale po kilku latach może być plagą,bo się bardzo sieje...
A cebulki rosną głęboko :( Lepsza jest odmiana nutans ;:108
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Mogę spać, tylko czasem mi się nie chce. :D
Chemii w warzywniku stosować nie chcę, do tej pory nie stosowałam. Ale mam zamiar poczytać, co forumowicz za mikstury szykuje i może się pierwszy raz za uprawę pomidorów zabiorę. Zobaczymy.

Nie mam żurawiny (jeszcze). Są podobno trudne w uprawie. Na razie posadziłam borówki wysokie. Jeśli będzie im u mnie dobrze, to pomyślę o żurawinach. Mają podobne wymagania, tylko żurawiny nie zawsze zdążą dojrzeć.

Śniadek jest nieobliczalny, w ogródku wyjadają go nornice i słabo rośnie. Ale w trawie rośnie jak szalony. Po przekwitnięciu jest koszony, deptany a i tak każdego roku odrasta. Poza tym można od niego zegarki regulować :D
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Margita, receptury forumowicz stosowałam przez ostatnie dwa sezony i nie zamierzam rezygnować, gorąco polecam. Żurawinę posadziłam jako rośliną okrywową pod borówkami, bardzo ładnie się rozrastają. Ziemia musi być wilgotna, ale nie lubią zalewania, więc rosną na lekko podwyższonej rabacie, mocno ściółkowanej grubą korą i szyszkami.
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Super pomysł z żurawiną pod borówkami, spróbuję posadzić kilka wiosną. O ile borówki przetrwają zimę, bo słabo coś rosły w tym roku. Planuję też uprawiać borówki niskie, więc od razu zaplanuję żurawiny.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Margita, ja całe lato zbieram do skrzynek drobne gałązki po obcięciu drzew owocowych. M się czasem buntuje i marudzi, ale ja jestem uparta i konsekwentna. Właśnie nadeszły pierwsze mrozy. Po długotrwałych deszczach ziemia jest wilgotna, śniegu jest jak na lekarstwo, zimne wiatry hulają, wysuszając szybko podłoże. Wczoraj właśnie przydały się gałązki, wszystkie wysypałam na żurawinę, będą rozpraszały mocne promienie słoneczne i zabezpieczą trochę rabatę przed wysuszeniem, docisną młode pędy do podłoża, niech się ukorzeniają. Jak przyjdą mocne opady śniegu to nie będą rośliny zaduszone. Taki rodzaj rusztowania. Zachęcam do uprawy, to nie jest takie skomplikowane. Ziemię troszkę mocniej zakwaszam, bo żurawina lubi kwas bardziej od borówki.
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Danusiu, czuję się namówiona na żurawinę. Dziękuję za rady, może mi się uda.
Zima zajrzała również do naszej kotliny. Śniegu jest kilka centymetrów, ale jest i nie topi się!

Więcej gwiazdek, tym razem różowych.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Jestem z rewizytą. A u Ciebie kolorowo- wiosennie i letnio...Zupełnie zapomniałam o mroziku ;) Zaraz poczytam więcej. Jeśli to nie tajemnica, to skąd jesteś?
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

I ja posiadam żurawinę w tym roku pięknie się rozrosła, ciekawa jestem jak będzie z owocowaniem, słyszałam,że może dopiero po pięciu latach o ile warunki jej się spodobają.
Ślicznie wyglądają te floksy ;:215
Awatar użytkownika
farmer123
100p
100p
Od: 29 gru 2014, o 12:52

Post »

a ja mam do pani takie małe pytanko sadziła pani w ogrodzie kukurydze taką na pop-corn :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”