Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Dzięki
Na zdjęciach jest tylko mały ułamek plonów 
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Krynka-chodziło Mi o odmianę papryki przedstawioną w całej swej krasie w donicy na górnym zdjęciu.
Co to za odmiana-proszę o nazwę.
Tak Mi się spodobał ten krzak,jego zdjecie robi u Mnie za tapetę na laptopie.
Co to za odmiana-proszę o nazwę.
Tak Mi się spodobał ten krzak,jego zdjecie robi u Mnie za tapetę na laptopie.
Słowianka, to pewnie chodzi Ci o filius blue, bo my z krynką miałyśmy te same nasiona i moja papryka tak samo wyglądała. Miał być filius blue, okazał się tylko filius
Bo ma zielone liście, a nie niebieskie 
dziękuję za naprowadzenie.
Okazuje się że mam nasiona,które otrzymałam od jednej z forumowiczek 2 lata temu.
Zastanawiam się dlaczego ich nie wysiałam.
Cóż,było,minęło,teraz nie odpuszczam.
Dzisiaj daje do kiełkowania 2 ziarna,sprawdzimy kiełkowanie.
Dobrze pójdzie,uprawiamy.
Okazuje się że mam nasiona,które otrzymałam od jednej z forumowiczek 2 lata temu.
Zastanawiam się dlaczego ich nie wysiałam.
Cóż,było,minęło,teraz nie odpuszczam.
Dzisiaj daje do kiełkowania 2 ziarna,sprawdzimy kiełkowanie.
Dobrze pójdzie,uprawiamy.
- Marla54
- 100p

- Od: 3 mar 2012, o 18:13

Krynka .. Elu cudności nam tu pokazałaś,
Bo jeśli jest to Filius Blue .. to właśnie taki zamówiłam. Już się cieszę
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
- krynka

Tak jak napisała Amanita,to z założenia jest Filius Blue,która postanowiła mieć zielone liście zamiast ciemnych
To była jedna z moich ulubionych papryczek. Bardzo dekoracyjna - młode owoce są czarne i bardzo błyszczące. Wyglada to niesamowicie przy dużej ilosci tych kulek. Potem ,jak zaczynają dojrzewać ,robią się burgundowe- też piękne
I jeszcze dodam,ze krzak jest niewielki ,tak z 40-50 cm (bez doniczki) i zwarty,kompaktowy. Na zdjęciu może wydawać się,że jest dużo większy,wielkości stołu ogrodowego,ale to wina ujęcia.
Próbowałam przechować krzak na parapecie,ale opadły wszystkie liście,więc obcięłam gałązki z owocami ,wstawiłam do koszyczka i pięknie się zasuszyły. Donica z resztą krzaka jest w chłodnej piwnicy- nie wiem jak przetrzyma zimę.
Te suszone owocki pięknie się kruszą w palcach,więc papryczki często lądują w zupach lub sosach.

To była jedna z moich ulubionych papryczek. Bardzo dekoracyjna - młode owoce są czarne i bardzo błyszczące. Wyglada to niesamowicie przy dużej ilosci tych kulek. Potem ,jak zaczynają dojrzewać ,robią się burgundowe- też piękne
I jeszcze dodam,ze krzak jest niewielki ,tak z 40-50 cm (bez doniczki) i zwarty,kompaktowy. Na zdjęciu może wydawać się,że jest dużo większy,wielkości stołu ogrodowego,ale to wina ujęcia.
Próbowałam przechować krzak na parapecie,ale opadły wszystkie liście,więc obcięłam gałązki z owocami ,wstawiłam do koszyczka i pięknie się zasuszyły. Donica z resztą krzaka jest w chłodnej piwnicy- nie wiem jak przetrzyma zimę.
Te suszone owocki pięknie się kruszą w palcach,więc papryczki często lądują w zupach lub sosach.

- Marla54
- 100p

- Od: 3 mar 2012, o 18:13
A powiedz mi jeszcze jak dużej doniczki potrzebuje jedna roślinka, i jeśli bym chciała posadzić kilka sztuk w prostokątnej kastrze budowlanej to co ile cm muszę je wsadzić. Dzięki. Tak się cieszę, że właśnie tę odmianę (między innymi) zamówiłam z Akcji. Maryla.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
- krynka

Ten okaz jest w donicy ok 5l,ale myślę,że w trzylitrowej też da radę,tylko trzeba częściej podlewać w upały.
Nie wiem jak głęboka jest ta kasta ( i czy ma dziury odpływowe? )
Nie wiem jak głęboka jest ta kasta ( i czy ma dziury odpływowe? )
- Dziunia87

- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Pocieszę Was, są jednak zielone papryki 
W pełni dojrzałe nie wybarwiają się na inny kolor oto one:

W pełni dojrzałe nie wybarwiają się na inny kolor oto one:

Saras green przejrzałe nabierają koloru brązowego 
- krynka

To habanero na ostatnim zdjęciu też wyglada,jakby szło w kierunku brązu 
Info dla tych,którzy zadawali mi pytania- odpowiedzi proszę szukać w śmietniku
Info dla tych,którzy zadawali mi pytania- odpowiedzi proszę szukać w śmietniku
Saras Green w środku mają piękny zielono-morelowo-musztardowy kolor.Nie wiem jak określić,ale jest kontrastujący ze skórką.A kolor dojrzałego owocu to nie jest czysta zieleń.Złamana delikatnie brązem,pomarańczem czy musztardą...dla mnie piękne i smakowite z wyglądu
W smaku mają porządnego "kopa",ale w moim odczuciu ostrość nie narasta i nie łamie człowieka - czyli da się zjeść
Habanero Green też miałam i to bardziej czysta zieleń właśnie. Czy też może dłużej to czystsza zieleń...w każdym razie jest różnica.
W smaku mają porządnego "kopa",ale w moim odczuciu ostrość nie narasta i nie łamie człowieka - czyli da się zjeść
Habanero Green też miałam i to bardziej czysta zieleń właśnie. Czy też może dłużej to czystsza zieleń...w każdym razie jest różnica.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.
- Biotit

- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Woda utleniona i parę innych zabawek też się przyda. 
- krynka

Beatko- wielkością sią nie przejmuj,większosć PPR jest większa,ale tylko nieliczne mają taki spektakularny kształt. U mnie były tylko na jednym krzaku,a miałam chyba z 5 krzaków. Te większe są tylko fantazyjnie pomarszczone
Yellow i Orange wcale nie wystepowały w "takiej" formie ,ale wielkość była przyzwoita

Czy ktoś jeszcze uprawiał te paprycki i moze pochwalic sie fotkami?
Yellow i Orange wcale nie wystepowały w "takiej" formie ,ale wielkość była przyzwoita

Ja miałam, u mnie żółta w ogóle nie zdążyła dojrzeć, tzn. nawet nie zdążyła zawiązać owoców, strasznie była późna, ale czerwona miała trochę i to bardzo smacznych owocówkrynka pisze:
Tu zdjęcia już ostatnich sztuk, po wykopaniu z gruntu i przeniesieniu do domu: