Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Katarino witam na forum. Sprawdz, czy liscie w ciągu dnia są gorące....Jeżeli tak, to znaczy, że jest im za ciepło.

Ja w jednym z moich storczyków tez miałam ten problem i okazało się, że potrzebuje on po prostu więcej wody.Teraz podlewam go co 4 - 5 dni i liście stały się jędrne i zielone. Absolutnie nie podlewaj od razu go tak często, trzeba rozpoznac powód!!!!
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Co zrobic gdy oncidium przekwitnie?

Post »

witam, mam oncidium , które właśnie dziś zgubiło swój ostatni kwiat,czytałam że storczyki z tej rodziny z psb nie wypuszczają nowych pędów kwiatowych więc spokojnie można ucinać jak nisko się da pęd kwiatowy. czy te informacje nie są dobre?? czy może pozwolić aby pęd sam uschnął , co wy robiliście w takiej sytuacji? co Ty radziłabyś Jovanko pozdrawiam dzięki za odpowiedzi
martuś
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Witaj,zostaw pęd niech sam zaschnie,roślina wykorzysta zawarte w nim składniki i sama go odrzuci,potem możesz odciąć,prawdopodobnie będzie wyrastać nowy przyrost,czekać aż dojrzeje to na nim powinien storczyk znów zakwitnąć,będzie to trwało plus minus rok
pozdrawiam
pozdr Dorota
Moje storczyki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marto ! Z pewnością z tego pędu już nic nie zakwitnie. Jeżeli nie przeszkadza ci stojący łysy kikucik, to niech sobie powolutku zasycha, a potem odetnij go uważając, aby nie uszkodzić pseudobulwy. W swoich kwiatach tego rodzaju, jeżeli mają bardzo duże pędy, z uwagi na brak miejsca ( nie mogę wystawić ich do innego pomieszczenia, bo zwyczajnie go nie ma), aby wyglądały estetycznie pędy te wycinam. Nie zauważyłam z tego powodu ubocznych skutków, które dana roślinka by odczuwała, nowy przyrost rośnie jak na drożdżach. Mam nadzieję, że Jovanka nie obrazi się, że odpowiedziałm zamiast niej :D
Teraz zauważyłam, że pisałyśmy jednocześnie ;:101 Witaj Dorelo - mało tego napisałyśmy w tym samym czasie jednakową ilośc postów hi, hi, hi. Takie małe bingo !
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

C.d.

Post »

na pewno się nie obrazi. dzięki za odpowiedz. jeśli chodzi o to ucinanie to zastanawiałam się nas tym, i ma już nowy przyrost długość ok. 3 cm,stary pęd kwiatowy jest długo ok. 50cm wiec chyba go utnę ale z 2 strony boję się bo może spowolnię wzrost młodego.... nie wiem co robić z tym fantem... pozdrawiam i w ciągu dalszym zastanawiam się a Droga Jovanka co Ty na to????? czekam na porady
martuś
Awatar użytkownika
magareta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 maja 2008, o 15:37

Wczoraj dostałam pierwszą orchideę-jaką ma nazwę?co dalej?

Post »

Przeczytałam prawie wszystkie posty, obejrzałam Wasze piękne storczyki, nie chciałabym zmarnować mojego, nie mam jednak żadnego doświadczenia.Proszę upewnijcie mnie, czy to DENDROBIUM PHALAENOPSIS-hybrydy?Orchidea jest w plastikowym przezroczystym pojemniczku z dużymi otworami na spodzie.Czy podlać ją dopiero po około 10-ciu dniach?
magaretaObrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magareto witaj :wink:
To nie dendrobium typu phalaenopsis tylko phalaenopsis :lol: podlej jak korzenie staną się srebrne (jak mają wilgoć to są zielone 8) )
A na tym forum znajdziesz mnóstwo wątków poświęconych phalaenopsis, są to jedne z łatwiejszych storczyków w uprawie, więc głowa do góry :wit
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
magareta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

C.d.

Post »

Dobry wieczór Asiu!
korzenie widoczne w doniczce są zielone, a wystające z doniczki pędy (widoczne na pierwszym zdjęciu) mają kolor srebrny.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Margareto podlej jak będzie całkiem sucho.....Łatwo jest zaszkodzic storczykom zalewając je....a potem tylko nieprzyjemnosci i ;:16 ;:214
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

:) Witaj Magareto :)
Z własnego doświadczenia wiem, że rośliny otrzymane lub zakupione, powinny postać bez podlewania z 7 do 10 dni. Na Twoich zdjęciach widać, że podłoże jest ciemne = mokre, a korzonki są zielone. Daj sobie spokój z podlewaniem 8)

Powodzenia w opiece nad ślicznotką :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
magareta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

C.d.

Post »

Bardzo, bardzo cieszę się z tak szybko otrzymanych wskazówek , dot. mojej ślicznotki!Mam następną wątpliwość- skoro doniczka nie może stać w wodzie, to czy nie powinna być umieszczona na jakimś "podwyższeniu" i dopiero w podstwku/spodeczku??Oczywiście nie spieszę się z podlaniem(dostosuję się do wskazówek doświadczonych Forumowiczek) ale to pytanie na przyszłość.
magareta
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Moje storczyki stoją na podstawkach ustawionych na tacy wysypanej keramzytem i zalanym wodą. Woda paruje i tym samym zwiększa wilgotność.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Margareto witamy na forum. ;:7 Dziewczyny już wszystko napisały, więc nie będę się powtarzac, dużo czytaj i stosuj sie do wskazówek zawartych w innych postach a Twój phalaenopsis będzie Cię cieszył nie tylko jednym kwitnieniem.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Magareto, ja swoje trzymam w osłonkach i stoją na tacy z keramzytem zalanym wodą (dzięki osłonce korzenie nie stykają się z wodą). Równie dobrze możesz zrobić tak jak napisała Wanda - doniczke postawić na jakiejś podstawce.
Na razie nie podlewaj, ale te wystające z doniczki (korzenie powietrzne) zraszaj (ja to robię codziennie rano 8) ) przegotowaną lub destylowaną wodą - wtedy nie uschną :wink:
Życzę powodzenia w opiece nad ślicznotką :P
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
iwaszam
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 11:51

Post »

Dla mnie najprostszą wskazówką dla początkującego storczykomaniaka odnośnie podlewania jest:
-podlać kiedy plastikowa doniczka z roślinką zrobi się lekka,
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
bo czasami widoczne korzenie wydają się suche,a te niewidoczne są jeszcze mokre -
;:2 Życzę sukcesów w uprawie
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - IWA
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”