Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy
Katarino witam na forum. Sprawdz, czy liscie w ciągu dnia są gorące....Jeżeli tak, to znaczy, że jest im za ciepło.
Ja w jednym z moich storczyków tez miałam ten problem i okazało się, że potrzebuje on po prostu więcej wody.Teraz podlewam go co 4 - 5 dni i liście stały się jędrne i zielone. Absolutnie nie podlewaj od razu go tak często, trzeba rozpoznac powód!!!!
Ja w jednym z moich storczyków tez miałam ten problem i okazało się, że potrzebuje on po prostu więcej wody.Teraz podlewam go co 4 - 5 dni i liście stały się jędrne i zielone. Absolutnie nie podlewaj od razu go tak często, trzeba rozpoznac powód!!!!
Co zrobic gdy oncidium przekwitnie?
witam, mam oncidium , które właśnie dziś zgubiło swój ostatni kwiat,czytałam że storczyki z tej rodziny z psb nie wypuszczają nowych pędów kwiatowych więc spokojnie można ucinać jak nisko się da pęd kwiatowy. czy te informacje nie są dobre?? czy może pozwolić aby pęd sam uschnął , co wy robiliście w takiej sytuacji? co Ty radziłabyś Jovanko pozdrawiam dzięki za odpowiedzi
martuś
Witaj,zostaw pęd niech sam zaschnie,roślina wykorzysta zawarte w nim składniki i sama go odrzuci,potem możesz odciąć,prawdopodobnie będzie wyrastać nowy przyrost,czekać aż dojrzeje to na nim powinien storczyk znów zakwitnąć,będzie to trwało plus minus rok
pozdrawiam
pozdrawiam
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Marto ! Z pewnością z tego pędu już nic nie zakwitnie. Jeżeli nie przeszkadza ci stojący łysy kikucik, to niech sobie powolutku zasycha, a potem odetnij go uważając, aby nie uszkodzić pseudobulwy. W swoich kwiatach tego rodzaju, jeżeli mają bardzo duże pędy, z uwagi na brak miejsca ( nie mogę wystawić ich do innego pomieszczenia, bo zwyczajnie go nie ma), aby wyglądały estetycznie pędy te wycinam. Nie zauważyłam z tego powodu ubocznych skutków, które dana roślinka by odczuwała, nowy przyrost rośnie jak na drożdżach. Mam nadzieję, że Jovanka nie obrazi się, że odpowiedziałm zamiast niej
Teraz zauważyłam, że pisałyśmy jednocześnie
Witaj Dorelo - mało tego napisałyśmy w tym samym czasie jednakową ilośc postów hi, hi, hi. Takie małe bingo !

Teraz zauważyłam, że pisałyśmy jednocześnie

C.d.
na pewno się nie obrazi. dzięki za odpowiedz. jeśli chodzi o to ucinanie to zastanawiałam się nas tym, i ma już nowy przyrost długość ok. 3 cm,stary pęd kwiatowy jest długo ok. 50cm wiec chyba go utnę ale z 2 strony boję się bo może spowolnię wzrost młodego.... nie wiem co robić z tym fantem... pozdrawiam i w ciągu dalszym zastanawiam się a Droga Jovanka co Ty na to????? czekam na porady
martuś
Wczoraj dostałam pierwszą orchideę-jaką ma nazwę?co dalej?
Przeczytałam prawie wszystkie posty, obejrzałam Wasze piękne storczyki, nie chciałabym zmarnować mojego, nie mam jednak żadnego doświadczenia.Proszę upewnijcie mnie, czy to DENDROBIUM PHALAENOPSIS-hybrydy?Orchidea jest w plastikowym przezroczystym pojemniczku z dużymi otworami na spodzie.Czy podlać ją dopiero po około 10-ciu dniach?
magareta

magareta

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magareto witaj
To nie dendrobium typu phalaenopsis tylko phalaenopsis
podlej jak korzenie staną się srebrne (jak mają wilgoć to są zielone 8) )
A na tym forum znajdziesz mnóstwo wątków poświęconych phalaenopsis, są to jedne z łatwiejszych storczyków w uprawie, więc głowa do góry

To nie dendrobium typu phalaenopsis tylko phalaenopsis

A na tym forum znajdziesz mnóstwo wątków poświęconych phalaenopsis, są to jedne z łatwiejszych storczyków w uprawie, więc głowa do góry

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
C.d.
Bardzo, bardzo cieszę się z tak szybko otrzymanych wskazówek , dot. mojej ślicznotki!Mam następną wątpliwość- skoro doniczka nie może stać w wodzie, to czy nie powinna być umieszczona na jakimś "podwyższeniu" i dopiero w podstwku/spodeczku??Oczywiście nie spieszę się z podlaniem(dostosuję się do wskazówek doświadczonych Forumowiczek) ale to pytanie na przyszłość.
magareta
magareta
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magareto, ja swoje trzymam w osłonkach i stoją na tacy z keramzytem zalanym wodą (dzięki osłonce korzenie nie stykają się z wodą). Równie dobrze możesz zrobić tak jak napisała Wanda - doniczke postawić na jakiejś podstawce.
Na razie nie podlewaj, ale te wystające z doniczki (korzenie powietrzne) zraszaj (ja to robię codziennie rano 8) ) przegotowaną lub destylowaną wodą - wtedy nie uschną
Życzę powodzenia w opiece nad ślicznotką :P
Na razie nie podlewaj, ale te wystające z doniczki (korzenie powietrzne) zraszaj (ja to robię codziennie rano 8) ) przegotowaną lub destylowaną wodą - wtedy nie uschną

Życzę powodzenia w opiece nad ślicznotką :P
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Dla mnie najprostszą wskazówką dla początkującego storczykomaniaka odnośnie podlewania jest:
-podlać kiedy plastikowa doniczka z roślinką zrobi się lekka,
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
bo czasami widoczne korzenie wydają się suche,a te niewidoczne są jeszcze mokre -
;:2 Życzę sukcesów w uprawie
-podlać kiedy plastikowa doniczka z roślinką zrobi się lekka,
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
bo czasami widoczne korzenie wydają się suche,a te niewidoczne są jeszcze mokre -
;:2 Życzę sukcesów w uprawie
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - IWA