Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
Może tefrak miał za sucho. Moje Opuntia fragilis gubią człony po mocnym przesuszeniu.
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie podobna sytuacja - w szklarni. Kilka razy weszłam, a tam te same 3 kaktusy ( w tym tefrak) pięterko niżej. Podejrzewam kota, bo przecież nie wiatr...
Oczywiście tefrak też stracił człon 

- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Koty to straszne szkodniki, wskakują mi na stoły zrzucając przy tym doniczki, nie wspomnę już, że na ziemi mam piach zamiast ziemi.
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
A skoro jesteśmy w temacie przesuszenia kaktusów...to jak w porę poznać, że kaktusowi brakuje wody...gdy zaczyna się kurczyć... 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Tak - tracą turgor, kurczą się, szarzeją, nie rosną, a potem czasem długo dochodzą do siebie - moja jedna lofoforka po zimie to dopiero latem zaczęła wyglądać, jak trzeba. Już myślałam, że trzeba ją będzie spisać na straty.
Nie mówiąc o opuncji, która dwa lata temu jak się położyła zimą, to wstać przez parę tygodni nie chciała.
Z tym tefrakiem to może być to. Wiem, że je warto podlewać trochę więcej, ale jakoś tak nie zadbałam o jego potrzeby. A że wszystkich nie rozpieszczałam, to i jemu za mokro nie było. Dzięki za podpowiedź, w przyszłym sezonie spróbujemy inaczej
Odpadnięty człon oczywiście poszedł do ukorzeniania. Poprzednim razem nie było z tym problemu, więc i tym razem może sie uda.
Nie mówiąc o opuncji, która dwa lata temu jak się położyła zimą, to wstać przez parę tygodni nie chciała.
Z tym tefrakiem to może być to. Wiem, że je warto podlewać trochę więcej, ale jakoś tak nie zadbałam o jego potrzeby. A że wszystkich nie rozpieszczałam, to i jemu za mokro nie było. Dzięki za podpowiedź, w przyszłym sezonie spróbujemy inaczej

Odpadnięty człon oczywiście poszedł do ukorzeniania. Poprzednim razem nie było z tym problemu, więc i tym razem może sie uda.
- brombiel
Szkoda Twojego tefraka, bo wiem jak mnie było żal gdy musiałam sama usunąć jeden człon żeby mi nie padł...a co do widocznych oznak przesuszenia to dzięki za uświadomienie...u mnie już powoli włączają grzejniki, więc muszę baczniej obserwować swych pupuili 

Ja miałem w tym roku taką pijaczkę Parodia zecheri. Nie podlewana od ubiegłego roku od października, na wiosną spryskiwana, później podlana, nie pobrała wody. Z doniczki jej nie wybijałem by sprawdzić korzenie, stała całe lato na patelni, wysuszyła się i przypaliła przy areolach. Podlewana była razem z wszystkimi moimi kaktusami ale uparcie nie "piła". Zapadła się, sflaczała i myślałem, że się pożegnamy. Dopiero gdy w połowie września robiłem podlanie na zimę z Bi58 to ochlała się, że mało nie pękła, a teraz znowu bedzie miała przerwę w piciu do ~ kwietnia.
- onectica
- brombiel
Piękne kwiaty
...muszę wystosować zażalenie do swoich...to może na przyszły rok zaczną się produkować 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
To nie są "jakieś" kwiatki tylko ładne kwiatki. O tej porze roku doprawdy bezcenne. 

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę,że u Ciebie Lucy sezon się jeszcze nie skończył.
Pięknie Ci jeszcze kaktusy kwitną.
Pięknie Ci jeszcze kaktusy kwitną.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucy,kwiatuszki małe,ale ja oczy cieszą 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Widać mamy taka samą mamilke i moja również ma w głebokim poważaniu jesień. Dają te kwiatki po oczach, ale ja cieszą

- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Lucy dopiero teraz się wpisuję, ale lepiej późno niż wcale
Ten Twój tefrak może i miał za sucho ale mi przyszło do głowy że może go coś podgryza... nie wiem... tak się tylko zastanawiam, bo u mnie zazwyczaj jak się zaczyna z roślinami coś złego dziać to zawsze są to jakieś pasożyty
Tylko, że ten Twój całkiem ładnie wygląda.

Ten Twój tefrak może i miał za sucho ale mi przyszło do głowy że może go coś podgryza... nie wiem... tak się tylko zastanawiam, bo u mnie zazwyczaj jak się zaczyna z roślinami coś złego dziać to zawsze są to jakieś pasożyty

- onectica
Aga, Henryku, Marianie, Leszku święta to prawda, że o tej porze roku cieszy każdy kwiateczek 
Malutko ich już, że na palcach jednej ręki można zliczyć, sa jeszcze wprawdzie pączki - i to po kilka - na dwóch czy trzech gymnolach, ale te już nie maja szans na ten rok. Trudno, mogły się szybciej decydować
Magda - takie mammilarki mam dwie. Różnia się między sobą trochę odcieniem kwiatków, ale maja tę wspólna cechę, że ani jedna ani druga nie kwitnie, jak by się należało wiankiem, tylko obie za każdym razem takie szczerbate wychodzą
Tefraka wsadziłam gdzieś gościnnie do pierwszej lepszej doniczki, niech teraz Natura zadziała.
Co do odpadającego członu - koty wykluczone, ja - tym razem - wykluczona, szkodniki - na oko raczej wykluczone, choroba też, bo cały kawałek czysty, ładny i zdrowy. Produkuje się kolejna kulka, zobaczymy, co będzie.
Za to Cereus peruvianus ewidentnie obżarty, zanim mu się przyjrzałam, to już go nieźle poharatało
Jest po oprysku, po Bi, i może z tego wyjdzie.
a dzisiaj obiecana wata cukrowa
jeden z moich ulubionych ulubieńców: Oreocereus trollii

Malutko ich już, że na palcach jednej ręki można zliczyć, sa jeszcze wprawdzie pączki - i to po kilka - na dwóch czy trzech gymnolach, ale te już nie maja szans na ten rok. Trudno, mogły się szybciej decydować
Magda - takie mammilarki mam dwie. Różnia się między sobą trochę odcieniem kwiatków, ale maja tę wspólna cechę, że ani jedna ani druga nie kwitnie, jak by się należało wiankiem, tylko obie za każdym razem takie szczerbate wychodzą

Nie będziemy się spierać o terminy, cieszę się, że jesteśmarta_lara pisze:Lucy dopiero teraz się wpisuję, ale lepiej późno niż wcale![]()

Tefraka wsadziłam gdzieś gościnnie do pierwszej lepszej doniczki, niech teraz Natura zadziała.
Co do odpadającego członu - koty wykluczone, ja - tym razem - wykluczona, szkodniki - na oko raczej wykluczone, choroba też, bo cały kawałek czysty, ładny i zdrowy. Produkuje się kolejna kulka, zobaczymy, co będzie.
Za to Cereus peruvianus ewidentnie obżarty, zanim mu się przyjrzałam, to już go nieźle poharatało

Jest po oprysku, po Bi, i może z tego wyjdzie.
a dzisiaj obiecana wata cukrowa

jeden z moich ulubionych ulubieńców: Oreocereus trollii