Mój ogródek z oczkiem cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogródek z oczkiem cz.4

Post »

O kurcze Kasiu ale ty masz miejsca ;:219 Możesz szaleć i szaleć ;:138
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam że dopiero odpowiadam, troszkę mnie nie było, przez sprawy rodzinne i grypowe :evil:

Witaj Justynko :wit
Miło mi witać nowego gościa :D
Działka jest dość duża , 1600 m, jak na jedną osobę ogrodującą , po czterdziestce , to dość sporo :lol:
Pierwszą moją miłością były iglaste, więc na początku zakładania ogrodu troszkę ich nakupiliśmy . Na początku wydawało mi się że rosną za wolno , ale w końcu urosły i spełniły swoją funkcję zasłony sąsiadów 8-)

Potem zaczęły przybywać róże, jedne zginęły , pojawiły się kolejne.
Hansestand R. u mnie ma słonko prawie przez cały dzień, tak mniej więcej od 11-tej. Ale myślę ,że z popołudniowym cieniem doskonale sobie poradzi , róże przeważnie wymagają ok. 6 godzin słonka .

Perukowce bardzo lubię , mam jednego olbrzyma, ten przy oczku jest mniejszy .Pierwszy raz wykonałam tak drastyczne cięcie , z reguły obcinałam tylko jakąś źle rosnącą gałąź, rosły swobodnie . Ale dobrze słyszeć ,że dobrze znoszą postrzyżyny. Czy częste cięcie nie ma wpływu na kwitnienie ?

Wodę w ogrodzie uwielbiam, nie wyobrażam sobie ogrodu bez oczka , tam zawsze toczy się jakieś życie, ptaki, żaby, ważki...
Nie wymaga dużo pracy , wiosną trochę czyścimy dno, wymieniamy trochę wody, obcinamy suche liście z roślin, i to wszystko .
W sezonie czyszczę pompę , wybieram liście jakie wpadną , i nic więcej .
Może woda nie jest idealna, ale już się tym nie martwię, nie ma co się za bardzo przejmować, przyroda nie musi być idealna :wink:
Moje oczko jest źle usytuowane, powinno być częściowo w cieniu , ale na to już nic nie poradzę :wink:

Pozdrawiam i zapraszam częściej :D

Pawle , zdjęcia zrobię jak troszkę wyjdzie słonko, na razie tak buro że wyglądają przygnębiająco :wink:

Iglaków trochę się nazbierało , wiesz, z ciekawości policzyłam, i w żywopłocie szmaragdów jest 90, a innych, ozdobnych około 35 sztuk :lol:

Tak , przestrzeni jest sporo, można działać ;:333

Gieniu, oczywiście przypomnę zaproszenie wiosną, liczę , że mnie odwiedzisz ;:168

Ewuniu, dziękuję w imieniu oczek :lol:
Ten płaski kamień bardzo fajnie się układa, i super wygląda, szczególnie gdy jest mokry, mieni się różnymi kolorami :roll: , doskonale sprawdza się nad wodą i na płaskie obwódki .
Chryzantemy też będę dzielić wiosną, nie będą się pokładać ;:333

Eluś, dzięki .
Dużo miejsca to i dużo pracy , czasem chciałaby mieć mniej i czasem móc przysiąść i nic nie musieć dłubać :wink:
Ale rzeczywiście można poszaleć ogrodowo ;:333
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

No jeszcze troszkę przestrzeni masz do zagospodarowania, możesz przez to mieć więcej chciejstw ;:306 Ja już zaczynam narzekać na brak miejsca. Jeszcze tylko jedną rabatę zrobię z przodu (ale to dopiero jak kanalizację zbudują a mają wiosną zacząć) i potem już tylko drobne zmiany...
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyś , rzeczywiście mam jeszcze sporo miejsca , ale już nie szaleję z roślinami .
Nie wszystko rośnie tak jak by się chciało, lepiej sadzić sprawdzone rośliny, takie które przeżyją trudne warunki .
Rabat bylinowo-różanych na pewno już więcej nie będę robiła, jedynie krzewy i iglaki, te są mniej wymagające :wink:
No tak , musisz poczekać jak założą kanalizację, żeby potem zrobić już rabatę na stałe. Mniej miejsca nie jest takie złe , jest też mniej pracy :wink: A drobne zmiany możesz przecież robić bez końca :D
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

90 Szmaragdów . ;:215 Może będą jakieś nowe iglaczki jeszcze ? :lol:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No trochę się ich uzbierało :lol:
Czy chodzi ci o zakupy czy o fotki ? :wink:
A w sumie nowe są, takie maluszki, wysiało się kilka tujek kulek :D
Tylko co z nich wyrośnie ? :D
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Zakupy . :D Aaa to nowina . ;:215 Wyrosną wyrosną jak o nie zadbasz .Najgorszy jest pierwszy rok podobno . :wink:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakupów na razie nie planuję , odpuściłam już duże zakupy, kupuje tylko to co mi akurat jest potrzebne :wink:
Potrzebowałam w jedno miejsce konkretną hortensję i niedawno kupiłam .
Na wiosnę myślałam o zakupie rozplenicy i akurat dziś u znajomej widziałam wielką roślinę, którą będzie dzielić wiosną i sobie zamówiłam sadzoneczkę :tan
Dosadzam rośliny, ale głównie z własnej hodowli -berberysy, perukowce, tawuły .

Małe tujki - niech sobie rosną, ciekawa jestem czy będą powtarzać cechy rodzica :wink:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Kasiu! sporo masz nowych nasadzeń . Jak rozrośnie się , będzie super. Kasiu, jestem tego samego zdania , sadzić to co sprawdza się w naszych ogrodach , ale... człowiek nie może się czasami oprzeć. Zaczynam uczyć się kontrolować swoje zapędy i pokusy roślinne . Wiem ,że u mnie też przybędzie berberysów, perukowców, pęcherznic i też z własnych sadzonek / na razie są malutkie/ ale co tam, urosną. No chyba,ze trafią się tanie sadzonki ;:306 Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Kasiu pooglądałam sobie wszystko. Pięknie u Ciebie. Ale nie ukrywam,że szczególnie zachwyciło mnie oczko. Po prostu cudne jest. Na wiosnę też zamierzam założyć oczko. Trochę boję się, bo różne są opinie. Jak duże jest Twoje oczko? Napisz proszę parę szczegółów odnośnie pielęgnacji. Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, no właśnie , zakup tylko kontrolowany ;:333
Potrafię już odwiedzić szkółkę i wyjść bez żadnych zakupów :lol:

U mnie pęcherznica wysiała się, i miałam mnóstwo sadzonek, dużo rozdałam ale sobie też posadziłam, w końcu urosną . Mam też sporo małych berberysów .
Tak, warto sadzić sprawdzone rośliny , i powtarzać nasadzenia, to tworzy większą harmonię w ogrodzie, a tego w pewnym momencie zaczyna brakować .
Teraz z reguły sadzę po dwie , trzy , takie same rośny obok siebie .
U ciebie możesz pozwolić sobie na większą rozmaitość roślinną , ze względu na klimat w twojej okolicy :D , u mnie zaś to prawdziwy biegun zimna 8-)

Witaj Ateno :wit
Dziękuję w imieniu oczka ;:180
Ono nie jest duże, ma wymiary , licząc po brzegu , około 5 x 3 m .
Ma trzy poziomy, półki, które zdewastował częściowo kret.
Gdy je zakładaliśmy, nie mieliśmy jeszcze dostatecznej wiedzy na ten temat i może miejsce nie jest zbyt odpowiednie - zbyt duże nasłonecznienie i dlatego woda jest zielona .
Czyli podstawą jest zacienione stanowisko .
Gruba folia - taka do oczek oczywiście, wytrzyma sporo lat - i jeśli jest zielona- to zielonym do dołu a czarnym do góry- wówczas łatwiej ją zamaskować .
I koniecznie trzeba posadzić sporo roślin - oczyszczają wodę , i wówczas nie ma konieczności zakładania systemu filtrów - do czego dążę od kilku sezonów .
Jeśli chcesz mieć lilie wodne-grzybienie , to nie może być fontanny która pryszcze na liście , bo tego nie lubią .
Według mnie pielęgnacja nie jest wcale kłopotliwa , wiosną częściowo czyścimy dno, ale na samym dole osad zostawiamy, dolewamy wody, wyciągamy rośliny i obcinamy suche liście - albo przycinam bez wyciągania donic .
I to wszystko.
W sezonie czyszczę pompę , taką malutką , która trochę napowietrza wodę , i karmię rybki - i to rzadko , wybieram sitkiem wpadające listki .
A przede wszystkim cieszę się i zachwycam liliami :D

A tak na serio, jest cały dział dotyczący budowy i pielęgnacji oczek, zajrzyj a na pewno dowiesz się sporo więcej :D
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w mroźny dzień :wit

Dzisiejsze zdjęcia oczka :shock: Ciekawe jest to , że małe oczko wcale nie było zamarznięte :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Kasiu usuń liście lilii póki dobrze oczka nie ścięło :wink: Tylko brudzą wodę, opadną zgniją i odżywią glony ;:108
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Ewuś :wit
Spróbuję to zrobić jutro :D
U nas jest 2,5 na minusie, pewnie jutro będzie tak samo zamarznięte :wink:
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

U mnie już 4cm lodu przerębelek i pływak styropianowy i oby do wiosny! :D
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”