Zieloni współmieszkańcy Ani
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy nolina nie ma zgrubiałego pędu na dole? Chyba ,że młoda nie ma. A jeżeli chodzi o paprocie,to z mojego doświadczenia wynika ,że ładniej rosną gdy mają dużo słońca. Moja rośnie przy południowym oknie i jest naprawdę bardzo duża . To samo potwierdził mój brat. Przeniósł swoją mało ciekawą paproć z miejsca mniej słonecznego w pełne słońce i paproć odżyła. Więc z tą cieniolubnością paproci nie do końca jest prawda.
Wpadłam na chwilę zobaczyć czy ktoś rozwiązał moją zagadkę i widzę że Was zaciekawiłam. Ale muszę was zmartwić, to nie jest nolina, zgadujcie dalej... jak nie zgadniecie to Wam powiem co to.
Ta roślinka potrzebuje dużo światła, ale nie słońca, rośnie dość duża, ma dość gruby pień a na górze pióropusz liści. Ale to nie jest żadna palma.
Co do cieniolubności paproci to rzeczywiście jest z tym różni, ale ja nie mam paproci jako takiej już i nie zamierzam mieć. Mam tylko asplenium, ale to wiem z doświadczenia że ono może w cieniu rosnąć, gdy ma za dużo światła robi się brzydka.

Co do cieniolubności paproci to rzeczywiście jest z tym różni, ale ja nie mam paproci jako takiej już i nie zamierzam mieć. Mam tylko asplenium, ale to wiem z doświadczenia że ono może w cieniu rosnąć, gdy ma za dużo światła robi się brzydka.