Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Joluś, mój kotek dostał swoje miano również od skakania :;230 Szczególnie jak był mały, podskakiwał w trawie go góry jak piłeczka - pociesznie i słodko to wyglądało ;:167
Wracając do cebulowych - planuję założyć jakieś poletko doświadczalne, gdzie posadzę takie małe cebule i poobserwuję co z nich będzie. Zastanawiam się tylko (bo nigdzie nie doczytałam jak to jest) czy cebula, która nie kwitła również obumiera? Czy obumierają tylko te, które zakwitną i tylko one tworzą cebule potomne? Wiesz może?
Przyznam Ci się, że tak mnie zainspirowałaś łanami narcyzów, że... zakupiłam 80 cebul ;:223 W sobotę, zamiast robić świąteczne porządki, będę ryć w ziemi :;230
Twoja Ascot cudowna ;:215 Miała więcej kwiatów niż moje dwie razem ;:108
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jola, mam Ascot pierwszy rok, ale nawet nie marzyłam o takim kwitnieniu ;:oj Poza tym kolejny raz piszesz o przyrostach na 2 m, to chyba najlepszy dowód na to, że różom delikatne "bagienko" nie szkodzi. Nie widziałam jeszcze u nikogo takich różanych przyrostów u Ascot. Jeśli tylko masz możliwość, tzn jeśli łodygi nie są zbyt kruche, kulkuj. Będzie na co popatrzeć ;:108
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Witam
Przypadkiem trafiłem na ten mały, ale jakże uroczy ogródeczek :)
Zauważyłem też, że masz sporo róż, ja właśnie u siebie dodałem kilka zdjęć róż, może mi podpowiesz jak je pielęgnować? Co robisz że Twoje takie piękne?:)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witam

Pięknie u Ciebie,zacznę od początku :D
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Elwi,
specjalistą od cebul to aż takim wielkim nie jestem. Nowo zakupione cebule powinny zakwitnąć. Jeżeli tak się nie dzieje, to może być kilka przyczyn.
Nornice wiadomo, nadmierna wilgoć lub susza też nie sprzyja. Jeżeli wyrosną same liście tzn, że cebula młoda i kwiaty mogą być za rok, albo, że warunki za słabe, np cienia za dużo, albo cebula stara nie dzielona od lat. Narcyzów nie wykopuję, rosną ciągle te same . Chyba lubią wilgotne podłoże. Będziesz musiała podlewać.
Tulipany dzielą się. Z jednej cebuli wykopuję 3 - 5 mniejszych i malutkie przybyszowe. Te malutkie sadzę jak nasiona, niech urosną.
Hiacynty wykopuję, ale mówi się, że z roku na rok dają coraz słabsze kwiaty i należy kupować co rok nowe cebule, lub z nich zrezygnować. Mam kilkadziesiąt sztuk hiacyntów. Ładnie pachną i kwiat i kolor okazały wyjątkowo. Lubię je wśród tulipanów.
Małe cebulowe śnieżynki, śnieżniki, przebiśniegi i krokusy siedzą w ziemi na stałe. Za małe aby się wysilać. Pojawiają się tu i tam . Zawsze są miłą niespodzianką.
Kupuję "nawóz do cebulowych" w granulkach jesienno - wiosenny i troszkę wspomagam powyżej opisane piękności.
Na pewno będziesz zachwycona swoimi cebulkowymi nowościami. To wielka radocha czekać na nie i przyglądać się jak kwitną.

Sabinko
Ascot faktycznie wyjątkowo mi się udała. Mam nadzieję , że i w następnym sezonie nie będzie gorzej. Spróbuję delikatnie kulkować.

matt55,
róże mam od wiosny 2014 więc nie mogę aspirować do miana znawcy, ani eksperta.
To, że ładnie wyrosły i zakwitły, to splot szczęśliwych przypadków. Troszkę wcześniej czytałam i na naszym forum i w publikacjach internetowych o różach.
Interesowało mnie jaką lubią glebę , stanowisko i towarzystwo, jak pielęgnować je wiosna latem, jesienią i zimą oraz jak przycinać. Jednak jestem ciągle nowicjuszem w tym temacie, sama się dopiero uczę.
Sadząc róże do dołków wsypywałam po garści obornika granulowanego oraz prosiłam każdy krzaczek, aby wybaczył mi błędy i nieudolność oraz aby mimo wszystkich ewentualnych niedogodności, ładnie się u mnie zadomowił. Musiały mnie wysłuchać bo nie zawiodły.

Annes 77
witaj, zapraszam serdecznie. Cieszę się, że jesteś.Też do Ciebie zawitam wieczorem . Jak poprzedni wątek znaleźć? Widziałam piękne orliki i róże i wiele innych śliczności .
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu - właśnie doczytałam, że Ty sąsiadką jesteś z Małego Trójmiasta :D
Wiesz głęboko zapadło mi w pamięć to - co napisałaś w odpowiedzi do Jagody: "Piękny Ogród jest celem, ale i drogą do celu"
Pół dnia już nad tym rozmyślam...
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Marysiu-Ambo, Ty w Wielkim Trójmieście , a ja w Małym , ale niedaleko siebie, to prawda.

Rozmyślać nigdy nie zawadzi. Skaldowie kiedyś śpiewali:
"nie o to chodzi, by złowić króliczka, ale by gonić go, ale by gonić go".
To miałam na myśli.

znalazłam irysy na fotkach , ale jeszcze tulipany kolorowe pokażę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tu majowe śpiochy. Widać do czego służą liście po narcyzach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a teraz iryski
najpierw malutki SDB 'Little Saphire'

Obrazek

irys IB 'Tickle The Ivories'
Obrazek

irys IB 'Country Dance'

Obrazek

Country Dance' i 'Cat's Eye'

Obrazek

a to biało - żółty irys IB 'Protocol', różowy 'IB Ask Alma'

Obrazek

a tu TB wysokie, nazw nie pamiętam, mam gdzieś zapisane

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze sympatyczna wiązówka bulwkowa

Obrazek
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja swoje róże mam od tamtego roku. Ładnie kwitły i nie chce aby przestały a się nie znam na różach za bardzo. Nawet odmian nie znam ;x
A Twoje bardzo ładne, widać, że się troszczysz i je pielęgnujesz :wink:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Jolu,
biała wiązówka jest przepiękna.
Mam wiązówkę błotną, jednak nie rośnie dobrze.
Każdego roku coś ją obżera i niestety niewiele z niej zostaje.
Czy zaobserwowałaś ślady żerowania szkodników na swojej roślinie?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
BlueAnna
50p
50p
Od: 2 lis 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne kolory mają irysy :D
I kocurki booooskie ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jolu cudne iryski jak jeden i oczywiście kociaste również. Moja czteronożna przytulanka juz śpi :wink: Wiązówka też mnie czaruje ma takie grube kwiatostany to samo wiązówka błotna .Niestety nie w każdym miejscu kwitnie tak obficie .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Madziugos,
wiązówka bulwkowa to inne roślina niż wiązówka błotna mimo, że nazwa podobna. Bulwkowa lubi suche, słoneczne stanowisko.
U mnie, nie zauważyłam, aby jakieś szkodniki ją podgryzały. Ładnie rośnie i co ciekawe kwitnie całe lato, ciągle pojawiają się nowe kwiatostany. Pasuje do wszystkich roślin , kwiatki przypominają perełki. Polecam tę delikatną roślinką jako ozdobę każdej rabatki.

BlueAnno,
irysy nie tylko cudne kolory mają ale jeszcze wspaniale pachną. Tak jak u róż każda odmiana pachnie inaczej. Niektóre zjawiskowo pachną, czekam na te zapachy i kolory z utęsknieniem.

Jadziu,
znalazłaś się nareszcie :wit . Oprócz wiązówki ładnie u Ciebie rośnie przetacznik siwy. To też ładna nieduża roślinka, towarzyszka okazałych róż.
U mnie jest ostatnio bardzo ciepło do 12 st. Róże przedwcześnie wypuszczają pąki. Za to kotki działkowe nie marzną, jakś dobra strona zawsze się znajdzie.

Koniec maja, początek czerwca to czas irysów i piwonii. To piękny czas w naszych ogrodach.
Zanim zaczną kwitnąć liliowce i róże powspominam, więc je jeszcze trochę.

irys TB 'Acoma'
Obrazek

ciemny fiolet irys 'Swingtown' http://wiki.irises.org/bin/view/TbPthruT/TbSwingtown

pomarańczowy 'Barbara My Love' http://wiki.irises.org/bin/view/TbAthru ... 9.JPG#igp1

Obrazek

'Acoma'
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piwonii mam kilka. To wspaniałe rośliny, uwielbiam te wielkie, pachnące cudnie kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to złote liliowce majowe wcześnie zakwitają. To też pachnące kwiaty.
Obrazek
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Joluś, Twoja działka to istna łąka kwiatowa przepełniona cudnymi okazami i niesamowitymi kolorami!
Z przyjemnością oglądam zdjęcia :uszy

Niesamowite irysy! Te kształty kwiatów, kolory... no i że pachnące. ... super. U mnie dopiero początek przygody ogrodowej.. a o takiej kolekcji to mogę tylko na tą chwilę pomarzyć! Ale ale.. jeśli kiedyś najdzie Cię ochota na porządki w irysach... to broń Boże nie wyrzucaj! Ja bardzo chętnie przygarnę choć po malutkim klączu ;)
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj tak, iryski cudowne i u mnie w ogrodzie by się znalazło miejsce :D Ja mam tylko 2-3 odmiany, a u Ciebie cała gama kolorków...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, świetnie że pokazujesz takie słoneczne zdjęcia i jeszcze te piwonie. Wiele osób twierdzi, że jak już ma się kilka piwonii i irysy (które dosyć krótko kwitną) to brakuje miejsca na inne rośliny. Ty najlepiej pokazałaś, że można mieć i dorodne piwonie i irysy i łany cebulowców i wystarczy miejsca na inne byliny i róże. We wszystkim jest równowaga. Brawo ;:180 ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”