Micha storczyków Kahim cz. III

ODPOWIEDZ
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Micha storczyków Kahim cz. III

Post »

Kahimówna, pamiętaj, żeby po jakimś czasie zdać nam relacje, czy widzisz różnicę w storkach po wsadzeniu je w te ceramiczne osłonki. Ja tam po mału przekonuję się, że zalecenie "storczyki wymagają przezroczystych doniczek" to mit.
PS. Nieźle się tam urządzacie ;:209
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

"Gatunek" przetrwa ;:138

Ja też nakupię osłonek, jakoś kora widoczna z doniczek nie zdobi szczególnie, a tak wszystko będzie ładne i jednolite. A co do fotosyntezowania korzonkami, najwyżej wszystkie zbledną albo wystarczą do tego korzonki rosnące na wierzchu.
Kahim, takie kremowe osłonki zawsze łatwo podrasować jeśli komuś potrzeba od czasu do czasu jakiejś zmiany, mi podobają się owiązane np. naturalnym sznurkiem lub po prostu tasiemką pasującą do wnętrza.
marzenka89
100p
100p
Od: 17 lut 2014, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super :D doczekałaś się dzieciaczka :P
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

furious pisze: Ja tam po mału przekonuję się, że zalecenie "storczyki wymagają przezroczystych doniczek" to mit.
ja trzymam storczyki w osłonkach już ok. roku jak nie lepiej i nie widzę żadnego negatywnego skutku.. ważne aby osłonka było deczko większa od doniczki, by nie ukisić kwiatka :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
NIKA 2011
500p
500p
Od: 6 cze 2014, o 10:05

Post »

Kasiu super okno tylko pozazdrościć.
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Dufin, faktycznie chyba najbardziej chodzi by korzonki nie kisiły się w ciasnocie i bez cyrkulacji powietrza.
Ja nakupię więcej ażurkowych osłonek z ikei, bo doniczki sięgają niemal do połowy tego ażurku, więc cyrkulacja będzie ^^
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Też wydaje mi się, że fotosynteza korzenna nie jest aż tak ważna.
Te moje osłonki są sporo większe od doniczek, więc jest swobodny dostęp powietrza ;:333 Tomaszu, jak tylko coś zauważę, dam znać. Ania jednak potwierdza to czego i ja się spodziewam :wink:

Meiss, tasiemka jest fajnym pomysłem. Można też bardzo fajnie lekko podmalować, albo zdecoupage'ować :D Jasne ogólnie dają mnóstwo możliwości ;:172

Marzenko, wszystko niemal tak jak mi przepowiadałaś na PW :;230

Nika, serdecznie dziękuję :wit

Dokupiłam dziś kilka mniejszych kremowych osłonek- na dendrobium i inne stojące na regale w salonie... No i efekt jest taki, że mężunio założył sobie ogródek ziołowy i mi podprowadził osłonki :;230 Nie będę się zbytnio szarpać, bo chłop świetnie gotuje i ziółka będą super dodatkiem... Muszę jedynie jutro znów po osłonki pojechać ;:173
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Ogródek ziołowy? Fajnie, świeże zioła są o niebo lepsze od suszonych z torebki. Ja z kolei powoli zaczynam rezygnować z osłonek, bo zaczyna mi ich brakować ;:306 Kahim a co masz na myśli mówiąc, że nie mogą mieć ciasnej osłonki? Myślałam, że najważniejszą rzeczą jest to, żeby osłonki miały tzn stopkę, by na dnie osłonki była przerwa pomiędzy doniczką, a osłonką.
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Kasiula będziesz mieć basalka :tan Gratuluje ;:168

Ziółka mówisz? Fajna sprawa ;:215
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

natka_211 pisze:Myślałam, że najważniejszą rzeczą jest to, żeby osłonki miały tzn stopkę, by na dnie osłonki była przerwa pomiędzy doniczką, a osłonką.
Moim zdaniem ważniejszy od stopki jest luz po bokach doniczki abyś miedzy doniczkę a osłonkę mogła wsadzić palca :wink: storczyki to epifity więc lubią mieć dostęp powietrza a gdy osłonka zbyt ciasno przylega do doniczki, korzenie się duszą.. samo podłoże tez gorzej przesycha bo nie ma cyrkulacji :roll: ja wszystkie osłonki mam zwykłe, bez nóżki bo storczyki po kąpieli odsączam na podstawkach a to co skapie do osłonki, one wyciągną następnego dnia :wink: natomiast zwracam uwage by osłonka była szersza od doniczki :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Dzięki Aniu za info ;:196
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Jeśli osłonka nie ma stopki to robię taką własną - obcinam szczyt plastikowej butelki i usadawiam na środku denka.
Dobrze, że mam te ażurkowe doniczki z ikei, bo one są na styk, ale ażurek sięga poniżej krawędzi doniczki storczyka, więc wszystko ładnie cyrkuluje.
Ogólnie to co zauważyłam mając osłonkę - nie muszę tak często podlewać czy zraszać, bo zawsze trochę na dnie zostanie wody i ona sobie będzie powoli parować.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest dokładnie tak jak pisze Ania :D U mnie doniczka nie dotyka osłonki nigdzie poza dnem- stopką. Wydaje mi się, że tak jest najlepiej :wink:

Ziółka są super :lol: Mąż właśnie zlecił mi zamordowanie garstki szczypiorku i zrobił pastę tuńczykową ;:137 Zakupiłam też nową dłuższą ceramiczną doniczkę na ziółka, więc i podlewanie tych małych doniczek stało się przyjemnością ;:333

Widziałam dziś śliczną multiflorkę. Była ciut bardziej żółta niż na zdjęciu :wink: A najśmieszniejsze jest to, ze nawet ceny nie sprawdziłam ;:173

Obrazek
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Warżka ma świetne kolorki ;:oj
Ziółka to mega sprawa, ja nie mam doniczek w domu, ale na działce całkiem spory zakątek ziołowy. Powoli trzeba zaczynać zbiory i suszyć, ale nie ma to jak świeże i mega intensywne. Myślę też nad innym sposobem przechowywania ziół - w kosteczkach zalanych olejem/oliwą, ale co z tego wyjdzie to nie wiem.
My mieliśmy ostatnio zrobić pastę makrelową, ale koniec końców zjedliśmy rybkę samą na kanapkach ;:306
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kostki zalane oliwą? Jakto? Opowiedź mi o tym :D

Ja byłabym przeszczęśliwa, gdybym miała ogródek ziołowy "w ziemi"... ;:173 Ale taka długa donica z kilkoma doniczuszkami z ziółkami, też nie jest głupią sprawą :wink:

Multiflorka była śliczna.... Gdyby miała duże, niemultiflorowe kwiaty, pewnie bym się zdecydowała ;:204
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”