Róże i bajkowy świat ogrodów

Zablokowany
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: róże i bajkowy świat ogrodów

Post »

Daysy to znaczy ,że ja mam taką jak Ty tawułkę,spodobały mi się jej liście,a kwiaty też się różnią od tych co mam .
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wita Halinko niestety nie pomogę Ci w identyfikacji, ponieważ sama nie wiem, kupowałam je od starszej pani na rynku prosto z jej ogródka. Czy u Ciebie też zaczyna przekwitać? Mam inną różową, ale ta jest w pełni kwitnienia i wygląda tak Obrazek
Dzisiaj zacznę od kolorów bardziej energetycznych. Oto mój kwitnący kaktus doniczkowy. Wystawiłam go do ogrodu i troche przyłapał go ten ostatni lekki przymrozek, ale poza przyciemnieniem łodyg jak widać zadna krzywda mu się nie stała. W tej chwili jest cały w kwiatach Obrazek Obrazek
A to już begonia Obrazek
No i moje nn-ki Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biała wielkokwiatowa
Obrazek
Pnąca Obrazek
rabatówka Obrazek łososiowa wielkokwiatowa Obrazek
I oczywiście moje niby miniaturki Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyznacie, że niewiele mają wspólnego z miniaturkami, ale rosną ładnie drugi rok w ogrodzie, kwitną do późnej jesieni, całkiem fajne róże.
Graham Thomas i Golden Celebration przekwitły i nie wiem czy mam je teraz przyciąć jak wszstkie pozostałe, czy zostawić.
Mam jeszcze jedno pytanie. Na jednej gałązce a właściwie liściu LD Braithwaite znalazłam żółte przebarwienie brzegów, czy to jakaś choroba? Jeśli tak to może podpowiecie jak z tym walczyć.
Obrazek Obrazek
Zeby zakończyć przegląd ogrodu to muszę pokazać jeszcze Geishę, B.Standmusikanten, G.an Aachen i rzecz jasna królującą teraz na białej rabacie G.of Roses. To do roboty :) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak wychodzicie z moje ogrodu, to mijacie po drodze nie tylko białą rabatkę różaną ale również Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Myślę, że na dzisiaj wystarczy wędrówki po ogrodzie, na pewno w tym upale bolą Was nogi i głowa tak jak oprowadzającą. dziękuję za wspólny spacer i zapraszam wszystkich całym ;:167 do mojego ogrodu :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy hortensje masz urodziwe ;:215 ,też je lubię ;:108
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko moje hortensje urodziwe dopiero w tym roku, zobaczymy jak będzie po prawdziwej zimie. Jak nie kwitną, to jest dużo zieleni.
Jak u Ciebie po wichurze, nas na szczęście minęło. Trochę tylko powiało, popadało, postraszyło i poszło dalej.
Rano za to róże z kropelkami rosy. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mrs J.Laing u mnie jeszcze słabiutki ma 2 kwiatuszki na wiotkich łodyzkach. Puścił kilka wysokich pędów, ale też cienkie, może powinnam go przesadzić w bardziej słoneczne miejsce - co sądzisz Halinko Obrazek , Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem jak u Was ale u mnie leje niesamowicie, w momencie zrobiło się szaro i strumienie deszczu jakby ktoś lał wiaderkiem, aż boję się pomysleć co zastanę w ogrodzie. Deszczu potrzeba ale nie takiego, wszystko spłynie i niewiele z niego pożytku. No i jeszcze grad na dodatek ;:185. w lipcu :shock: to ci niespodzianka. Mam nadzieję, że obejdzie się bez przymrozku ;:306 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

U mnie padało cały dzień a teraz grzmi aż ciarki przechodzą ;:202
Dziękuję za wprowadzenie do Twojego ogrodu ;:108 piękny spacerek wśród róż i hortensji
proszę o jeszcze ;:215 ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Dzidziu w moim ogrodzie. Tak naprawdę to nie bardzo jest co pokazywać, ogród mam duży, fakt, ale mało roślin kwitnących. Zieleni dużo, bo praktycznie wszystkie iglaki, które mam w ogrodzie wychodowałam sama z gałązek, które zostały sąsiadce z przycinania żywopłotu. Inne z podarowanych przez znajomych z okazji różnych uroczystości. Jak się wszystkie poprzyjmowały to trzeba było sadzić w ogrodzie i tym sposobem tyle tego jest. Może dlatego tak bardzo kocham swój ogród, na pewno nie doskonały i nie tak barwny, że jest on wychodowany w 80% przeze mnie. Szkoda mi rozstać się z każdą roślną, każda z nich jest moim sukcesem i nowym doświadczeniem. Lubię eksperymentować i tworzyć coś nowego. Szkoda, że brakuje mi czasu na poświęcenie się tylko mojemu ogrodowi. Ale podglądając Wasze, zobaczyłam jak bardzo brakuje w moim ogrodzie kolorów. Jednym słowem zainspirowałyście mnie do stworzenia barwnego świata.
Nie powiem, że nie miałam róż i innych roslin kwitnących ale teraz wiem, że ciągle mam ich za mało, więc próbuję nadrobić zaległości.
Nie jest to proste ze względów finansowych, ale ile mogę staram się przeznaczyć na dalsze upiększanie mojego raju.
Wczoraj właśnie naciągnęłam mojego męża na zakup 2-ch hortensji w ramach prezentu urodzinowego. ;:173
Ale się rozpisaaaałam.
Dzidziu u mnie pada od wczoraj z króciutkimi przerwami, mój trawnik nasiąkł jak gąbka. Pada to mało powiedziano leeeeje. Ale na szczęście jest ciepło.
Dziękuję za wizytę i zapraszam Cię Dzidziu również cieplutko do mojego ogrodu ponownie ;:196
Dla Ciebie moja ukochana NN-ka
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy u mnie nie wiało i nie padało,grzeje ;:3 całe dnie,podlewam z węża ;:219 .
Jak masz gdzie przesadzić to to zrób ,jednak róże wolą słońce.Zauważyłam,że róże które mają mniej słońca i z jednej strony (z drugiej iglaki) to gorzej rosną,pochylają się do przodu,co mnie drażni :? Pokrój gorszy.Te co mają słońce dookoła są zgrabniejsze ;:215
Ta NN-ka to nie Chopin?
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Halinko u mnie też już pogodnie, ale rano jeszcze padał drobny deszczyk, teraz swieci słonko i jest ciepło.
Juz postanowiłam- Mrs John Laing znajdzie nowe miejsce w ogrodzie, ale dopiero na jesień.
jeśli chodzi o białą nn-kę to chyba nie jest Chopin, podglądałam u dziewczyn w ogrodzie i różni się. Mój jest czysto biały, ma mniej płatków, kwiaty są wielkie. Krzew jest wysoki,ok 150cm sztywne mocne łodygi Obrazek Obrazek
Moja ukochana róża mam ją bardzo długo i nigdy nie chorowała, to piękna róża ostatnio ucięłam córce do wazonu i pisała, że pachnie niesamowicie, ja natomiast nie czuję zapachu, ale mam słaby zmysł powonienia :) . Przeglądając w internecie białe róże najbardziej pasuje mi na Mount Shastę, ale nie jestem pewna.
To zdjęcia z ubiegłego roku.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Bardzo ładna ta biała nn ;:333
A ja z zapytaniem ;:218 Wiem, że ukorzeniałaś lawendę. Czy można ją dzielić? Bo u mnie mocno się rozrosła i chciałabym ją podzielić i rozsadzić w inne części ogrodu ;:131
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dorotko cieszę się, że mogę w czymś pomóc. Z tego co czytałam lawendy się nie dzieli, bo bie wytwarza ona podziemnych kłączy, natomiast można ją odtworzyć właśnie przez sadzonki zielne, siew a także przez odkłady. Czytałam też, że można obsypać krzewinkę ziemią i poczekać aż gałązki puszczą korzonki. Tych 2-ch ostatnich metod nie stosowałam.
Jedną lawendę ukorzeniałam z sadzonek zielnych już dwa razy latem a w tym roku wiosną a 2 lata temu siałam lawendę.
Moim zdaniem łatwiej jest z sadzonek zielnych, prawie wszystkie się przyjmują,poza tym masz pewność, że będzie taka sama. Z siewu niekoniecznie a poza tym słabo wschodzi- przynajmnie u mnie. Postaram sie dzisiaj zrobić zdjęcia.
Lipiec -sierpień po przekwitnięciu lawendy, obcinam nisko i pobieram sadzonki, maczam w ukorzeniaczu i sadzę do doniczek, mini szklarenek, a nawet niektóre bezpośrednio do ziemi i też się przyjmują. Spróbuj to nic trudnego. Gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości - odpowiem. Powodzenia ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Eureka2014
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 maja 2014, o 12:28

Post »

Cudowny ogród :D widać,że roślinki wypielęgnowane.... ;:167
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=78750" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”