Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

Witaj Zuziu. Wszystko u mnie duże :roll: w ogrodzie ale byłem i w Twoim i rozmiary krzewów też imponujące. Ogród już nie młody więc i wszystko rozrosło się. Krasawica u mnie rośnie w półcieniu, bo rozrosła się kosodrzewina stąd może być bledszy kolor.
Kamasje wykop i porozdzielaj to na drygi rok na pewno wszystkie zakwitną. Wykopuję u siebie co roku i większe cebule sadzę w ogrodzie( te muszą zakwitnąć) a mniejsze na rozsadniku i też w większości zakwitają. Nazwy tego iryska nie znam- nie przykładałem do tego wagi. Jakąś nazwę pewnie ma :(

Jolu. W większości irysy leżą po tych deszczach. Dzisiaj przy słonecznej pogodzie trochę się podniosły ale za bardzo odkształcone łodygi, by same dały radę wyprostować się. W sierpniu zrobię im roszadę i posadzę w jednym rzędzie wtedy łatwiej będzie zrobić jakieś podpory.
Dzisiaj drugi dzień bez deszczu ale w ogrodzie mokro i niewiele można co zrobić. Dobrze,że dało trawę wykosić, bo jeszcze kilka dni deszczu i chyba kosa by była w robocie,

Teresko. Jak nie masz niebieskiej i błękitnej Kamasji to mogę Ci dać. Przywiozę na spotkanie.

Elu. Ta moja kalina jest koralowa. Czerwone owoce to cała jej ozdoba. Kwiat raczej niepozorny. Rośnie dość szybko. Kalinę japońską Watanabe miała moja córka ale ze względu na duży rozmiar musiała usunąć. Faktycznie ona kwitnie bardzo długo.
U mnie już wysyp kwiatów peonii ale jest jeszcze i dużo pąków.
Peonii drzewiastej nie mama choć miałem okazję w tym roku tanio kupić.

Dzisiejsze pstrykanie w chwilach odpoczynku..

Obrazek

Obrazek

Centractus
Obrazek

Pierwsze róże
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przywrotnik
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pelargonia Vancuwer
Obrazek

Clematis The President
Obrazek

Ostróżki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naparstnica
Obrazek

Trytoma ma 12 pąków
Obrazek

135 Mieczyków
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Dana58
200p
200p
Od: 22 lip 2012, o 22:18

Post »

Po prostu bajka ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Januszu w końcu mamy piękną pogodę, roślinki szaleją, chwasty także . :D
Jak pięknie kwitną ostróżki i wcześnie w dodatku. ;:138 Moje irysy także powykładane leżą. ;:224
Kamasjii to ja mam nadmiar, tylko nie kwitnie. Napisałam, że przywiozę na spotkanie. :D
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu. Już drugi dzień "zasuwamy" w tej bajce. Chwasty mają wilgoć i słońce więc rosną w ekspresowym tempie. Nie dajemy się, póki jest słońce nie wygrają z nami. Jutro zakończymy kosmetykę i już tylko leżeć i przyglądać się.

Teresko. Szaleją,szaleją przy takiej pogodzie i wilgotności jakby mogło być inaczej. Oby nie wróciły znowu deszczowe dni. Dzisiaj przeszła spokojna burza i trochę popadało. Pomału ogród wraca do normalności.
U nas w ogrodzie ukociły się dwa zające. Jednego pies sąsiada dopadł a drugi buszował po ogrodzie ścinając co popadło. najbardziej ucierpiały rozwary i dzwonki brzoskwiniolistne. Chyba ostrzył sobie zęby. Źle mu nie życzyłem ale byłem zadowolony gdy wczoraj zobaczyłem na szosie zabitego.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Januszu u mnie w końcu dziś popadało więc jutro będę mogła zacząć od początku ,ostatnio było za sucho i nie mogłam pielić było zbyt twardo , rododendrony przekwitły ,irysy kończą kwitnienie , za to zaczynają ostróżki i róże kwitnąć.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kłaniam się, kłaniam Geniu.
Trochę i u nas porosiło przy niewielkiej burzy i na razie to by wystarczyło. Kończymy z kolei czwartą akcję odczwaszczania. Jeszcze jutro kończymy ogród warzywny i na jakiś czas będzie spokój.
Róże nie atakuje czarna plamistość? Moje miniaturki już cztery razy opryskiwałem. Jutro jeszcze spróbuje opryskać sodą. Na innych nie ma rosną bardzo ładnie i też już zaczynają kwitnąć
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ja też muszę zrobić oprysk ,przed wyjazdem do Sulejowa , na razie róże wyglądają dobrze , kwitnie hokus pokus od Ciebie

Obrazek

uchowała się tylko jedna , ale bardzo mnie cieszy
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu. Mam też tylko jedną i kawałek drugiej,bo zdominował kolor żółty. Będę ukorzeniał i zaoczkuję ze dwie bo jak stracę to już u nas nie kupię.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Januszu,proszę napisać o zastosowaniu "sody" :?: do oprysku na czarną plamistość róży.... ;:180
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu. Podaję Ci link do ochrony róż, bo to wydaje się nieprawdopodobne. Nie chcę byś pomyślała,że ściemniam :wink:

http://www.oczarjk.pl/index.php?act=258 ... tosc_lisci

Jeżeli to faktycznie pomoże to byłby to najtańszy środek na czarną plamistość.
Dopiero wczoraj opryskałem tą sodką więc na rezultat trzeba będzie trochę poczekać. U mnie zaatakowała róże miniaturki i pomimo 4-ro krotnego oprysku (Skore,Topsin,Brawo,Amistar) w dalszym ciągu pojawiają się plamy, Już nawet opadłe liście zbieram odkurzaczem, by nie było powtórnej infekcji.
To są te róże
Obrazek

Przy okazji trochę aktualnych fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzwonek brzoskwiniolistny pełny

Obrazek

?Hania? Clematis

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na ogród z dołu i góry

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogród warzywny
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Januszku wszystko u Ciebie pięknie rośnie i takie jest zadbane. ;:138
Podziwiam ile serca i pracy wkładasz w ten wypieszczony ogród. ;:180
Hokus Pokus jak zawsze cudo. ;:215 Moja niestety nie przetrzymała tej zimy. :cry: :cry: :cry:
Trudno, widocznie ja się nie nadaje do róż. :( :( :(
Serdecznie pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Fajnie, że pokazałeś zdjęcia z góry. Dopiero one ukazują te cudne kompozycje z iglaków ;:215 Hosty masz niesamowite. I te róże ;:138 Nie widać, że zainfekowane. Raczej zadbane. A pielisz chyba pęsetą ;:oj
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Witam w niedzielny poranek :wit Pracy wkładać musicie dużo, ale efekty zdumiewające, czy czasem macie czas posiedzieć i popatrzeć? Zapytam Cię o kamasje, Twoje takie stojące, a u mnie wykładają się okrutnie, za duzo nawozu czy za mało? a może za płytko posadzone? Już raz przesadzałam, niby robię jak trzeba, a dalej to samo. Lubisz sadzić w rządkach, to chyba pomysł do skopiowania, pięknie wyglądają w takiej masie piwonie, irysy, róze ;:oj
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.!!!
Po tygodniu intensywnej pracy w ogrodzie ,dwa dni błogiego odpoczynku.

Iwonko. Cieszę się,że zajrzałaś do mojego wątku. Dziękuję za ocenę. To nieprawda,że nie nadajesz się do uprawy róż. Ona jest wybitnie nieprzewidywalna i niezmiernie kapryśna. Też mam z nią same kłopoty ale za wszelką cenę staram się by przetrwała zimy. Pozostała mi tylko jedna oryginalna, bo druga "cofnęła się do korzeni" i zdominował kolor żółty.

Obrazek.

Natomiast ja chyba zrezygnuję z uprawy cann. Co roku wypada mi jakaś odmiana a poza tym nie mam już siły dźwigać karpy na zimę. Nie znaczy,że symbolicznie będą gościły nadal w moim ogrodzie.

Kłaniam się ;:180 Aniu.
Tak dla odmiany pokazałem trochę z góry dla lepszego rozeznania w przestrzeni ogrodu .Hosty dopiero zabłysną urodą podczas kwitnienia. Choć to niepozorne kwiaty ale jak wyrośnie setka na jednej kępie to już efekt jest. Jeszcze pęsety nie używam ale z taką mini motyczką to prawie nie rozstaję się. Do tej pory róże wielkokwiatowe, rabatowe i pienne są ładne i zdrowe czego nie mogę powiedzieć o tych miniaturkach.

Obrazek

Obrazek.

Witam, witam Ula.
Jak tam wojaże po Hanowerze. Szybko wróciłaś. Myślałem,że z miesiąc zabawisz. A my jak widzisz też nie nudzimy się. Walka z chwastami zakończona i spokój na pewien czas. Teraz właśnie będzie okazja do posiedzenia i podziwiania. Pewnie nie na długo ale dopóki nie spadnie deszcz można liczyć na trochę luzu i właśnie chcemy w tym czasie zaliczyć Sulejów.
Kamasje lubią słońce i nie znoszą tłoku. Swoje co roku wykopuje rozdzielam i sadzę w nowe miejsce. Spróbuj tak zrobić.
Moje rządkowe sadzenie to nie bez przyczyny. Łatwiejszy jest dostęp do roślin przez co i łatwiejsza jest pielęgnacja.

By było bardziej kolorowo to trochę bieżących fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mr. Lincoln.
Obrazek

Ingrid Bergman
Obrazek

Obrazek

Nostalgia
Obrazek

Podkładka do szczepienia na pniu

Obrazek

Obrazek

Pienne
Obrazek

Obrazek

?Mazowsze?
Obrazek

Pierwszy kwiatek z ?patyka?
Obrazek

Obrazek

Maliny
Obrazek

Zbliża się ku końcowi zbiór truskawek

Obrazek

Ogórki
Obrazek

Korytarz powietrzny Bociana

Obrazek
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Mazowsze oglądałam dzisiaj w Ogrodzie Botanicznym, ładna, zwróciła moją uwagę, a nigdy wcześniej jej nie widziałam. A wiesz, że też udało mi się ukorzenić różę z patyczka :D fajna sprawa, dwie już kwitną. Powrócę do Twojej podkładki, jaka to róża? jest śliczna, zostawiłabym jak jest. Do róż szczepionych dwa razy robiłam podejście, niestety, nie okryłam na zimę ;:124 Jak się nazywa pierwsza róża pokazana w tym poście ? też sliczna.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”