bardzo ciekawy kwiat, wpisuję na listę "do zdobycia"blabla pisze: Lobivia pugionacantha varieta TB606.1

bardzo ciekawy kwiat, wpisuję na listę "do zdobycia"blabla pisze: Lobivia pugionacantha varieta TB606.1
Wygląda na to, że w tej populacji kwiatki mają bardzo różne kolorki. Inny egzemplarz parę dni temu kwitł mi na żółto. Pewnie jest to nieco przekoszone z L.ferox/longispina bo i kwiat jest nieco inny niż dla typowych L.pugionacantha.BigDonn pisze:bardzo ciekawy kwiat, wpisuję na listę "do zdobycia"blabla pisze: Lobivia pugionacantha varieta TB606.1
Super. Pozycja dodana już do listy "oczekujących na nabycie"blabla pisze:Większość prezentowanych tutaj fotek było wykonanych przy okazji pylenia roślinek dlatego są spore szanse, że później będą nasiona. Dziś kwitły mi 4 egzemplarze TB553.1, jutro powinny zakwitnąć kolejne 3 więc na nasionka szanse są spore.
Wydaje mi się, że roślinka z foki ma 10-20 lat. wg mnie roślinki w naturze potrafią rosnąć szybciej niż w kolekcji. Miałem okazję być na kilku stanowiskach więcej niż jeden raz i przyrosty poszczególnych egzemplarzy w ciągu 2-3 lat były bardzo znaczące, zdecydowanie większe niż tych samych roślin w kolekcji.Harvi pisze:Roślina z 4 linku to niezły potwór. Ciekawe ile wiosen może sobie liczyć?
W takim razie i ja dopisuję się do listy chętnych na nasiona.blabla pisze: Większość prezentowanych tutaj fotek było wykonanych przy okazji pylenia roślinek dlatego są spore szanse, że później będą nasiona. Dziś kwitły mi 4 egzemplarze TB553.1, jutro powinny zakwitnąć kolejne 3 więc na nasionka szanse są spore.
Hmmm to młodsza ode mnie, a myślałem, że ma co najmniej 50 lat. W naturze mają warunki do jakich zaadoptowały się na drodze ewolucji, więc w sumie nie powinno dziwić, że rosną lepiej niż w kulturze gdzie bywa różnie z zapewnieniem optymalnych. Z drugiej strony wydawać by się mogło, że zapewniając roślinom odpowiednie warunki uprawy powinny szybciej rosnąć w kolekcjach gdzie się na nie chucha i dmucha (nie mam oczywiście na myśli pędzenia).blabla pisze:Wydaje mi się, że roślinka z foki ma 10-20 lat. wg mnie roślinki w naturze potrafią rosnąć szybciej niż w kolekcji. Miałem okazję być na kilku stanowiskach więcej niż jeden raz i przyrosty poszczególnych egzemplarzy w ciągu 2-3 lat były bardzo znaczące, zdecydowanie większe niż tych samych roślin w kolekcji.
"kilka"... "jakieś"...blabla pisze:było tam kilka kwiatków wrzucam jakieś fotki