Wiejskie podwórko aguskac 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejskie podwórko aguskac 2014

Post »

Kaśku mój kochany !! Jesteś nieoceniona!! ;:167

Dzięki za wszystkie informacje. Niby wiem, że róże tnie się krótko, ale nie miałam jeszcze takiej sytuacji, by tak dobrze się zachowały, więc zbaraniałam ;:173
W takim razie po weekendzie zabieram się za cięcie. Weekendzik mam wyjazdowo - forumowy :heja i już żyję tym spotkaniem.
Dziś jestem zamówiona na cięcie jabłoni do koleżanki w sąsiedniej wsi, więc dopiero poweekendowo różami mogę się zająć. Ale może to i lepiej, forsycje nie kwitną :wink:

Monika :)
Nic na razie nie siałam prócz grochu, bo on lubi chłód. Myślę też o cebuli, na razie tylko posadziłam dymkę i to wszystkie moje dokonania warzywne.

Piwonie zostały nam tu bardzo dorodne po poprzednich właścicielach, ale ja też dosadziłam kilka sztuk. Jakież było moje zdziwienie, gdy po roku niektóre zakwitły ;:oj Jak tu nie wierzyć w to że mnie lubią :heja Może faktycznie wsadziłaś za głęboko, ja sadziłam dość płytko.

Gratulacje !! ;:138 Pierwsze koty za płoty, cieszę się, że patyki się ukorzeniły. Teraz już wiesz jakie to proste. To powinna być Twoja pierwsza wiadomość w tym poście, a nie ostatnia ;:173
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguśka, nie Ty jedna masz takie dylematy :wink: Jeszcze nigdy po cięciu nie miałam 3 worów zielonych badyli ;:oj Obyśmy tylko takie problemy miały ;:306
Udanego weekendu w forumowym gronie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki :)
Jutro jeszcze przygotowania do wyjazdu i w drogę :heja
Planuję jeszcze jutro przesadzić ukorzenione winogrona, mam wreszcie pojemniki. Ciekawa jestem w jakim stopniu się ukorzeniły, ile wypadnie. Nie przykładałam się do tego, bo wykorzystałam swoje patyki.

Kiedy pudełko się opróżni spróbuję ukorzenić patyki różane. Z hortensjami po części się udało. Reszta później wsadzona ma jeszcze czas.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Udanego weekendu- czytam, że szykuje się spotkanie forumowe ;:oj Dobrej zabawy!!
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dziękuję :wink:
Tymczasem robota wre :) Pogoda piękna, więc wzięłam się za różne prace lekkie i ciężkie z przewagą ciężkich niestety - czyli cięcie i zwożenie chrustu na grilla.

Muszę się też pochwalić, że moje patyki winogronowe wsadzone bez obróbki, ukorzeniacza i poszanowania żadnego - w wiadrze w ziemią - na ciepłej rurze w piwnicy - pięknie się ukorzeniły i mają grubaśne pąki :tan
Nie spodziewałam się, że aż tak im dobrze pójdzie :tan

Wniosek z tego taki, że nie ukorzenić winorośli jest bardzo trudno i bardzo trzeba chcieć ;:173
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Donoszę kolejne wieści z frontu robót ogrodowych :)

Wypatroszyłam pojemnik z winogronami i hortensjami. Co ma być to będzie :) Część patyków winoronowych padnięta, ale to nie dziwota, bo najładniejsze poszły do ludzi, a mi zostały same resztki.
Te co puściły korzonki poszły do pudełek i akcja "sztober" zakończona :heja

Elsi ;:167
Słońce Ty moje!! "mikołajkowe" patyczki hortensjowe zaskakująco szybko wybudowały kallusy :tan Przesadziłam je teraz do osobnych pojemników i dalej postawiłam na podłogówkę, by szybko puściły korzonki. Jeden miał nawet zaczątki korzonków :tan Liście też już powoli puszczają, znaczy chyba żyć będą. Najbardziej ociągają się PINKY WINKY i KYUSHU. Nie mają jeszcze żadnych oznak na dole, ale poczekamy, zobaczymy :)

Gorzej z tymi od bratowej. Korzonki puściły ładnie, ale liście im nie rosną ;:219 Na szczęście chyba 2 czy 3szt. puściły, więc nadzieja na krzaczek jest.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Nie wiem ,ale chyba dwa sztorby jakby chciały ruszyć pąki ,ale chyba to za wcześnie ,dopiero 1,5 tygodnia ,aż się boję myśleć ,że coś się ruszyło, żeby później się nie zawieść ,ale w duchu się cieszę.poczytałam u Ciebie o cięciu róż i dzisiaj część ogołociłam ,a i pnącą mocno wygiełam poziomo ,palce pokłute ,poczekam na efekty. :wit
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

aguskac, a czym i kiedy zaczynasz w tym roku zwalczać mączniaki na winoroślach ?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dobrze, że przeczytałam Kasi rady co do cięcia. Znaczy, że ja wielkokwiatowe za wysoko przycięłam.
Jutro pewnie bedzie poprawka
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wpadam na twoje podwórko, zameldować, że zbójcy nie napadli :wink: .
Dzięki za przemiłe popołudnie ;:196 . Fajnie było cię poznać. Liczę na kolejne spotkanie, tym razem u mnie. Od Małgosi do mnie zaledwie 50km ;:108
M zgłębia z Małym tajemnice murarek, winorośl przyjęta z ogromnym entuzjazmem :D .
Czytałam o kolejnych odwiedzinach ;:333 .
Super. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tenciu :)
Na pąki nie zwracaj uwagi, one się puszczają kiedy chcą. Najważniejsze są korzonki. U mnie niektóre już dawno mają pąki, a korzonków niet, inne mają korzonki a pąki marnie pękają 8-)

Sama nie mogę się już doczekać cięcia róż, czas najwyższy. Przy okazji spróbuję ukorzeniania patyków.

chudziaczku :)
Na opryski jeszcze czas. Ja mieszam Folpan z Amistarem i pryskam tym tuż przed kwitnieniem i drugi raz jak zakończą kwitnienie. To wszystko.
Jesienią gdy zdarza się mączniak prawdziwy pryskam sodą oczyszczoną jak tylko pojawią się pierwsze naloty.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 :)
Bardzo się cieszę, że mnie oświeciła i dzięki temu kilka osób jeszcze skorzystało :heja Nie wiem tylko czy wystarczy mi "samozaparcia" by tak krótko przyciąć. Na przyginanie sama bym w życiu nie wpadła.

Klarysko :)
Wiem wiem, żeś cała dojechała :lol: Ja też przetrwałam jakoś podróż moim telepiącym się pudełkiem :heja Bardzo się cieszę, że mogłyśmy się poznać i poplotkować ;:168

Kolejne nie u Ciebie, tylko u mnie!!! Dojedziesz do Małgosi, z nią do Irminki, a stamtąd już jej M-ek przywiezie Was z przyjemnością, bo dowiedział się, że mam jezioro za płotem i będzie mógł powędkować. Już się zaklepał :tan

Cieszę się, że z winorośli jesteście zadowoleni, jeżeli się rozochocicie tylko daj znak :wink:
Na kolejne spotkanie zostałam niemal porwana ;:173
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Dobrze, że Cię zbójcy nie uporoiwadzili!
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 ;:306 Miałam eskortę niezły kawałek :tan 2 baby i jeden chłop w nieoznakowanej limuzynie.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

aguskac pisze:chudziaczku :)
Na opryski jeszcze czas. Ja mieszam Folpan z Amistarem i pryskam tym tuż przed kwitnieniem i drugi raz jak zakończą kwitnienie. To wszystko.
Czyli "sen nocy letniej" :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”