Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura

Post »

To już nie wiem, była zabrania na noc, wsadzona do ziemi w poniedziałek, miała korzenie, teraz jest giętka a liście są ok.
Co robić?
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

A może ziemiórka zjada korzenie?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Przelanie miękkie liście wiotkie ,łodygi i wiadomo ziemia b. mokra. Zdjęcie nie jest zbyt wyraźne ale przemarznięte liście już by podeschły .Są takie przeźroczyste a później właśnie obsychają.
Jeśli ją przesadzałeś to nie męcz jej przez kilka dni nie ruszać .Przenoszeniem tylko korzonki uszkadzasz. :(

Co do ukorzeniania to korzonki mogą być malusie(osobiście preferuje taką metodę) gdyż jest mniejsze prawdopodobieństwo łamania się ich przy wsadzaniu .Trochę cienia i gotowe.
Możesz wetknąć kija w torfową ziemie nie zalewając jej zbytnio i tak również ładnie się ukorzeni tylko ten sposób nie ma opcji podglądania ;:204
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Była wsadzona zaraz po ukorzenieniu szczepki w poniedziałek i podlana, jeszcze raz to podlałem ja dzisiaj, a zaczęła więdnąc już w poniedziałek wieczorem a wsadzona ok 13.
Szymon
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Zjawka w zeszłym roku na jesień odciełam kilka młodych odrostów wychodzących z donicy i wsadziłam do słoika z wodą stały na parapecie i wszystkie padły wiesz może jaka to mogła być przyczyna???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szy---
No to tak jak mówiłam.Jak się ukorzenia ,,coś,, bez względu co to jest to trzeba dać temu wytchnienie jak człowiekowi po operacji :D
Możesz ją oprzeć o coś by nie wbijać jej już nic do doniczkę tak by się podniosła i do cienia.
Możesz ją wystawić gdzieś na balkon i zostawić (nie zapowiadają spadków poniżej zera).
Tylko nie może widzieć słonka bo najzwyczajniej będzie podsychać.
I dobra rada nie podlewaj tyle.
Po wsadzeniu podlewam ciut ciut ciut i odstawiam w chłodniejsze/ zacienione miejsce.
a później dopiero jak przeschnie prawie całkiem.

Baxiowa
Zgniły.... ?
I dlatego powiedziałam o ukorzenianiu w ziemi(mały pojemniczek+ torf może być dodatek piasku rzecznego , mało wody+ szczepka .Kilka-kilkanaście dni i gotowe .
Dużo wody daje gwarancje zgnicia szczepek :roll:
Zamiast ukorzeniania w wodzie to lepszy jest perlit ogrodniczy (sterylny i nie gniją).
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szy czy te sadzonki postawiles na tym slonecznym balkonie?
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stały na balkonie ale tam gdzie był cień.
Szymon
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szy--- na zdjęciach w twoim wątku widać że słonko na nie świeci ;:3 .... więc moim zadaniem to brak odpowiedniego miejsca do aklimatyzacji + solidne przelanie .
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zjawka pisze:Szy--- na zdjęciach w twoim wątku widać że słonko na nie świeci ;:3 .... więc moim zadaniem to brak odpowiedniego miejsca do aklimatyzacji + solidne przelanie .
Ja tez ta mysle ,bo w swoim watku wstawiles zdjecie zaraz po wsadzeniu do doniczek i roslinki wygladaly dobrze-czyli nie byly przemarzniete
a jak wygladaja dzis?
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Jak moje klapły, to miałam podejrzenie przelania. Bo faktycznie sucho to nie miały :D
Jednak to był bardzo dobry pomysł, aby posłuchac się doświadczonych -podcięłam giętkie gałązki. Może nie do miejsca gdzie już były sztywne. Ale to cięcie na pewno zadziała na rozkrzewienie, zapomniałam o tym wcześniej. A może bardziej -bałam się ciąć? ;-) Poobcinałam obie.
Gdyby to jednak było przelanie to rozleciały by się jak galareta -pisał mi o tym Janek. A to było ponad 3 tyg temu więc skutki negatywne mogły by być już widoczne. A ona żyje i wypuszcza nowe liście ; ;:138
Także może u Ciebie Anno i u Szymona też poskutkował tak wiatr? Roślinka jeszcze za delikatna. :(
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Moich na szczęście nie uszkodziło nawet liście są w całości kwiaty też. Tak się zastanawiam czy wkopać je w ziemię tylko boje się jak je później wytargam. Jak sobie z tym radzicie?

Obrazek Obrazek
Tak mi rozkwitła jedna z datur.
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Moje datury coś biedne,rosły dość ładnie a gdy zaczęłam je wystawiać na świeże powietrze,nie spodobało im się "ustały"pogubiły liście (tego to się akurat spodziewałam),teraz stoją już całą dobę na zewnątrz jednej jakby "padł" pęd,zastanawiam się czy go nie skrócić z celu ratowania roślinki,bo wygląda jakby była martwa od góry tak jakby zamierał jej ten biedny i tak nie duży "badyl" bezlistny.
Jeśli coś się uratuje to chyba wsadzę je do gruntu,Wy tak radzicie a i pani w ogrodniczym mi tłumaczyła,że szkoda donicy na daturę,że lepiej jej będzie w gruncie,może warto spróbować.

fotki moich biedaków.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powinny stać raczej w cieniu by słonko ich dodatkowo nie przypaliło.
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

a foliak do pomidorów będzie dobrym miejscem teraz dla nich?
słonka to na razie i tak nie za wiele jest.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”