Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Grażynko, nie przejmuj się; jak nie odbije słonecznik - coś zaradzimy 8-) Mi też sporo roślin wyleciało w tym roku z odwrotnego problemu - nadmiaru wilgoci. Nie sposób wszystkiego dopilnować w niesprzyjających warunkach. U mnie na szczęście susza nie wyrządziła strat.

Halinko, szczerze powiem, że rożnikowi nie poświęcałem do tej pory szczególnej uwagi. Może dlatego nie ma zbyt wielu kwiatów. Ale radzi sobie nieźle w konkurencji z krzewami. Nie okrywam go; właściwie nic z nim nie robię :roll:

Po tym żółtym tasiemcu, pora na zmianę barw i powrót do płomyków (szkoda, że ta polska nazwa nie zyskała sympatii :( ):

najpierw wyjątkowy i jedyny u mnie płomyk jednoroczny
Obrazek

ten różni się szczegółami, choć jest w typowym kolorze
Obrazek

inna budowa kwiatu no i kolor bardzo intensywny (karmin chyba?)
Obrazek

ten posadzony w półcieniu pięknie się wybarwił :!: Aż mam wątpliwości, czy to na pewno 'Nicky', który powinien bardziej wpadać w bordo
Obrazek

tego susza pozbawiła wyjątkowych bordowych liści (pozostały tylko pędy)
Obrazek

Obrazek

zakwitł pierwszy z tegorocznych zdobyczy :tan
Obrazek

dostałem kawałek od znajomej i muszę porównać, czy różni się od pozostałych :idea:
Obrazek

klasyczny róż - bardzo go lubię 8-)
Obrazek

i jeszcze jeden fioletowy, choć na zdjęciu za mocne światło go rozjaśniło
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku floksy lubię bardzo :D masz prześliczne kolorki i wspaniale trzymają się mimo upałów..... u mnie większość dosłownie się usmażyło, już są przycięte, kwitnie tylko kilka kęp..... bardzo żałuję, bo nie zdążyłam się nimi nacieszyć w tym sezonie.... jeszcze nigdy tak krótko nie kwitły :( Mam nadzieję, ze w kolejne sezony będzie lepiej.... Ja przygotowuję teraz miejsce na kilka nowych kolorków 8-) :lol: Zdecydowałam się zrezygnować z części wysokich irysów.....
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oooooo to mi zrobiłeś radochę :D Moja Babcia nazywała je płomykami, ale faktycznie nazwa ta się niespecjalnie przejęła mało kto wie, że to to samo co floks. Odkąd mam ogródek chciałam je mieć i mam :heja Ale widzę, że muszę gdzieś zdobyć jeszcze parę...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Floksy od zawsze kojarzą mi się z babcinym ogródkiem.
I nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu.
Chociaż w tym roku u mnie wyjątkowo susza dała im popalić.
Ale mimo to, coś ocalało i kwitnie nadal.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko szkoda, że musisz rezygnować z irysów :( Ale na pewno na ich miejsce posadzisz inne ciekawe kwiaty 8-)
Z płomyków jeszcze czekam na kilka nowych odmian i mój pomarańczowy odratowany też dopiero się zabiera do kwitnienia.

Aniu, ja też mam na oku kolejne ładne odmiany ozdobne zarówno z liści jak i z kwiatów. Wkrótce wystawa 'Zieleń to Życie' i tam zawsze jest bogactwo płomyków. U mnie ta nazwa jest jak najbardziej w poważaniu ;:108

Grażynko, teraz po deszczach płomyki mają szansę na drugie kwitnienie więc może jeszcze się nacieszysz swoimi? 8-) Niektórym moim musiałem poobrywać listki, bo wyschły, pomimo iż ładnie kwitły. Muszę pomyśleć nad nowym stanowiskiem dla nich, bo wiele czeka na przesadzenie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jacku też mam floksy (płomyki) w ogrodzie obowiązkowo, oczywiście nie tyle co Ty ale zbiór się pomału powiększa i cieszy oczy. W tym roku bardzo szybko nie które a nich przekwitły , szczególnie te w pełnym słońcu - szkoda :(
Twoje kolekcje podziwiam :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
No przez pokaz płomyków powiększyłeś moją chęć na kolejne floksowe łowy na działkach ;:131
Piękne są wszystkie :!: Już nawet te pospolite purpurowo różowe co prawie w w każdym ogródku są podobają mi się :D
''Goliath'' wyjątkowy :D
Ostatni blue flox to chyba ''Blue Boy'' :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Jacku, aż zazdrość bierze patrząc na Twoje kwiatki, u mnie niestety z powodu suszy (ostatni deszcz był w połowie lipca) trzeba było wybierać, co podlewać a co pozostawić swojemu losowi. Oczywiście wygrały kwiaty i krzewy wieloletnie. Moje szałwie i wiele innych wylądowały już na kompostowniku. Rudbekie ledwo dyszą. :( Staram się jedynie pozbierać nasiona, może przyszły rok będzie bardziej łaskawy.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

W tym roku temperatury i brak opadów nieźle dały popalić roślinkom.
U mnie floksy już przekwitają.
Za to naprawdę zachwycił mnie Twój floks Nicky. Taki jak na zdjęciu jest po prostu boski. :)
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

U nas płomyki to te wiosenne płożące a teraz pięknie pachną floksy chociaż w tym roku nie szczególnie wyglądają .. Też mam kilka kolorów ale nie tak pięknych jak u ciebie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Floksy mam tylko dwa (biały i różowy) i jakoś przeszła mi chęć zdobywania kolejnych odmian czy kolorów. Jednak ten Nicky ;:oj w moim ulubionym kolorze blue...Pewnie nie odmówiłabym sobie zakupu gdym gdzieś spotkała.
Dziurawce chyba mnie nie lubią. Coś kiepsko mi rosną. Chyba muszę pomyśleć o nowym miejscu dla nich.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, płomyki się krzyżują i po pewnym czasie człowiek sam nie wie, ile ich ma :lol:
Na pewno będzie ich przybywać u Ciebie ilościowo i jakościowo 8-)

Agnieszko, oglądałem Twoje "łupy" na balkonie :lol: Świetne są!
'Blue Boy' mam, ale wygląda nieco inaczej
Po 'Goliath' czekam na kwiaty jeszcze dwóch nowych płomyków.

Stokrotko, wspólczuję strat. U mnie ogród też ucierpiał przez suszę ale nie aż tak bardzo, bo mam wysoki poziom wód i więcej roślin wygniwa niż zasycha.

Mariolko, 'Nicky' zachowuje swój kolor jak na zdjęciu, bo rośnie w półcieniu. Inaczej by płowiał i bladł.
Moje floksy nieustannie kwitną 8-)

Janeczko, Twoje płomyki na pewno równie ładne ;:136 Ja muszę niektóre poprzesadzać. Tak, pięknie pachną, zwłaszcza teraz, jak już przekwitły lilie.

Izo, najpopulrniejsze płomyki to oczywiście różowe ale jak się widzi niebieskie czy czerwone to nabiera się nowej chęci na te ciekawe kwiaty. Właśnie zakwita u mnie 'Orange Perfection' też o oryginalnym kolorze pomarańczoworóżowym.

Moje kolejne zainteresowanie od kilku lat to dzielżany:
motyle też interesują się nimi :lol:
Obrazek

Obrazek

w zasadzie dzielżany to tylko 3 kolory - żółty, czerwony i pomarańczowy ale kombinacji jest wiele
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

najnowsza moja odmiana
Obrazek

Obrazek
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku ja nie zawsze piszę ale zwiedzam i zawsze jak patrzę na bordowego rozchodnika to sobie wewnątrz mówię że to właśnie Twoj dobry przekaz bo jest efekt jest. A mała prośba zbierz nasiona dzielżanu ciemnego bo mam ale mimo dużej potrzeby miejsca to dzielę się z innymi.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dzielżany bardzo mi się podobają, ale zeszłoroczny gdzieś znikł :( Jeśli przetrwa tegoroczny to zdecydowanie powiększę kolekcję, bo to obok rudbekii i jeżówek - to piękny akcent w ogrodzie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się Marysiu, że zaglądasz do mnie :tan
Ja też często patrząc na jakąś roślinę, myślę o osobie, od której ją dostałem 8-)
Jeśli masz dzielżan bordowy, po co miałbym Ci zbierać nasionka? Zresztą zapominam o tym i wolę, jak się same rozsiewają. A robią to widzę chętnie.

Aniu, jakaś choroba czy inny czynnik spowodował utratę Twojego dzielżanu ale raczej nie mróz. To bardzo wytrzymałe rośliny.
Tak, sierpień to piękny okres dla rudbekii, jeżówek i dzielżanów - rośliny prerii 8-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”