ewamaj66 - Ewciu mam nadzieję,że i ja będę ją chwalić w następnym sezonie. Tak myślę aby z jednej strony dla kontrastu koloru i wielkości posadzić Miskanta Giganteusa i jest na to miejsce bo wykopię Gaurę różową bo teraz przy sadzeniu traw juz nie chciałam jej ruszać. Giganteus w tej chwili dochodzi do 3 m wysokości .
Jak pomyślę, że w połowie kwietnia leżał śnieg to az się za głowę łapie jakie on ma przyspieszenie i silę wzrostu.
takasobie - Miłko ja mam kłopot z powojnikami ale pozostałe pnącza dobrze rosną u nas a czasami az za dobrze
Winobluszcz pięciolistkowy tworzący przy stawie tzw "zieloną jaskinię" mimo porządnego cięcia tak dociążył rusztowanie,że jesienią zaczęła sie rozlatywać a zima śnieg dokończył sprawę i wszystko zlikwidowaliśmy. bo jest kolejna w innym miejscu z wiciokrzewów.
Dla przypomnienia tak ona wyglądała

To stare fotografie i szukając ich wzięło mnie na wspomnienia...
Dzięki tym fotografiom widzimy jak nasze ogrody zmieniają się...
ewunia7 - Ewciu dziękuję i pozdrawiam życząc miłego i niepracowitego weekendu.
sweety - Aniu niby duzo jest pnączy do wyboru ale takich uniwersalnych do wykorzystania na długie lata to juz gorzej.
Z tych co mam to najpewniejszy o wzrost, zdrowotność i brak szkodników jest Wiciokrzew zaostrzony. Do tego nie ogołaca sie jak inne ale w tej sytuacji mnie to nie przeszkadza bo głównie chce mieć górę zarośnięta i lekko boki.
Mszyce jakoś dziwnie ale omijają je , pewnie smaczniejsze mają do wyboru ... do tej pory tez nie chorowały , jednak jak mączniaka widziałam w ub roku u sąsiadki na czymś to zaraz Topsinem mąż opryskał aby zabezpieczyć je.
anym - Aniu to prawda,że zapach cudny ale bardziej nasila się pod wieczór a my na działce zbyt często do późna nie przebywamy.
wielkakulka - Aniu to prawda,że wiciokrzewy maja takie dziwne kwiaty... pająkowate jakby z wieloma odnóżami ...
TerDob - Teresko Wiciokrzew japoński 'Aureoreticulata' z racji tych pięknych liści kwiaty ma ledwo widoczne - zakwitają w kolorze jakby kremowym i potem jaśnieją prawie do białego.
gosiaczek12a11 - Gosiu witaj
jak można bać się jaszczurki.... toz to takie maleństwo i to jej serce wali na widod takiego wielkoluda jak człowiek.
iwona0042 - Iwnonko czy ja coś przeoczyłam w naszych rozmowach bo o żabach nic nie wiem ...
Bobrek trójlistkowy tak ale żaby do kompletu ...ojjjjj nie wiem czy im to sie spodoba.
jednak jakby poważniej wziąć temat pod lupę to dałby radę wiosną ale zaraz po godach...
Wiesz o czym myślę ...??? ..........
Zaloty........... miłość .......... a potem skrzek, kijanki i małe żabki .
Własnie o skrzeku pomyślałam bo cos takiego do podróży nadaje się.
kogra - Grażynko dziwne ale jak do tej pory ani razu nie robiłam oprysku na mszyce bo po prostu omijają je ... tfu tfu tfu .... oby tak było zawsze.
Nasze komary nie lubią zapachu goździkowego więc jesteśmy opryskani rozcieńczonym olejkiem i miejsca odpoczynku też. Z tego co czytam to w wielu miejscach jest inwazja komarów a nasze mają naturalnych wrogów i dlatego ich mniej.
ewamaj66 - Ewciu dziękuję.
nemezja - Karolniko witam Cie serdecznie i zapraszam do zabawy ze zwierzyńcem i na spacery po działce.
manenka71 - Marzenko wiele osób na forum poznaje się w ten sposób. Ja tez bo odwiedzając zaprzyjaźnione wątki czytam wypowiedzi innych aby zorientować się w temacie toczących się dyskusji i tak z ciekawości zagladam do innych.
Dziękuję za wizytę i zapraszam na następne.
JacekP - Jacek no właśnie jaszczurki maja dziwny zwyczaj zaglądania do rożnych pojemników a potem wpada i czasami topi się jeśli ścianki pojemnika są za gładkie. Dlatego wyjątkowo przestrzegamy zasady aby nie zostawiac żadnych większych pojemników z wodą a nawet dodatkowo na koniec pracy odwracamy do góry dnem, opady tez się zbierają i są dla nich zagrożeniem.
Jestem zdziwiona Twym zachowaniem ... przy kontakcie wzrokowym dobrze było ale jak jaszczurka Ci pola widzenia ... . ooooooooo .... to już gorzej
Chyba w ub roku pokazywałam zabawę naszej małej wnuczki która jest jednak odważniejsza - popatrz jak świetnie się bawi.
jaszczura pokonała sporo drogi przechodząc z jednej ręki na drugą po ramionach i plecach
Jest mnóstwo odmian wiciokrzewów i pewnie część z nich jest dość podobna do siebie.
Chetnie zajrze do Ciebie aby zobaczyc kwiaty u Twoich