Przesadzanie dużych iglaków

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Czarek_777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2013, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przesadzanie tuji w krótkim czasie po posadzeniu

Post »

Witam,

W kwietniu tego roku nabyłem thuje szmaragd (średnia wysokość 170 cm). Chciałem je posadzić aby rosły na żywopłot... i chyba popełniłem błąd, ponieważ odstęp między drzewkami (od pnia) wynosi 85 cm.
Mam teraz okazję nabyć kolejne drzewka w takiej wysokości po atrakcyjnej cenie i zastanawiam się nad kupnem dodatkowej ilości i przesadzenie obecnych, aby rosły gęściej.

Chciałbym prosić o poradę, czy takie szybkie przesadzenie po posadzeniu pociąga za sobą jakieś dodatkowe ryzyko, że drzewka się ponownie nie przyjmą ?

Na koniec fotka: http://postimg.org/image/bnyxc0rab/

Z góry dzięki za Wasze opinie.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przesadzanie tuji w krótkim czasie po posadzeniu

Post »

Ta odległość jest odpowienia, ja sadzę na żywopłot 1m od pnia. Jak już to są abyt blisko ogrodzenia. Roślina nie tylko rośnie w górę. Przytnij je na wiosnę troszkę.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Powtórzę jak papuga :lol: dobrze jest i nie ruszaj.Pamiętaj, że duże osobniki długo się regenerują.
A z drugiej strony po co sobie robić niepotrzebna robotę ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Czarek_777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przesadzenie ich gęściej sprawi, że szybciej pojawi mi się upragniona ściana zieleni.
Martwi mnie właśnie ta odległość od płota. Wynosi ona 50 - 55 cm, a to oznacza, że nie mam zachowanych proporcji....
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarek_777 pisze:Przesadzenie ich gęściej sprawi, że szybciej pojawi mi się upragniona ściana zieleni.

... z którą będziesz miał więcej problemów jak posadzisz zbyt gęsto. Ogród uczy cierpliwości. Możesz bardzo szybko mieć zieloną ścianę ale i ją bardzo szybko stracić np z powodu występowania chorób grzybowych z braku przewiewu.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł.Owa ściana zieleni będzie potem czarna miedzy rzędami.Zostaw tak jak jest.I wyjdzie lepiej i bez pracy.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jest bardzo dobrze, ani się obejrzysz a będą zwarte, bo zdrowo wyglądają.Jak nie masz gliny, to stosunkowo szybko będą rosły.Jest takie przysłowie 'kto dwa razy sieje, ani razu nie żniwuje'.Tym zaszkodzisz przy kopaniu( bo duze są), a tamte mogą się okazać nie takie.I co z tego że posadzisz ciut gęściej? To niewiele zmieni, a zbyt szybko w przyszłości wyłysieją z braku światła.Sadzisz na długie lata, a nie chwilę obecną, albo najbliższy czas.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim zdaniem przy tujach szmaragd wysokości 170 cm , odległość między nimi 85cm jest zbyt duża jak chcesz mieć dość szybko żywopłot.
Dołem zejdą się za pare lat , górą pewnie też, za 20 lat. :wink: .
Widziałam fajne wiekowe żywopłoty ze szmaragdów , odległość miedzy nimi była 50cm.Może i w środku były łyse( brak światła) , ale na zewnątrz tworzyły piękną zieloną ścianę.
Ja swoje posadziłam co 50 cm,zalezy mi na szybkim żywopłocie, szczególnie na wysokiści , a nie na dole.
Aga
Czarek_777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki bardzo za wasze opinie.
Postanowiłem jednak nieco zagęścić drzewka. Z lekkim bólem serca, ale tak. Mój ogródek znajduje się na osiedlu blokowym, stąd zależy mi na szybszym odgrodzeniu się.

Wczoraj przez cały dzień przekopywałem drzewka i chyba muszę przyznać, że nawet dobrze, ponieważ za płytko je posadziłem. O ile jak wiecie, tuje rosną płytko w ziemi, o tyle pod agrowłókniną już wyszły korzenie moich drzewek.

Drzewka rosną teraz w odstępach co 60 - 65 cm i na mój gust wygląda to dużo lepiej. Odstęp wydaje mi się być sam raz i odsunąłem je trochę od płota.

Teraz już tylko podlewać i oby się przyjęły :)

Pozdrawiam.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To nie jest tak, że za płytko posadziłeś, korzenie zawsze będą pod włókniną, zerknij i poczytaj tu
Zrobiłeś jak chciałeś choć więcej opinii było na nie :wink: Nie zalewaj ich jednak zbytnio teraz jesienią, gdy naturalnej wilgoci jest więcej.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Re: Duże iglaki - przesadzanie

Post »

Witam dostałam w "prezencie " wieloletnie iglaki , dwa dni temu wykopane , ale niestety prawie wszystkie nie mają tego głównego korzenia ( wyrywane traktorem ), mają za to b. dużo małych korzonków , czy będzie syzyfową pracą wkopanie tych iglaków , czy jednak jest szansa że się przyjmą?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- So 26 paź 2013 18:26 --

A czy z tej drobnicy da się zrobić jakieś sadzinki , jak to ew, zrobić?
Obrazek

Obrazek
duduś
Awatar użytkownika
cuuube
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sty 2014, o 21:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

czy ktoś podpowie jaki duży system korzeniowy może mieć <15 letni cis .to mało istotne al był strzyżony na srednicę 2-2.5m . ten gatunek ma drobne korzonki jak tuje , czy mieszane z grubszymi ?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Zwarty i gęsty system korzeniowy. Kilka może być szeroko rozległych gdzieś tam .......... . Przesadzanie wiosną, uważać na upały, nie znosi ciężkich ziem, jak ił , glina czy inne wynalazki. Cień lub półcień stanowisko takie lubi i łatwiej sie przyjmie wtedy czyli dwa plusy w jednym :lol: Podlewanie raz na jakiś czas, ale dobrze. A nie sikać po trochu. Wolny strumień wody, ale dużo.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robertP2 pisze:, nie znosi ciężkich ziem, jak ił , glina czy inne wynalazki.
Ta pewno, mój rośnie na glinie i tylko glinie, ma 12 lat i nigdy jeszcze nie marudził ;:136
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Owszem będzie rósł, ale ni znosi wody, widziałem niejednokrotnie jak zalegała i marnują się duże egzemplarze. Wolę odpukać niż potem płakać. Najlepsza gleba dla niego to przepuszczalna, dość żyzna / ale nie bez przesady/ umiarkowanie wilgotna. I jest bezproblemowym, nie chorującym i niekłopotliwym nabytkiem w ogrodzie. Jeden z moich rośnie ciut w przy słabej ziemi, ale za to się pięknie przebarwia. Coś za coś.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”