Malachitowe parapetowe i balkonowe :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Malachitowe parapetowe i balkonowe :)

Post »

bym sie chyba poplakala... oby cos sie chociaz ukorzenilo
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przykro z powodu półki...musisz inną podpore jej solidniejszą zamontować.A roślinki się odrodzą pomału :wit

Dziewczyny jak ktoś ma ochotę na calatheę network to mam ostatnią dużą roślinę dopodziału...i carnosa tricolor też sie znajdzie dla chętnych :wit jak coś to PW
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj Ta calathea w kratke jest faktycznie obledna...
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Malachitek pisze:Muszę wam się pożalić...
Kojarzycie tą półkę?
Malachitek pisze: Obrazek
Ostatnio stało na niej dużo więcej - aloes ościsty, trzykrotki, calathea network... przed chwilą wróciłam do domu. Półka urwała się pod moją nieobecność...
W najgorszym stanie są aloesy - ościsty stracił cały system korzeniowy, a jest wielką rozetą...
Drzewiasty jest kompletnie połamany, chce mi się płakać jak na niego patrzę - niewiele z tego zostanie... oczywiście spróbuję ukorzenić te wielkie, połamane pędy, ale... ;:145
I oczywiście co? Skrzydłokwiat jedyny miał szczęście, bo jedną doniczkę z nim dzisiaj zabrałam z tej półki i przeniosłam gdzie indziej, a druga, ta ze zdjęcia na środku spadła jako jedyna do koszyka z materiałami i nic kompletnie mu się nie stało, nawet jednego listka nie stracił. A chętnie bym go na aloes wymieniła...
;:145
O kurczę... kibicuję aloesom ;:215
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, rany... Trzymam kciuki za aloesy, niech sobie poradza. Rosliny beda sie chcialy ratowac, wiec moze przezyja.
Wiesz? Na mojego pierwszego hibiskusa, a mial wtedy 10 lat u byl calkiem spory, spadl schodzac z pietrowego lozka moj 5 letni syn. Zostal pniaczek kilkucentymetrowy, ale odbil i choc musial "zaczac od nowa", to jednak jest do dzis calkiem fajna roslina. Dadza rade i Twoje.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

Dorotko gratuluje ślicznych zakupów. ;:215
Oczywiście syngonium to moje klimaty. Niech Ci zdrowo rosną. ;:108
Calathejka ;:215
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Ale lipa z tą półką :? Szkoda.. :( Aloesy może odżyją? Jakoś mam o nich zdanie, że to rośliny "z jajem" i nie tak łatwo je zniszczyć ;:108
Ale za to zakupy pierwsza klasa ;:215 Tricolor tak pięknie wybarwiona, że ;:oj
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Wiedziałam, że wy mnie zrozumiecie, bo oczywiście dla moich współlokatorów i znajomych to nic takiego, że kwiatki się połamały... :evil:
Z aloesem drzewiastym na szczęście nie jest tak źle, mniejsze pędy żyją, te większe pocięłam, jak obeschną to pójdą do ziemi i będziemy czekać, może akurat... gorzej z ościstym jak się okazuje, bo z jego korzeni naprawdę niewiele zostało, obejrzałam go i boję się, że sobie nie poradzi - miał naprawdę pięknie rozbudowane korzenie...
No ale dzisiaj już optymistyczniej do tego podchodzę.
I dziękuję za pochwały roślinek, ja też się nimi zachwycam ;:306
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Nowości cudowne ;:oj trzymam kciuki za roślinki z felernej półki, na pewno dojdą do siebie ;:215
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko - jak mi przykro... Kilka lat temu znalazłam na śmietniku bardzo zniszczonego aloesa drzewiastego. Ułamałam kilka gałązek, wsadziłam w domu do doniczki. Ukorzenił się bez najmniejszego problemu... a było to też jakoś jesienią. Trzymam kciuki.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57

Post »

Wspaniała kolekcja roślin, najbardziej urzekła mnie hoja tricolor ... jeśli Ci zniknie, to wiedz gdzie jej szukać :wink: . Ja mam tylko 3 hoje, dwie z nich ukorzeniałam bezpośrednio w ziemi. Moje serce skradły też te futrzaste "roślinki" z długimi ogonkami, sama mam dwie świnki w domu, gryzonie górą ;:333 . Mam nadzieję,że straty spowodowane oberwaniem się półki szybciutko da się nadrobić i roślinki odbiją, będzie okazja,żeby je odmłodzić.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Dziękuję za odwiedziny i kciuki za roślinki :uszy
Bianko ja też hoi nie mam dużo, dwie najładniejsze (i najdroższe ;:306 ) ukatrupiłam... no a wiadomo, gryzonie są super - zresztą jak dla mnie wszystkie zwierzaki są super! :tan
Co zaś do strat - tak wygląda aloes drzewiasty, a raczej ta jego część, która przeżyła upadek:
Obrazek

A tyle z niego zamierzam ukorzenić:
Obrazek reszta połamańców w lodówce - przerobię je na domowe kosmetyki...

A oprócz tego częściowy przegląd przedszkola. Więc tak:
fiołek dorobił się porządnych korzonków
Obrazek

hoja multiflora została podzielona i wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

No i najciekawsze - hoja bella albomarginata wypuściła pęd siedząc w wodzie - obstawiałam, że "puści się" z innego miejsca - zaskoczyła mnie, teraz muszę ją posadzić, a nie mam do czego :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55

Post »

A może nie ma tego złego... Jak aloes odrzyje i uda Ci się ukorzenić te dość spore części, to będziesz miała 3 aloesy :heja
Miło patrzeć jak przedszkolaki dorastają, ja się nie mogę doczekać pierwszych oznak ze strony mojego, skromnego przedszkola :tan
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doroto, pieknie Ci to idzie! Korzenie w istocie bardzo porzadne, a aloesom zapowiada sie powiekszenie rodziny w efekcie tego upadku. Moze nie ma tego zlego... Hoje tymczasem mozna posadzic do czegokolwiek, moje rosna w kubkach, filizankach itp. pojemniczkach, tylko bardzo pilnuje jak podlewam. Zle chyba nie maja, bo rosna.
Kinga
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Fajne przedszkole, gratuluję korzonków ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”