Malachitowe parapetowe i balkonowe :)
- Brendii
- 500p
- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malachitowe parapetowe i balkonowe :)
bym sie chyba poplakala... oby cos sie chociaz ukorzenilo
Przykro z powodu półki...musisz inną podpore jej solidniejszą zamontować.A roślinki się odrodzą pomału
Dziewczyny jak ktoś ma ochotę na calatheę network to mam ostatnią dużą roślinę dopodziału...i carnosa tricolor też sie znajdzie dla chętnych
jak coś to PW

Dziewczyny jak ktoś ma ochotę na calatheę network to mam ostatnią dużą roślinę dopodziału...i carnosa tricolor też sie znajdzie dla chętnych

- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
O kurczę... kibicuję aloesomMalachitek pisze:Muszę wam się pożalić...
Kojarzycie tą półkę?Ostatnio stało na niej dużo więcej - aloes ościsty, trzykrotki, calathea network... przed chwilą wróciłam do domu. Półka urwała się pod moją nieobecność...
W najgorszym stanie są aloesy - ościsty stracił cały system korzeniowy, a jest wielką rozetą...
Drzewiasty jest kompletnie połamany, chce mi się płakać jak na niego patrzę - niewiele z tego zostanie... oczywiście spróbuję ukorzenić te wielkie, połamane pędy, ale...![]()
I oczywiście co? Skrzydłokwiat jedyny miał szczęście, bo jedną doniczkę z nim dzisiaj zabrałam z tej półki i przeniosłam gdzie indziej, a druga, ta ze zdjęcia na środku spadła jako jedyna do koszyka z materiałami i nic kompletnie mu się nie stało, nawet jednego listka nie stracił. A chętnie bym go na aloes wymieniła...

- crazydaisy
O, rany... Trzymam kciuki za aloesy, niech sobie poradza. Rosliny beda sie chcialy ratowac, wiec moze przezyja.
Wiesz? Na mojego pierwszego hibiskusa, a mial wtedy 10 lat u byl calkiem spory, spadl schodzac z pietrowego lozka moj 5 letni syn. Zostal pniaczek kilkucentymetrowy, ale odbil i choc musial "zaczac od nowa", to jednak jest do dzis calkiem fajna roslina. Dadza rade i Twoje.
Wiesz? Na mojego pierwszego hibiskusa, a mial wtedy 10 lat u byl calkiem spory, spadl schodzac z pietrowego lozka moj 5 letni syn. Zostal pniaczek kilkucentymetrowy, ale odbil i choc musial "zaczac od nowa", to jednak jest do dzis calkiem fajna roslina. Dadza rade i Twoje.
Kinga
Dorotko gratuluje ślicznych zakupów.
Oczywiście syngonium to moje klimaty. Niech Ci zdrowo rosną.
Calathejka

Oczywiście syngonium to moje klimaty. Niech Ci zdrowo rosną.

Calathejka

- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
Ale lipa z tą półką
Szkoda..
Aloesy może odżyją? Jakoś mam o nich zdanie, że to rośliny "z jajem" i nie tak łatwo je zniszczyć
Ale za to zakupy pierwsza klasa
Tricolor tak pięknie wybarwiona, że 

Ale za to zakupy pierwsza klasa

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Wiedziałam, że wy mnie zrozumiecie, bo oczywiście dla moich współlokatorów i znajomych to nic takiego, że kwiatki się połamały...
Z aloesem drzewiastym na szczęście nie jest tak źle, mniejsze pędy żyją, te większe pocięłam, jak obeschną to pójdą do ziemi i będziemy czekać, może akurat... gorzej z ościstym jak się okazuje, bo z jego korzeni naprawdę niewiele zostało, obejrzałam go i boję się, że sobie nie poradzi - miał naprawdę pięknie rozbudowane korzenie...
No ale dzisiaj już optymistyczniej do tego podchodzę.
I dziękuję za pochwały roślinek, ja też się nimi zachwycam

Z aloesem drzewiastym na szczęście nie jest tak źle, mniejsze pędy żyją, te większe pocięłam, jak obeschną to pójdą do ziemi i będziemy czekać, może akurat... gorzej z ościstym jak się okazuje, bo z jego korzeni naprawdę niewiele zostało, obejrzałam go i boję się, że sobie nie poradzi - miał naprawdę pięknie rozbudowane korzenie...
No ale dzisiaj już optymistyczniej do tego podchodzę.
I dziękuję za pochwały roślinek, ja też się nimi zachwycam

- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
Nowości cudowne
trzymam kciuki za roślinki z felernej półki, na pewno dojdą do siebie 

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko - jak mi przykro... Kilka lat temu znalazłam na śmietniku bardzo zniszczonego aloesa drzewiastego. Ułamałam kilka gałązek, wsadziłam w domu do doniczki. Ukorzenił się bez najmniejszego problemu... a było to też jakoś jesienią. Trzymam kciuki.
Wspaniała kolekcja roślin, najbardziej urzekła mnie hoja tricolor ... jeśli Ci zniknie, to wiedz gdzie jej szukać
. Ja mam tylko 3 hoje, dwie z nich ukorzeniałam bezpośrednio w ziemi. Moje serce skradły też te futrzaste "roślinki" z długimi ogonkami, sama mam dwie świnki w domu, gryzonie górą
. Mam nadzieję,że straty spowodowane oberwaniem się półki szybciutko da się nadrobić i roślinki odbiją, będzie okazja,żeby je odmłodzić.

- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Dziękuję za odwiedziny i kciuki za roślinki
Bianko ja też hoi nie mam dużo, dwie najładniejsze (i najdroższe
) ukatrupiłam... no a wiadomo, gryzonie są super - zresztą jak dla mnie wszystkie zwierzaki są super!
Co zaś do strat - tak wygląda aloes drzewiasty, a raczej ta jego część, która przeżyła upadek:

A tyle z niego zamierzam ukorzenić:
reszta połamańców w lodówce - przerobię je na domowe kosmetyki...
A oprócz tego częściowy przegląd przedszkola. Więc tak:
fiołek dorobił się porządnych korzonków

hoja multiflora została podzielona i wygląda tak:

No i najciekawsze - hoja bella albomarginata wypuściła pęd siedząc w wodzie - obstawiałam, że "puści się" z innego miejsca - zaskoczyła mnie, teraz muszę ją posadzić, a nie mam do czego

Bianko ja też hoi nie mam dużo, dwie najładniejsze (i najdroższe

Co zaś do strat - tak wygląda aloes drzewiasty, a raczej ta jego część, która przeżyła upadek:

A tyle z niego zamierzam ukorzenić:

A oprócz tego częściowy przegląd przedszkola. Więc tak:
fiołek dorobił się porządnych korzonków

hoja multiflora została podzielona i wygląda tak:

No i najciekawsze - hoja bella albomarginata wypuściła pęd siedząc w wodzie - obstawiałam, że "puści się" z innego miejsca - zaskoczyła mnie, teraz muszę ją posadzić, a nie mam do czego

- Brendii
- 500p
- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
A może nie ma tego złego... Jak aloes odrzyje i uda Ci się ukorzenić te dość spore części, to będziesz miała 3 aloesy 
Miło patrzeć jak przedszkolaki dorastają, ja się nie mogę doczekać pierwszych oznak ze strony mojego, skromnego przedszkola

Miło patrzeć jak przedszkolaki dorastają, ja się nie mogę doczekać pierwszych oznak ze strony mojego, skromnego przedszkola

- crazydaisy
Doroto, pieknie Ci to idzie! Korzenie w istocie bardzo porzadne, a aloesom zapowiada sie powiekszenie rodziny w efekcie tego upadku. Moze nie ma tego zlego... Hoje tymczasem mozna posadzic do czegokolwiek, moje rosna w kubkach, filizankach itp. pojemniczkach, tylko bardzo pilnuje jak podlewam. Zle chyba nie maja, bo rosna.
Kinga
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Fajne przedszkole, gratuluję korzonków