Cucamelon (mysi melon,ogórek meksykański)
-
- 100p
- Od: 25 kwie 2017, o 07:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cucamelon (mysi melon)
Na szczęście mój ogródek jest wolny od ślimaków więc trudno mi powiedzieć czy je lubią, czy też nie. Na początku rosną wolno ale później nabierają rozpędu. Dość ekspansywne. Całą kratkę miałam zarośniętą, więc daj porządne sznurki,żeby wytrzymały.
Pozdrawiam Ewcia 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Twoje szczęście,że nie masz ślimorów.Skoro rośliny na początku słabo rosną będę musiał je wsadzić do większych doniczek i podrośnięte wsadzać do ziemi.
Sadzę dzikiego ogórka też jest ekspansywny,więc zrobię podobną konstrukcję.
Jeszcze raz dzięki za cenne rady.
Sadzę dzikiego ogórka też jest ekspansywny,więc zrobię podobną konstrukcję.
Jeszcze raz dzięki za cenne rady.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie 8 wykiełkowało. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Nawet jak nie będą powalać smakowo to mogą się przydać jako produkt dla restauracji do ozdoby 

-
- 200p
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
Wysiałam 6 nasion, wykiełkowały 4. Na razie roślinki są takie delikatne, że aż się boję wynieść je na dwór
No, ale przecież nie będę trzymała ich w szklarence, skoro to pnącza, które potem się nieźle rozrastają, sądząc po Waszych fotografiach z poprzednich sezonów. Ale na dworze grożą im ślimaki
Tak się zastanawiam: może posadzić je do dużych donic i niech się pną po kratkach? Mam ogrodzenie z kratek, które oddzielają zielnik od reszty ogródka. W donicach łatwiej byłoby mi o nie zadbać. Bo w gruncie - nie wiem, pierwszy raz je siałam, ale wyglądają na takie, którym byle co może zaszkodzić 

-
- 200p
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2017, o 14:25
cucamelony są nie do zdarcia, tylko potrzebują czegoś po czym mogą się piąć.
-
- 200p
No właśnie chcę aby się po ziemi płożyły i zobaczyć jak to im pójdzie.3emfipa pisze:cucamelony są nie do zdarcia, tylko potrzebują czegoś po czym mogą się piąć.
- Rubia
- 200p
Może są nie do zdarcia, ale do zjedzenia - na pewno
Posadziłam moje 4 sadzonki w dwóch donicach 25-litrowych, no i w jednej cucamelonów już nie ma... Nocą zostały pożarte przez ślimaki, sądząc po śladach. Wstawiłam drugą donicę do szerokiej misy, na dno nalałam wody. Może ta fosa zabezpieczy roślinki przed zjedzeniem.

-
- 50p
- Od: 25 kwie 2017, o 14:25
Wydaje mi się, że może być problem. W tamtym roku też miałam taki plan, ale tak się łapały wszystkiego, na czym mogłyby się podeprzeć, że w końcu dostały podpórkękupniulaUK pisze:No właśnie chcę aby się po ziemi płożyły i zobaczyć jak to im pójdzie.3emfipa pisze:cucamelony są nie do zdarcia, tylko potrzebują czegoś po czym mogą się piąć.

-
- 200p
Środek pola. Z 2m do najbliższego drzewka3emfipa pisze: Wydaje mi się, że może być problem. W tamtym roku też miałam taki plan, ale tak się łapały wszystkiego, na czym mogłyby się podeprzeć, że w końcu dostały podpórkę

-
- 200p
- Rubia
- 200p
Z moich czterech sadzonek w dwóch donicach, dwie zostały pożarte przez ślimaki. Jedna odbiła od korzenia, ale w donicy posadziłam już ogórek, więc wiele się po niej nie spodziewam. W tej drugiej donicy rosną sobie dość swobodnie, chociaż ciągle wydają mi się malutkie. Nawet kwitną - kwiatki są mikroskopijne, żółte - i dostrzegłam pierwsze zawiązki owoców, długości około 3 mm
Na razie wygląda mi to na warzywo-zabawkę, coś takiego, jak porzeczkowe pomidory
Ale jednak jestem ciekawa, jak będą wyglądać i smakować, kiedy dojrzeją.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam podobne wrażenia.Słabo mi rosną,strasznie wiotkie.Też mam maleńkie kwiatuszki.Teraz zimno i wzrost jakby przyhamował.Część roślin pnie się po sznurku,a kilka puściłem po ziemi i też jakoś dają radę.
-
- 100p
- Od: 25 kwie 2017, o 07:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam Ewcia