elcia1974
Dorzucam jeszcze jedno

, bo nie zauważyłam, że pod listkiem był drugi kwiatostan...
Kama86
Gdzieś kiedyś wyczytałam, że wszystkie rośliny maja kwiaty, bo właśnie po to żyją, by zakwitnąć i wytworzyć nasiona, tylko my idziemy na skróty w ich rozmnażaniu i najczęściej stosujemy wegetatywne formy uzyskiwania nowych egzemplarzy, jak to tylko jest możliwe, bo szybciej i łatwiej mamy nową roślinkę...a Pilę to tylko przez sadzonki pozyskujemy i ani do głowy nam nie przyjdzie, że też kwitnie, bo niestety taka jest prawda, że liście ma efektowne, a kwiatki niepozorne i nie robiące już takiego wrażenia, jak listki, no nic zobaczymy czy się rozwiną...
A na tego Koleusa lubię spoglądać zwłaszcza wtedy, gdy za oknem pochmurno i tęsknie za słońcem, a dostałam go na jesieni, jak pojechałam do sklepu po nasiona malwy, pochwaliłam go, że jest piękny i Pani mi urwała, aż dwa szczepki - oba się przyjęły, miała jeszcze taki sam tylko z różowym, ale miała jeden i niedużo rozkrzewiony, powiedziała, żebym później podjechała, niestety nie byłam tam od tamtego czasu, ale pamiętam i pewno wcześniej czy później po niego pojadę...bo cudnie razem wyglądały...