Rabarbar cz.1
Re: Rabarbar
No właśnie ja mój używam, kwiaty wyłamałem a liście nadal biorę do spożycia
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja całość dałam na kompost - ale widziałam już malutkie młode listki, więc ciasto z rabarbarem będzie w tym roku 

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Oczywiście, że można. Dopuszczenie do zakwitnięcia tylko powoduje, że roślina traci cenne zasoby na rozwój kwiatu, zamiast na "pogrubianie" łodyg liściowych ;)aska73 pisze:Dlaczego za późno? Po zakwitnięciu nie można już go spożywać?
Pozdrawiam, Jacek
- bioy
Mam dość pilną sprawę, mianowicie właśnie zabieram się za wysadzanie około 20 cm siewek rabarbaru z wielodoniczek.
Nie wiem tylko czy mam je wysadzić na stałe miejsce, dać obornik do dziurek i nie ruszać, czy też posadzić gęściej i przesadzić na drugi rok na miejsce stałe. (takie zalecenia są na paczuszce po nasionach)
Liczę na szybką odpowiedź. Dziękuję
Nie wiem tylko czy mam je wysadzić na stałe miejsce, dać obornik do dziurek i nie ruszać, czy też posadzić gęściej i przesadzić na drugi rok na miejsce stałe. (takie zalecenia są na paczuszce po nasionach)
Liczę na szybką odpowiedź. Dziękuję

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
bioy
i nikt nie odpowiedział?
Interesuje mnie uprawa i wymagania bo mam zamiar posadzić sobie .. od sąsiadki dostałam karpę a na wiosnę spróbuję wyhodować z rozsady
i nikt nie odpowiedział?
Interesuje mnie uprawa i wymagania bo mam zamiar posadzić sobie .. od sąsiadki dostałam karpę a na wiosnę spróbuję wyhodować z rozsady
Siałam rabarbar w ubiegłym roku wiosną na rozsadniku, jesienią przesadziłam na miejsce stałe, wiosną tego roku pomiędzy karpami przykopałam obornik. Rośliny mają obecnie po 6-8 liści i wys. 60-90cm. sadzone co 1m.
- bioy
Niestety nikt nie odpowiedział. Zdecydowałem, że już nie będę go męczył w doniczkach i wysadzę na miejsce stałe w najbliższym czasie.juda pisze:bioy
i nikt nie odpowiedział?
Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale jest już dość duży (około 40-50 cm wysokości) i ma średnio po 6 liści, więc powinien sobie poradzić

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
bioy To pewnie najlepsze wyjście
- bioy
Jak tylko się rozpogodzi to biegnę sadzić, a mam tego 9 sztuk, więc może coś przeżyje 

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
bioy , rabarbar to roślina raczej z tych pancernych więc pewnie wszystkie sztuki przeżyją 

- bioy
Dzięki za pocieszenie
Jutro szpadel w dłoń, bo prognozy na najbliższe dni w końcu optymistyczne tylko te zimne noce, chociaż i tak stoi w doniczkach na zewnątrz, więc szoku termicznego mu nie zafunduję 

Pozdrawiam, Jacek
- bioy
Moje rabarbary posadzone tydzień temu nagle zaczęły żółknąć. Zaczynało się to od obrzeży liści i postępowało do środka.
Na chwilę obecną połowa niemal liści zżółkła, choć świeżo wybijające są ładnego ciemnozielonego koloru.
Czy to normalna sprawa po wysadzeniu, czy mam powód by się martwić? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Na chwilę obecną połowa niemal liści zżółkła, choć świeżo wybijające są ładnego ciemnozielonego koloru.
Czy to normalna sprawa po wysadzeniu, czy mam powód by się martwić? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam

Pozdrawiam, Jacek
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
Myślę że nie ma się czym martwić jeżeli ze środka już wypuszczają nowe pędy:)
Tym bardziej że rabarbarowi najstarsze liście zasychają, ja co kilka dni wyrywam uschnięte i na kompost..