Moje nowe parapety!
- krokusik164
- 200p
- Od: 18 paź 2012, o 22:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje nowe parapety!
kurcze ja tak teraz się dziwię bo mam jedną calatheę taką bordową z różowymi paseczkami i na niej było, żeby uważać z podlewaniem i zraszaniem jej :P teraz to nie wiem :P i w ogóle chodzą jakieś mity, że niby one raz słońce lubią raz nie... więc nie czaję 

Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Bardzo fajne nowości u Ciebie krokusiku.
Ponieważ od niedawna mam krejzola na punkcie różnych calathei bardzo mnie zainteresowała ta Twoja nowa calathea...
Jak uda Ci się ja jakoś rozmnożyć to ja bym pisała się na jedna odnóżkę jeśli można by było
Ponieważ od niedawna mam krejzola na punkcie różnych calathei bardzo mnie zainteresowała ta Twoja nowa calathea...

Jak uda Ci się ja jakoś rozmnożyć to ja bym pisała się na jedna odnóżkę jeśli można by było

- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Arletko z tym zraszaniem to prawda. Kalatee niekoniecznie lubią bezpośrednie zraszanie liści.
Wolą jak jest podwyższona wilgotnośc powietrza wokół nich. Ja to robiłam u siebie w ten sposób, że
brałam większą podstawkę, napełniałam ją keramzytem albo, jak roślinka stała w widocznym miejscu wsypywałam
takie ozdobne szklane kulki (ze sklepu wszystko po...zł), nalewałam wodę, żeby te kulki były zanurzone i na nich
stawiałam mniejszą podstawkę i na niej stawiałam roślinkę. Oczywiście co jakiś czas dolewałam nową porcję wody.
Wolą jak jest podwyższona wilgotnośc powietrza wokół nich. Ja to robiłam u siebie w ten sposób, że
brałam większą podstawkę, napełniałam ją keramzytem albo, jak roślinka stała w widocznym miejscu wsypywałam
takie ozdobne szklane kulki (ze sklepu wszystko po...zł), nalewałam wodę, żeby te kulki były zanurzone i na nich
stawiałam mniejszą podstawkę i na niej stawiałam roślinkę. Oczywiście co jakiś czas dolewałam nową porcję wody.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale zdobycze!!!
Tylko podziwiać..te pnące to były u mnie w domu rodzinnym i są o ile pamietam, ale odmłodzone..
A calathea..robi wrażenie..życzę radości z roślinek..niech rosną zdrowe i cieszą oczka..

Tylko podziwiać..te pnące to były u mnie w domu rodzinnym i są o ile pamietam, ale odmłodzone..
A calathea..robi wrażenie..życzę radości z roślinek..niech rosną zdrowe i cieszą oczka..

- krokusik164
- 200p
labka1 kochanie dziękuję za miłe słówka
próbowałam tak robić, ale u mnie niestety taka opcja wchodziłaby w grę jedynie na parapecie bo tylko tam kot nie wchodzi... raz ustawiłam tak paprotkę i nagle się okazało, że cały keramzyt jest na ziemi a ona zadowolona turla go po mieszkaniu
mam pytanie co do mojego scindapsusa aureus. na jego pędach są jakby szczepki - kępki czy można to jakoś oderwać i ukorzenić? są całkiem spore... później zrobię zdjęcie to zobaczycie
póki co nie kręcę się po mieszkaniu bo mężyk przestawia kino domowe... coś mu się odwidziało 

próbowałam tak robić, ale u mnie niestety taka opcja wchodziłaby w grę jedynie na parapecie bo tylko tam kot nie wchodzi... raz ustawiłam tak paprotkę i nagle się okazało, że cały keramzyt jest na ziemi a ona zadowolona turla go po mieszkaniu

mam pytanie co do mojego scindapsusa aureus. na jego pędach są jakby szczepki - kępki czy można to jakoś oderwać i ukorzenić? są całkiem spore... później zrobię zdjęcie to zobaczycie

- labka1
Ja tak traktuję stromante...a ono bardzo podobne, myślę że zraszać też..ale latem, chyba kwiatek blisko kaloryfera...a latem raniutko lub wieczorem..i faktycznie keramzyt w miseczkę troszkę wody , żeby tylko kwiatek jej nie ciągnał..ona tylko ma tam być.. 
Doczytałam o kotku..słuchaj..to nie w miskę ale w większą osłonkę tak zrobiłam z dzbanecznikami.. większa osłonka a na dnie keramzyt..i odrobina wody..to tylko moje doświadczenia..niekoniecznie muszą komuś tez pasować..ale jeśli pomogłam to fajnie

Doczytałam o kotku..słuchaj..to nie w miskę ale w większą osłonkę tak zrobiłam z dzbanecznikami.. większa osłonka a na dnie keramzyt..i odrobina wody..to tylko moje doświadczenia..niekoniecznie muszą komuś tez pasować..ale jeśli pomogłam to fajnie

- krokusik164
- 200p
bardzo pomogłaś!!!
ale póki co zacznę po prostu spryskiwać, jak to nie pomoże to zaaplikuję osłonkę. bo on u mnie nie stoi przy kaloryferze ;)

- labka1
To zimą powinno wystarczyć..jak powietrze nie będzie zbyt suche.. 

- krokusik164
- 200p
i tak wylądował w innym miejscu
wytaszczyłam wiklinowy koszyk
i teraz stoi na nim
owinięty za "rączkę" koszyka 

- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Arletko przejrzałam twój wątek, piękne masz rosliny
Widzę że rękę masz troskliwą i bidulki ratujesz
Odnośnie zakazu męża muszę cię pocieszyć że niektórzy mają gorze...np. ja
Nie dość że mąż mówi : NIE KUPUJ
To jeszcze dzieci mnie na siłę w sklepach obok kwiatków przeciągają 

Widzę że rękę masz troskliwą i bidulki ratujesz

Odnośnie zakazu męża muszę cię pocieszyć że niektórzy mają gorze...np. ja

- krokusik164
- 200p
tak Kasiu staram się :P ale nie mam zamiaru się poddawać w tym miesiącu
mąż co prawda stwierdził, że kupił mi już jednego i więcej nie muszę mieć teraz, ale ja uważam inaczej
dziś pójdziemy do bezdomki i tam już sobie coś upatrzę szybko 

od roślinki odchodzą takie "odnóżki"

jak myślicie, można to jakoś odciąć/oderwać i ukorzenić?
i na szybko zdjęcie zielonego kącika, który zaczynam przestawiać

zabrałam pelargonie na zimowanie w ciemnej części mieszkania i teraz zrobiły mi się luki na kwietniczku
czy Wasze koty też mają manię wskakiwania na laptopa jak tylko zobaczą, że jest otwarty? :/ moja jak biegnie powiedzmy z pokoju do kuchni to zawsze wtedy ma go "po drodze" nawet jeśli bym go postawiła w łazience :/

od roślinki odchodzą takie "odnóżki"

jak myślicie, można to jakoś odciąć/oderwać i ukorzenić?
i na szybko zdjęcie zielonego kącika, który zaczynam przestawiać

zabrałam pelargonie na zimowanie w ciemnej części mieszkania i teraz zrobiły mi się luki na kwietniczku

czy Wasze koty też mają manię wskakiwania na laptopa jak tylko zobaczą, że jest otwarty? :/ moja jak biegnie powiedzmy z pokoju do kuchni to zawsze wtedy ma go "po drodze" nawet jeśli bym go postawiła w łazience :/
- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Ładnie w tym koszu wygląda i przez takie odrosty chyba się go rozmnaża.
Ja naszego kota do domu rzadko wpuszczam bo on skacze na wszystko co się na winie
latem złamał mi kilka lilii ,już z pąkami, zerzarł mi trawe ozdobną i jeszcze pare kwiatków zniszczył, w domu jak się znajdzie to też zaraz wszystko obrzera, a że kwiatki moje czasem w pocie czoła zdobyte to kotu zniszczyć ich nie pozwolę !!! 
Ja naszego kota do domu rzadko wpuszczam bo on skacze na wszystko co się na winie

- masik
- 1000p
- Od: 4 wrz 2012, o 13:44
- Kontakt:
Ha!! Koszyki górą. Fajne są, prawda?krokusik164 pisze:i tak wylądował w innym miejscuwytaszczyłam wiklinowy koszyk
i teraz stoi na nim
owinięty za "rączkę" koszyka

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Epipremnum super wygląda w tym koszyku.
Te pokazane szczepeczki możesz śmiało odciąc i ukorzenic sobie nowe roślinki.

Te pokazane szczepeczki możesz śmiało odciąc i ukorzenic sobie nowe roślinki.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
- krokusik164
- 200p
katharos moja siwa małpa nie wychodzi nigdzie więc w domu demoluje
no i na balkonie ;D z radością wkładałam go do koszyka bo ona ciągle do niego właziła i go niszczyła
kwiatek jest w cięęęęężkiej doniczce i teraz nawet nie przewróci koszyka 
masik do tej pory koszyk służył jako zabawka dla kota
teraz może go w kwiatka pocałować 
elcia1974 dobrze wiedzieć bo jest ich naprawdę sporo
normalnie odciąć przy samej gałązce i siup do wody? trzeba ukorzeniacz? czy sama sobie roślinka poradzi?

masik do tej pory koszyk służył jako zabawka dla kota

elcia1974 dobrze wiedzieć bo jest ich naprawdę sporo