W końcu dopiero niedawno skrętniczek od Kasi dostał swoja, maleńką na razie doniczkę.
Przy okazji zrobiłam dwie szczepki ze swojego. Zobaczymy czy dam radę wyhodować maleństwa.
Przy fiołku się udało i mam dwa noworodki
Coś mi się zdaje, że "wpadłam".
zbyt mało mam parapetów, by sobie pozwolić na wiele jednakowych Na razie wsadziłam dwa najmniejsze listki ogonkami do ziemi, ale już widziałam sposób jak otrzymać wiele roślin
Hej
Wpadłam z rewizytą
Storcze masz cudowne-szczególnie mnie zachwycił ten zeszłoroczny Peloric
Cudo
Jeśli to z niego masz malucha to ja chętnie odkupię go od Ciebie
To po rozdzieleniu zostaw matke dalej w doniczce a może wyda następnego malucha
A ten maluszek ma już korzonki? Bo musi mieć przynajmniej 3-4 korzonki długości 4-5 cm,żeby można go było oddzielić Wtedy go w keramzyt i do malutkiej doniczki.Ja maoje maluchy trzymam w kubeczku po lodach.Na dnie wypaliłam dziurki,żeby woda nie stała.
Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. To "dziecko" wyrosło nisko i żeby zobaczyc co tam jest, czy ma i jakie ma korzonki, muszę chyba wywalić całość z doniczki. Na wolnym czasie postaram sie wstawić foto rośliny. Ten maluszek nie jest taki mały ma 3 listki wielkości ok 6-7cm.
No to obiecane foto zmaltretowanego storczyka, który nadal chce żyć i się rozmnożył. Obejrzałam, młody ma korzonki, teraz tylko go przesadzić i może się uda.
Na pierwszej fotce widać roślinę mateczną, która obumarła w połowie i góra odpadła. Pęd kwiatowy po prawej wygląda na żywy, po lewej usechł. .
Ogromny jest ten basal keiki
Korzenie już ma chyba takie jak matka
Gratuluje i trzymam kciuki za rozdzielanie,bo akurat z basalkiem to nie będzie frajda
Ło matko i córko... i tak nie bardzo wiem co Ty do mnie mówisz To może ja lepiej tego nie będe ruszała i niech sie dzieje co chce........... nie mam ręki do storczyków
Nie,nie.Oddziel basalka od matecznej to może wypuści następne młode
Tylko stwórz jej takie warunki jak poprzednio,czyli zapomnienie(no od czasu do czasu wody )
Basal keiki to ten maluch co urósł z trzonu rośliny matecznej.
Keiki to maluch,który rośnie na pędzie