Mój pas startowy, czyli wąska działka - cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka - cz. 4

Post »

Ja w warzywniaczku mam już kilka krzaków borówek i maliny. Ale maliny muszę przesadzić i chyba dać do jakichś wiader bo faktycznie rozłażą się niesamowicie mimo że mam piach i rosną pod sosnami. Ale były pyszne, nie wiem jakie odmiany bo to sadzonki z działki od Mamy. Zupełnie zdominowały mi młode świerki, jałowce i thuje ;:224
A zioła to w większości w donicach na tarasie bo tam M ma bliżej do kuchni. No poza miętą której zużywamy ogromne ilości do napojów. Ta rośnie przy borówkach i też jest niezwykle ekspansywna.

Dominiko czekam na wyniki zakupów, myślałam że już jesteś w drodze :;230 a Ty na FO :lol:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dominiś, nóżki wbij w ziemię tak, aby ustabilizowały pułapkę. D. będzie jutro ustawiał u nas, to cyknę Ci fotkę...
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mieta u mnie w porownaniu z zachlannoscia melisy cytrynowej to pikus :twisted: Po jednym sezonie, nie dosc ze zarosla cala rabate, to pozniej za cholipcie nie mozna bylo jej wykopac. Normalnie szpadla wbic nie bylo mozna - musialam M. na pomoc wolac :lol:
x-ag-a
---

Post »

Ja też darłam miętę, ale też zawzięcie usuwałam macki pnąco-płożącej poziomki, którą nieopatrznie z donicy przesadziłam do gruntu... pewne rośliny można uprawiać tylko w donicach...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No i jestem wreszcie, wróciliśmy z godzinę temu, a wyruszyliśmy z powrotem przed 17.00 Powrót do domu to jeden wielki korek, już myślałam, że zaparkuję gdzieś i przeczekam do wieczora, bo to było coś niesamowitego. No ale jak wyciągnęłam rośliny z samochodu, to mi humor wrócił :)

Moje dzisiejsze wnioski (nic odkrywczego, po prostu potwierdzenie tego, o czym zawsze się mówi) - szukać i sprawdzać w różnych miejscach, bo ceny tych samych roślin różnią się niesamowicie. "Głupie" Erecty różniły się ceną o prawie 100% :shock: , najlepsze były u K, zarówno pod względem ceny, jak i jakości. Z kolei u G. były lepsze świerki Glauca Globosa. Także nie jest tak, że jedna szkółka ma generalnie niższe ceny - zależy, które rośliny. Ja sprawdziłam sobie wcześniej wszystko w internecie (oprócz G., bo nie mają oferty na necie), więc wiedziałam, czego się spodziewać i co gdzie kupować - lista była przygotowana zawczasu i jechałam po konkretne odmiany.

Generalnie wycieczka była świetna, pogoda wspaniała, nie spieszyliśmy się, piliśmy sobie herbatkę z termosu między wizytami w szkółkach, jednym słowem - bajka :wink:

Teraz podsumowanie zakupów:
Świerk Inversa (był już ostatni, więc trochę muszę go przerobić, obciąć boczną sporą gałąź i wyprowadzić dalej przewodnik),
świerk Glauca Globosa - wybraliśmy najbardziej niebieski - trochę byłam zdziwiona, że się różnią kolorem, przecież są szczepione,
2 berberysy Erecta (rany, jakie one są śliczne - taka "zwykła" roślina, a taka niezwykła),
dereń świdwa Compressa,
dereń świdwa Midwinter Fire - ładne jesienne przebarwienie, takie pastelowe morelowo- łososiowe jakby,
dereń kwiecisty Rubra
wiśnia Kojou no mai,
magnolia stellata
2 graby FF, takie sobie, no ale wreszcie są, poza tym cena odlotowa (odlotowo niska :wink: ), więc nie będę już jęczeć.

I trawki:
rozplenica Moudry,
miskant Silberspine
Carez Pendula do oczyszczalni
3 carexy Prairie Fire
kosmatka olbrzymia

A co do mięty jako chwasta, to taką się przynajmniej miło rwie, bo pachnie, nie kłuje i można zużyć do picia :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

O rany jak mi sie marzą takie zakupy ;:oj
Dzisiaj siedziałam własnie w sosnach i świerkach.
Ale u mnie to zakupy na wiosnę
Dominiko błagam dodaj stopkę. Nie przychodza powiadomienia i bez niej ciężko Cię znaleźć.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ale zaszalałaś z jesiennymi zakupami :shock: Czytałam, że będziesz sadziła piwonie. Jakie odmiany?? Uwielbiam piwonie...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, ja się tyle wczoraj ślicznych iglaków naoglądałam (najbardziej mi się podobają karłowe, gęsto rosnące), że głowa mała. Niestety te są najdroższe. Stopkę jakąśtam dodam, tylko muszę sobie przypomnieć jak.

Monia, piwonie są NN :)
x-ag-a
---

Post »

Słońce, ale się obkupiłaś! Aż mnie w żołądku zamrowiło, bo teoretycznie już zamknęłam sezon, a tu takie cacuszka, że i mnie się zachciało...
K. i G. to świetne miejsca - szkoda, że nie zajechaliście do nas po drodze! Ale nadrobimy wiosną...
Robić Ci zdjęcie z montażu pułapki?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W te zakupy nie uwierze ... no chyba ze foto przedlozysz jako dowod :twisted:
Wybarwienie iglakow zalezy od ziemi w jakiej rosna... nawet na jednej rabacie czy polu w roznych miejscach moze byc rozna ziemia. Stwierdzilam, to u mnie ... kupilam 3 jalowce Blue Chip, wybieralam jak Ty - najbardziej niebieskie, po miesiacu zaczely zieleniec a w tej chwili sa calkiem zielone. Z Blue Arown mam odwrotnie (ta sama rabata) w szkolce w ktorej kupowalam byly zielone az sie piec razy pytalam czy to na pewno te a nie inne. U mnie nabraly niebieskiej barwy.
Mam wrazenie ze zakwaszenie ma tu znaczenie, bo Blue Chip rosnal w miejscu blizej Azali, Rh i Hortensji a tam zakwaszam ziemie - 3 Arown rosnal na w miejscu gdzie ziemia jest normalna a jeden na rabacie - poremontowej, gdzie na pewno jest dosc wapiennie, bo powojniki mi tam jak szalone rosnal i ten ma najladniejszy niebieski odcien.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, no trochę zaszaleliśmy :wink: Budżet przekroczony, ale przede wszystkim o trawy, bo jakoś zapomniałam o nich wcześniej i nawet listy nie miałam. Zdjęcie pułapki bardzo proszę, bo dostanę jakiejś ... jak bestia się wreszcie nie złapie.

Julka, zaraz spróbuję odkopać aparat i cyknę :wink:

Słyszałam o wybarwianiu w zależności od gleby, ale teoretycznie w doniczkach w szkółce podłoże powinno być takie samo, wodą podlewają taką samą, stanowisko takie samo, no może nawozu więcej /mniej się sypnęło.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dominiczko, jakie by te piwonie nie były, to będą piękne, bo nie ma brzydkich piwonii :D
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Julek,
Przyjęłam do serca twoje spostrzeżenia odnośnie tych jałowców, to cenna uwaga ;:108 dzięki :D
Pozdrawiam
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

O rany jak ja lubię takie zakupy zwłaszcza jak mogę sobie pozwolić na większe ilości.
I jaki wtedy humor jest fantastyczny.
Dominiko zrób zdjęcia Popodziwiamy trochę
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No zdjęcia tylko takie bylejakie, w dodatku tylko części:

Inversa do wyprostowania, Glauca Globosa, z tyłu obok Erecty jest dereń świdwa (Erecty mają ok. 80 cm, małe nie są).
Obrazek

kosmatki:

Obrazek

Dereń kwiecisty zaczął przybierać jesienne barwy:

Obrazek

I kwiatostan rozplenicy:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”