Liliowce od A do Z- dyskusja do Bazy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liliowce od A do Z

Post »

Jak tu nic nie pisać kiedy pokazujecie takie siewki :) Łał :)
Emil diploidy o wzozystych, prażkowanych kwiatach świetne. :shock:
michal88
100p
100p
Od: 10 kwie 2007, o 18:07
Kontakt:

Post »

Emil świetne sieweczki, szoda że dip bo ja akurat jestem za lilioiwcami tet.
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepraszam ale może nie w temacie ale czy ktos mi może odpowiedzieć na pytanie czym sie róznia dip i tetra ?? nie rozumiemiem waszych skrótów czy to odnosi się do wielkości kwiatów, w sensie że diploidalne sa mniejsze czy to znaczy coś zupełnie innego. Z góry Dzięki za odpowiedz.
michal88
100p
100p
Kontakt:

Post »

Marcin01988 pisze:Przepraszam ale może nie w temacie ale czy ktos mi może odpowiedzieć na pytanie czym sie róznia dip i tetra ?? nie rozumiemiem waszych skrótów czy to odnosi się do wielkości kwiatów, w sensie że diploidalne sa mniejsze czy to znaczy coś zupełnie innego. Z góry Dzięki za odpowiedz.
Kolego Marcinie, diploid ma 22 pary hromosomów a tetraploid 2 razy więcej czyli 44, podstawowa różnica. Diploidy charakteryzują się delikatną budową, mają wąskie liście, cienkie łodygi, zwiewne i delikatne płatki kwiatów. charakteryzują się silną budową, szerokimi liśćmi, grubą łodygą, grubymi i mięsistymi płatkami, są wytrzymalsze na słońce.
Ja jestem tetraploidowym fanem :D w krzyżówkach trudniej jest przeiwdzieć co wyjdzie w tetraploidach ;)
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadku - współczuje gradobicia ;:108 Pamiętam kiedy 3 lata temu grad wymłócił wszystkie lilie i liliowce - MASAKRA ;:219
Grażynko, w tym roku jest ich więcej niż w zeszłym sezonie - trzeba opryskać chemią :?
Adam, teraz pracuję nad tetraploidami o prążkowanych wielobarwnych oczkach ;:108
Michał, specjalnie dla Ciebie coś w wersji TET ;:136

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Rany ... Emilu.... one są przepiękne ...Pełen zachwyt :) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27

Post »

A powiedzcie mi coś o uprawie liliowców w donicach. Chodzi mi głównie o te niższe. Znalazłam tylko informacje, że ktoś planuje albo ogólne, że się udają. Jak je zimujecie? Wkopujecie do ogrodu? Ziemię zmieniacie każdego sezonu czy tylko nawozicie?
Alicja
michal88
100p
100p
Kontakt:

Post »

Emilu, po jakich rodzicach 3 liliowiec czy to może jakaś odmiana??
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Alicjo donica musi być odpowiednio duża.
Im większy liliowiec tym większa donica.
Swoje zimuję zakopcowane w szklarni z donicą.
Możesz przetrzymać w zimnej piwnicy czy nieogrzewanym garażu.
Wkopane do ogrodu muszą mieć dobry drenaż czyli kilka dużych dziur w dnie donicy, żeby woda nie zastała się w niej, bo liliowce tego zimą nie lubią i mogą zgnić.
Ziemię zmieniam co drugi rok i oczywiście trzeba nie zapomnieć o umiarkowanym zasilaniu.
Zbyt dużą troską tez można zabić roślinę. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
RobertB
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 mar 2012, o 23:34

Post »

Przeczytałem kilka wątków o liliowcach i już zastanawiam się jakie by tu sobie kupić ;:173
Jednak mam pewien problem z tymi, które już posiadam i nie wiem, w którym wątku pytać.. :oops: ale tutaj widzę Hemerozapaleńców więc może tutaj :heja
Mam odmianę 'Red Rum' i 'Lavender Dusk' kupione w szkółce. Posadzone w zeszłym roku. Przyszedł lipiec więc zaczęły rozkwitać. Rosną w pełnym słońcu. Jest tylko jeden problem :!: deszcz, deszcze, burza, deszcz...... I tym sposobem moje liliowce kwitną... aż 1 dzień.. :twisted: Jednego dnia zakwita, popada deszcz i już drugiego dnia kwiat jest jakby zgnity... zwinięty...
W którymś wątku przeczytałem, że to normalne u odmian biało i czerwono wybarwionych... :?:

Proszę podzielcie się informacją o waszych LICZNYCH odmianach... większość tak reaguje na deszcz? Czy akurat moje nieszcześliwie kupione odmiany? ;:185
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Robercie wszystko jest w porządku.
Liliowce to rośliny jednego dnia.
Tzn, że każdy kwiat utrzymuje się tylko przez jeden dzień.
Za to pąków jest na tyle dużo, że roślina kwitnie często przez trzy tygodnie a nawet dłużej.
Dlatego im większa kępa tym piękniejszy widok. :D
Grażyna.
kogro-linki
RobertB
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 mar 2012, o 23:34

Post »

Droga Grażyno... Muszę zatem przyznać, że jestem trochę zawiedziony :? Myślałem, że są to rośliny jednego dnia jeśli bym je ściął i włożył do wazonu..., ale że na rabacie pojedynczy kwiat będzie się trzymał 1-2 dni to bym nie przypuszczał.. ;:204
No ale mimo wszystko liliowce to pozycja obowiązkowa w każdym ogrodzie :!: I pewnie zdania nigdy nie zmienię ;:215
michal88
100p
100p
Kontakt:

Post »

RobertB liliowców które kwitną 2 dni jest strasznie mało, częściej można spotkać liliowca co rozkwita wieczorem i zamyka się pod wieczór następnego dnia. "No ale mimo wszystko liliowce to pozycja obowiązkowa w każdym ogrodzie :!:", rozwaliłeś mnie tym tekstem do łez, ale fajnie, że jesteś pozytywnie zakręcony ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cieszę się, że tak myślisz.
Liliowce to wartościowe rośliny dla każdego ogrodnika nie tylko pod względem materialnym. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27

Post »

kogra pisze:Alicjo donica musi być odpowiednio duża.
Im większy liliowiec tym większa donica.
Swoje zimuję zakopcowane w szklarni z donicą.
Możesz przetrzymać w zimnej piwnicy czy nieogrzewanym garażu.
Wkopane do ogrodu muszą mieć dobry drenaż czyli kilka dużych dziur w dnie donicy, żeby woda nie zastała się w niej, bo liliowce tego zimą nie lubią i mogą zgnić.
Ziemię zmieniam co drugi rok i oczywiście trzeba nie zapomnieć o umiarkowanym zasilaniu.
Zbyt dużą troską też można zabić roślinę. :uszy
Duże donice już mam przygotowane. Zimowałabym je w takim razie w garażu, piwnicy lub w komórce. Zamierzam dać im ziemię wymieszaną ze zleżałym obornikiem. Ale to wszystko już na wiosnę, teraz kwitną i nie ma sensu ich ruszać. Dzięki Grażynko ;:196
Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”