Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)
Maryniu-zapach podgrzybków mnie doszedł o 600 km!Bardzo udane grzybobranie.U nas mocno przepadało z rana,teraz słońce i jeszcze bardzo ciepło.
Widzę,że grządki Ci się na wiosnę ładnie zapełnią,tak po troszeczku,bez przemęczenia,tu kilka cebulek,tam kilka,wizja jest,kolorystyki się konsekwentnie trzymasz.Pokusy Biedronkowe nie za duże z racji wspomnianych 14 km.
Widzę,że grządki Ci się na wiosnę ładnie zapełnią,tak po troszeczku,bez przemęczenia,tu kilka cebulek,tam kilka,wizja jest,kolorystyki się konsekwentnie trzymasz.Pokusy Biedronkowe nie za duże z racji wspomnianych 14 km.
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo-Constancjo - ja osobiście nie mam nic i zbieram je ochoczo. Niemniej jednak ciągle mam w pamięcito, że mój tata ich nie zbierał twierdząc że to grzyb pośledniej jakości...Ot zaszłości z dzieciństwa..
Ta pełna skrzyneczka cebulek - to efekt kilkakrotnych wizyt w sklepach zupełnie w innym celu. Na przykład do OBI pojechałam po olej do pilarki a nie po hiacynty
Kaniu - grzybki w 99% są suszone. Już nam się troszkę przejadły. Ale dzisiaj kilka wylądowało w sosie
Grażynko - od tego czasu były dwie następne partie grzybków. Wczoraj pełna suszarka (6 pięter) A dzisiejsze - właśnie dołożyłam dwie ostatnie tacki ( w sumie było 11 tacek)
A zimą będę się obżerać podłoże z grzybkami i będę robić naleśniki z kapustą i z grzybami - bo pierogów nie chce mi się kleić
mniam mniam
Justynko - i po co ta skrucha? Przecież nie ma nic fajniejszego jak roślinne zakupy
Mnie się bardziej podoba ta świecznica z ciemnymi liśćmi. Kiedyś się pewnie jej dorobię...w nieokreślonej przyszłości
Olu - ja myślę, że w tym roku ją troszkę okryję. A potem się zobaczy....Bardzo się cieszę, że zakwitła. Nie spodziewałam się kwitnienia w tym roku.
Ewo z Krakowa -
no nie myślałam że zapaszek doleci aż tak daleko. Wiosenne cebulkowe lubię bardzo. A najbardziej cieszę się z przebiśniegów. Mam nadzieję, że tym razem się rozmnożą, a nie znikną jak poprzednie ( przywiezione jeszcze z poprzedniej działki) Widziałam dzisiaj w TV winnicę pod Krakowem. Wydaje mi się, że na horyzoncie widziałam wiadomy klasztor.

Ta pełna skrzyneczka cebulek - to efekt kilkakrotnych wizyt w sklepach zupełnie w innym celu. Na przykład do OBI pojechałam po olej do pilarki a nie po hiacynty

Kaniu - grzybki w 99% są suszone. Już nam się troszkę przejadły. Ale dzisiaj kilka wylądowało w sosie

Grażynko - od tego czasu były dwie następne partie grzybków. Wczoraj pełna suszarka (6 pięter) A dzisiejsze - właśnie dołożyłam dwie ostatnie tacki ( w sumie było 11 tacek)
A zimą będę się obżerać podłoże z grzybkami i będę robić naleśniki z kapustą i z grzybami - bo pierogów nie chce mi się kleić

Justynko - i po co ta skrucha? Przecież nie ma nic fajniejszego jak roślinne zakupy

Mnie się bardziej podoba ta świecznica z ciemnymi liśćmi. Kiedyś się pewnie jej dorobię...w nieokreślonej przyszłości

Olu - ja myślę, że w tym roku ją troszkę okryję. A potem się zobaczy....Bardzo się cieszę, że zakwitła. Nie spodziewałam się kwitnienia w tym roku.
Ewo z Krakowa -

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale grzybobranie udane...ślinka mi poleciała...w moich okolicach susza sprawiła,że grzybów podobno jak na lekarstwo...nie byłam w tym roku w lesie , na grzybach się niewiele znam no ale podgrzybki owszem. Ja chodząc po lesie prędzej jakąś trawkę ciekawą wypatrzę, paproć czy jakiś konarek
, ku zdumieniu
moich współtowarzyszy...
Dopisałabym się z najwyższą ochotą na listę chętnych na wypożyczenie Twojego kota!
U mnie w związku z nornicami przeżywam horror! no i krety też nie odpuszczają..
.Ładne foto słonecznikom zrobiłaś!
Miłego dnia! 

U mnie w związku z nornicami przeżywam horror! no i krety też nie odpuszczają..

-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Oj grzybków zazdroszczę. U nas chyba kiepsko bo na rynku nie sprzedawali a ja w lesie jeszcze nie byłam
Uwielbiam zbierać grzyby 

- EwkaEs
Ambo-to widocznie ta ostatnia taca tak wonna!Życzę jeszcze kolejnych i kolejnych,w planie w tym roku było nabycie suszarki do grzybów ale skoro u nas nie ma grzybów w tym roku,to jabłuszka do wigilijnego kompotu zostały ususzone na słońcu,a suszarki jeszcze pooglądam,posprawdzam opinie i kupię zimą.Mojego tegorocznego podgrzybka znalazłam właśnie nieco powyżej winnicy w lesie przy szlaku.
Winnica ma 12 ha i w tym roku były pierwsze zbiory,wcześniejsze,bo rok był słoneczny i suchy,będzie pierwsze wino i białe i czerwone ,wiem gdzie będzie sprzedawane( u Da Pietro)
Przed pracą idę do Polanu do ziemię,trzeba starą kliwię po tych remontach przesadzić,a głównie posadzić głębiej i jeszcze kolejne hoye z zakupów forumowych które się ukorzeniły,zobaczę co mają z cebulowych,a przebiśniegi w Podwórkowym(dwie kępki) mam z dawnego,nieistniejącego już ogródka pana dozorcy przy domu w którym mieszka moja mama ,może warto im coś dokupić?
Winnica ma 12 ha i w tym roku były pierwsze zbiory,wcześniejsze,bo rok był słoneczny i suchy,będzie pierwsze wino i białe i czerwone ,wiem gdzie będzie sprzedawane( u Da Pietro)
Przed pracą idę do Polanu do ziemię,trzeba starą kliwię po tych remontach przesadzić,a głównie posadzić głębiej i jeszcze kolejne hoye z zakupów forumowych które się ukorzeniły,zobaczę co mają z cebulowych,a przebiśniegi w Podwórkowym(dwie kępki) mam z dawnego,nieistniejącego już ogródka pana dozorcy przy domu w którym mieszka moja mama ,może warto im coś dokupić?
- amba19
Marpo - od tamtego uwiecznionego na fotce, byłam na grzybach jeszcze dwa razy
Kocham to jesienne latanie po lesie tak bardzo, że nawet mi nie przeszkadza jak nic nie znajdę
Kota nie wypożyczam - bo u mnie masakra z kretami. W akcie desperacji wsypałam do otworów zawartość kociej kuwety. Jak nie pomoże - to chociaż nie zaszkodzi i jeszcze trawnik użyźni
Słoneczniki są fotogeniczne z natury hi hi..
Izo - ja teraz latam codziennie prawie. Dzisiaj nie - bo wyjeżdżam do Gdańska po południu
Teraz pełnia - to grzyby nie rosną, tak się pocieszam....
Ewo - no to pokażę Ci efekty wczorajszego i przedwczorajszego latania po okolicznych lasach i zagajnikach...
U nas też dużo mniej grzybów niż było np. w ubiegłym roku. Ale ja nie narzekam..
Słoneczniki..

Grzybki zbierane w poniedziałek

A te z dnia wczorajszego

W związku z tym nie mam czasu ani siły na prace ogrodowe
Tylko kilka jesiennych fotek ostatnio zrobiłam

Kota nie wypożyczam - bo u mnie masakra z kretami. W akcie desperacji wsypałam do otworów zawartość kociej kuwety. Jak nie pomoże - to chociaż nie zaszkodzi i jeszcze trawnik użyźni

Słoneczniki są fotogeniczne z natury hi hi..
Izo - ja teraz latam codziennie prawie. Dzisiaj nie - bo wyjeżdżam do Gdańska po południu

Teraz pełnia - to grzyby nie rosną, tak się pocieszam....
Ewo - no to pokażę Ci efekty wczorajszego i przedwczorajszego latania po okolicznych lasach i zagajnikach...
U nas też dużo mniej grzybów niż było np. w ubiegłym roku. Ale ja nie narzekam..
Słoneczniki..

Grzybki zbierane w poniedziałek

A te z dnia wczorajszego

W związku z tym nie mam czasu ani siły na prace ogrodowe

- EwkaEs
Maryniu-piękne dzięki,widok grzybów bardzo miły i jeszcze Fidel.Chyba zrobił mu się drugi podbródek na tych świeżych rybkach?
W Polanie kupiłam narcyzy pełne Replete białe z pomarańczowym środkiem i dla brata Rafała czosnek ozdobny Nectaroscordum jakbyś chciała też -pisz.
W Polanie kupiłam narcyzy pełne Replete białe z pomarańczowym środkiem i dla brata Rafała czosnek ozdobny Nectaroscordum jakbyś chciała też -pisz.
- amba19
Ewo - Dzięki za propozycję, ale kupiłam w Biedronce pełne narcyzy. Tylko nie pamiętam nazwy odmiany, a jestem teraz w Gdańsku.
Fidel ma nie tylko drugi podbródek, ale jeszcze fałdę tłuszczu na karku
Jakby więcej latał na dworze to by był szczuplejszy. Ale on zwiewa do lasu a ja się boję, żeby nie zgiął albo żeby mu się nic nie stało złego.
Grzybków znowu dzisiaj przybyło. Ale te zostaną jutro uduszone i pożarte ze śmietaną ( której mi nie wolno - bo cholesterol)Mniam....

Prześlicznie kwitły dzisiaj przypołudniki, zupełnie jak w środku lata

Fidel ma nie tylko drugi podbródek, ale jeszcze fałdę tłuszczu na karku

Grzybków znowu dzisiaj przybyło. Ale te zostaną jutro uduszone i pożarte ze śmietaną ( której mi nie wolno - bo cholesterol)Mniam....

Prześlicznie kwitły dzisiaj przypołudniki, zupełnie jak w środku lata

- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Marysiu ślicznie Ci kwitną przypołudniki. Nie myślałam, że one takie wdzięczne.
A grzybobranie super. Podgrzybki, koźlarze nawet pociechy.
Mam nadzieje, że po tym deszczu co teraz zapowiadają, u mnie na wsi też będą.
Pozdrawiam.
A grzybobranie super. Podgrzybki, koźlarze nawet pociechy.

Mam nadzieje, że po tym deszczu co teraz zapowiadają, u mnie na wsi też będą.

Pozdrawiam.
- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Co my tam mamy??? Koźlarz czerwony, koźlarz babka, maślaczki, podgrzybek brunatny i podgrzybek zajączek. Mniam... I wystawiamy na próbę wątrobę.
Ja jutro wysyłam moje suszone na Śląsk... prawie 2 kg. I to już chyba koniec grzybków w tym roku... wszystko na to wskazuje.
Szukałam u nas nasion przypołudników i nie ma nigdzie... ale mam obiecane, że na wiosnę sprowadzą.

Ja jutro wysyłam moje suszone na Śląsk... prawie 2 kg. I to już chyba koniec grzybków w tym roku... wszystko na to wskazuje.

Szukałam u nas nasion przypołudników i nie ma nigdzie... ale mam obiecane, że na wiosnę sprowadzą.

Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- amba19
Marylko - one są super wdzięczne. I wiesz co Ci powiem- przesadziłam kilka dni temu kilka roślinek z kwiatami i ...zapomniałam podlać. I wiesz, że one nie tylko żyją ale dalej kwitną
Ewo - co tam wątroba... Grzybki to ja mogę jeść w kółko i w każdej postaci mniam!
Przypołudniki kocham miłością bezgraniczną specjalnie dla nich zrobiłam tę Rabatkę Przy Tarasie. Żeby miały słoneczko i żebym ja mogła cały czas na nie patrzeć.
Jak nie będziesz mogła dostać nasion - to Ci kupię i przyślę OK?

Ewo - co tam wątroba... Grzybki to ja mogę jeść w kółko i w każdej postaci mniam!
Przypołudniki kocham miłością bezgraniczną specjalnie dla nich zrobiłam tę Rabatkę Przy Tarasie. Żeby miały słoneczko i żebym ja mogła cały czas na nie patrzeć.
Jak nie będziesz mogła dostać nasion - to Ci kupię i przyślę OK?
- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
OK.

Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Marysiu
ale masz zbiory
Nawet kot patrzy z zaciekawieniem, czy coś z tego dostanie.
Spróbuję sobie wciągnąć to zdjęcie ze słonecznikiem na tapetę, tak potrzebuję czegoś energetyzującego.
Ostatnio miałam takie dość nostalgiczne.
Miłego dzionka i

Nawet kot patrzy z zaciekawieniem, czy coś z tego dostanie.

Spróbuję sobie wciągnąć to zdjęcie ze słonecznikiem na tapetę, tak potrzebuję czegoś energetyzującego.
Ostatnio miałam takie dość nostalgiczne.
Miłego dzionka i

- amba19
Ewo-Constancjo - no o jesteśmy umówione
teraz byle do wiosny
Krysiu - ten kot patrzy z zaciekawieniem na wszystko co leży na stole. Chwilami podejrzewam że on ma cztery żołądki jak krowa.
Potrafi zeżreć wszystko i to w ogromnych ilościach. Czy udało się ściągnąć słonecznika, bo jeśli nie to mogę Ci podesłać!
Przez grzybozbieractwo zaniedbałam ostatnie mieczyki. A w międzyczasie rozkwitły jeszcze trzy.
NR 67
Nr 68 - brat rodzony NR 66
NR 69
Czekam jeszcze na jeden pączek - to będzie już ostatni. Ale i tak cieszyłam się nimi blisko dwa miesiące. Zdjęcie NR 1 wstawiłam 5-go sierpnia.

Krysiu - ten kot patrzy z zaciekawieniem na wszystko co leży na stole. Chwilami podejrzewam że on ma cztery żołądki jak krowa.
Potrafi zeżreć wszystko i to w ogromnych ilościach. Czy udało się ściągnąć słonecznika, bo jeśli nie to mogę Ci podesłać!
Przez grzybozbieractwo zaniedbałam ostatnie mieczyki. A w międzyczasie rozkwitły jeszcze trzy.

Czekam jeszcze na jeden pączek - to będzie już ostatni. Ale i tak cieszyłam się nimi blisko dwa miesiące. Zdjęcie NR 1 wstawiłam 5-go sierpnia.
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Może te 2 kg suszonych grzybów Ewy -Constancji przekieruję ze Śląska na Kaszuby?
U nas na razie nic
. I do lasu nie bardzo jest kiedy.
Za energetyczne kwiatki bardzo dziękuję
U nas na razie nic

Za energetyczne kwiatki bardzo dziękuję

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...