Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Post »

Też jestem za drugim psem :twisted: Chociaż perspektywa kolorowego roda kusząca :roll:

Aga, takie foty najbardziej lubię, a to:

Obrazek

to jest mój ideał ogrodowego zakątka ;:167

Czy mi się zdaje, czy drugi Crimson Sentry nie chce współpracować tak intensywnie, jak pierwszy? (chyba świerk go trochę przysłania na fotce)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dominiko, ja też bardzo lubię ten zakątek - nazywam go leśnym :) drugi Crimson Sentry wygląda identycznie jak ten lepiej widoczny na załączonym zdjęciu, nic się z nim złego nie dzieje, współpracuje... zasłonił go świerk, oświetliło słońce i nie widać czerwieni - jutro go sfocę :)
Nutko, dzięki za opinię!
Jula, drugi pies jak najbardziej - jak wiesz, koncepcja tworzenia odrębnych części ogrodu i drzwi do kolejnych jest mi bliska - pod warunkiem jednak, że taki sam jak ten, który już jest... wiadomo z góry, że nigdzie takiego nie kupię, zatem muszę myśleć o innym rozwiązaniu i pomysłów mam kilka... np. ten z rh, który M. by widział, kolejnym rozwiązaniem jest przesadzenie pięknej Conici którą zasłoniły skutecznie berberysy, ja jeszcze myślę o posadzeniu w tym miejscu ekranu z trzech cisów by zbudować 'ścianę' po przeciwnej stronie psa...
Robaczku, dziękuję za wizytę i jak zawsze zapraszam na przechadzkę :) Jakiś konkretnie rh widziałabyś w tym moim miejscu? Może energetyczną Nova Zembla?
Gosiu, taki repertuar też czasem człowiekowi potrzebny ;-))
Edytko, floksy faktycznie zgiganciały - są ogromne!

Dzisiaj był pracowity dzień... o świcie wyznaczyłam wężem nową leśną rabatę, a po śniadaniu magicznym przyrządem do obrzeży M. wyznaczył już konkretnie jej granice... W środę darcie darni... będzie pięknie! :) W objęcia rabaty wpadnie nutkajski, świerczek kłujący, choina kanadyjska oraz jedna z brzóz... Pomiędzy nimi wkomponuję rh i azalie, dużą ilość lilii, a w nogach zrobię wrzosowisko... jeśli ktoś z Was ma ochotę mi pomóc w doborze konkretnych odmian, to będę przeszczęśliwa... widzę tę rabatę bardzo energetycznie, zatem może być zarówno róż-fiolet-biel, jak i mocna czerwień-pomarańcze-żółć... Co Wy na to? :)
Opryskałam na dwuliścienne coś co szumnie nazywa się trawnikiem... mam prawdziwą łąkę :roll:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

... i jeszcze kilka zdjęć:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Aga, a masz doświadczenie w przesadzaniu Conici?... ja przesadziłam cztery kilkuletnie i wszystkie padły ;:223 tak, tak , a berberysy wielkie krzaczory też przesadzałam i do tego jeszcze podzieliłam je i żyją i bardzo dobrze się mają... tylko , że na świerkach mi zależało , a na berberysach nie ;:oj

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Te Twoje brzozy spędzają mi sen z powiek :D Wiosną poszukam jakiejś do mojego ogrodu.
Myślałam, że tylko u mnie floksy zgiganciały, a to pewnie ogólnopolskie zjawisko w tym roku :roll:
Dziś co prawda padało, ale krótko, za to popołudnie było ciepłe i słoneczne-jakby to lato było :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wcale nie ogólnopolskie bo u mnie są malutkie.
Bardzo jestem ciekawa jaki obszar zaznaczyłaś.
Jeny jak ja Ci zazdroszczę m. :roll:
Ja muszę wszystko sama i to wywalczyć, żeby nie gderał.
Dlatego u mnie takie zagęszczenie na rabatach. gdyby nie m. już bym się rozszalała z nowymi pomysłami.
A tak.....
No trudno, jeszcze przyjdzie mój czas
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś i moją uwagę zwróciły ogromne piękne floksy....naprawdę przyciągają wzrok, są wspaniałe :D Zdjęcia jak zawsze ;:180
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomysł na nową rabatę i to do tego taką leśną jest wspaniały, ciekawa jestem tej powierzchni i tych roślin.
Skoro na tej leśnej mają być rh to tutaj naprzeciw psa może być coś innego ale taki drugi pies najbardziej by pasował. ;:333
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś, fajny plan na leśną rabatę - widzę, że tempa nie zwalniasz i planujesz aktywny urlop ;:333
Zdzieranie darni to najgorsza część..ja działam na małym obszarze, a już mam dość ;:219
Odnośnie kolorystyki nowej rabaty - jeśli chcesz wrzosy w nóżkach to łatwiej będzie Ci dobrać kolory w tonacji róż-fiolet-biel - takich RH też jest najwięcej. Nova Zembla też by pasowała, jako ostrzejszy akcent - gdzieś centralnie.
Jestem strasznie ciekawa co wymyślisz! tworzenie nowych rabat jest takie ekscytujące! :heja
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Chciałabym mieć tyle czasu, żeby wystarczyło na spokojne oglądanie forumowych ogrodów :? Nie lubię tego robić "po łebkach", bo to nie sprawia mi przyjemności.
Podziwiam Twój ogród, nie tylko dlatego, że jest tak bardzo zadbany, ale głównie z powodu udanego połączenia rabat kwiatowych ze starszym drzewostanem. Cierpię na brak drzew na działce, stąd tak bardzo podobają mi się ogrody z dużymi drzewami. Brzozy darzę szczególnym sentymentem, wspomnienia z dzieciństwa...
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

aguniada pisze:...

Obrazek
Aga co to za odmiana. Ma niesamowite kwiaty, Chyba mnie wzięło na hortensje. Wczoraj kupiłam maleńką Grandiflorę
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

A ja ponawiam prośbę o nazwę tej:

Obrazek

Co do doboru odmian, to ja polecam wrzosy pączkowe - dla mnie nieporównywalnie lepsze - co prawda kwiatki są malutkie, ale za to kwitną nieprzerwanie do zimy (te zwykłe brzydko przekwitają, dość szybko, w porównaniu z pączkowymi). No i kolory potrafią być intensywne, więc może być bardzo energetycznie :D A co do rh to mnie urzekła ... no i zapomniałam nazwy ;:223 Ale może ktoś będzie kojarzył - znana odmiana, bardzo wytrzymała, kwitnie nie za wcześnie, chyba w czerwcu, kwiaty są w mocnym, dość ciemnym różu. Widziałam ją w Castoramie w tym roku, ale to były ogromne krzewy, małych nie mieli :(

Obfoć drugiego CS, motywuj mnie :;230 :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Prawda, wrzosy pączkowe są bardzo trwałe, nawet obcinając je wiosną trochę żałuję. Ale te zwykłe też mam, choć oczywiście za mało. Lubię odmiany o kolorowych liściach.
Świeci słońce :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aguś,najpierw popieję z zachwytu jak wszyscy nad pieknym twoim ogrodem.W tym roku zachwycam się u innych różnokolorowymi floksami,które u mnie są kaprysne.Choinę kanadyjską mam yedelloh dwie sztuki i każda jakoś inaczej rosnie,ale są piękne.Zdecydowanie wolę je niż rh,bo nie ma z nimi zadnej roboty,a rh potrzebują duzo dobrej ziemi,wody i wiecznych oprysków.Chciałam spytac jeszcze czym zwalczyłas wiosna kreta,bo ja w ostatnim tygodniu mam zryty cały trawnik od strony lasku i nie moge gnoja upolować.Karbid na niego nie działa,w korytarze z M lalilismy wczoraj wodę z węża,a dzisiaj rano nowe kopce.
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Aguś, fajne zmiany planujesz. Drugi pies byłby ok, ale trudno mi doradzić, bo ja z powodu ograniczenia zawsze próbuję wsadzić, jak najwięcej gatunków. Mi się tam widzi Obiela, tyle, że ona pięknie wygląda, jak kwitnie, a potem zielony krzak. Floksy masz wyrośnięte nieźle, też się przymierzam, tylko miejsca brakuje. Muszę zacząć myśleć głową, nie oczami, bo zaraz na działce będę miała misz-masz. :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”