Migdałek trójklapowy (Prunus triloba) - cięcie,formowanie
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Migdałek - cięcie - formowanie
Czy to jest grzybowe? Czym pryskac żeby tego dziadostwa nie było?
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dawid krótko, to znaczy jak? Ile cm nad szczepieniem?
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
U mnie migdałek wygladał tak w zeszłym roku wiec w tym pryskałem go topsinem i miedzianem zobaczymy czy pomoże , tak jak o tym czytalem.
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Swojego migdałka przycinam co roku zaraz po kwitnieniu. Młode szczepki sam wypuszcza. Nie wiem jak to jest z przysypaniem gałązki ziemią, czy da się je ukorzenić. Niech się wypowiedzą specjaliści.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
lepiej sprawdź co jedzą,sylwestero pisze:Owocować owocuje, ale nie wiem czy to na pewno migdałek![]()
Mama go kupiła i wkopała i tak sobie rośnie jako migdałek, ale ma białe kwiatki i białe owoce, a to wyczytałem, chyba nie migdałek:)
Dzieci to jedzą i lubią. Tyle mi wystarczy
może to jakaś śnieguliczka ( Symphoricarops x doorenbosii ) kwitnie na biało i owocuje na biało, ale owoce jedzą tylko ptaki

a co do ukorzenienia, można gałązkę z ukorzeniaczem do doniczki, kiedyś migdałek puścił korzonki w wazonie ....
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku ściąłem trochę wyżej, a nie krócej, na tych jednorocznych przyrostach, a nie tych dwuletnich.
Ścinałem na 15cm.
Tak wygląda:

Ścinałem na 15cm.
Tak wygląda:

- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
To na pewno nie migdałek,dwa lata temu mój migdałek zaowocowal,co mnie bardzo zdziwiło,po długich poszukiwaniach informacji na ten temat dowiedziałam się że ponieważ wtedy było bardzo sucho ,rośliny jakby przewidując kres swego życia, wydaja potomstwo,owoce podobne były do malutkich moreli ,zielone,zaraz też zaczełam go nawadniać i nawozić i na szczęście przeżył,choć w tym roku dopadła go choroba,ale mam nadzieję że przeżyje.Taką samą "przygodę" miałam z fikusem beniamina,wydał owoce wielkosci zielonego groszku,omszone jak kiwi,i niestety potem usechl.Dlatego pomyśl co takiego jedzą Twoje dzieci?sylwestero pisze:Owocować owocuje, ale nie wiem czy to na pewno migdałek![]()
Mama go kupiła i wkopała i tak sobie rośnie jako migdałek, ale ma białe kwiatki i białe owoce, a to wyczytałem, chyba nie migdałek:)
Dzieci to jedzą i lubią. Tyle mi wystarczy

'
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja mojego migdałka muszę przesadzić , to jest dość spory krzew i ma już kilka lat tylko boję się,że się nie przyjmie w nowym miejscu. Czy można go jakoś wspomóc w nowym stanowisku? Przyciąć przed przesadzeniem? Mogę to zrobić w maju? Kwiaty już przekwitły.
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
A mój migdałek był już u fryzjera i zmienił nieco wygląd 

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znaczy jutro też przycinam, czy może poczekać dni kilka na niższe temperatury?
Myślicie, że jak zetnę 2/3 na pierwszy raz będzie ok?
Myślicie, że jak zetnę 2/3 na pierwszy raz będzie ok?
Witajcie, jestem tu nowa, ale podglądam Was od dłuższego czasu. Podziwiam za wiedzę na temat roślin i dlatego zwracam sie o pomoc. W tym roku posadziłam migdałka, ładnie wkitł, przycielam gałązki o 2/3, widzę, że wypuszcza sporo nowych, ale zastanawia mnie, ze na niektórych listkach pojawiaja się brązowe plamki, nie jest tego dużo, ale są. Co powinnam zrobić, nie chciałabym zeby sie zmarnował. Prosze o rade.
Niektóre liście mojego migdałka dopadło coś co wygląda na plamistość liści. Opryskać czy poczekać (może krzew sobie poradzi bez chemii)?
Steasi pisze:Co to jest ta monilioza?Jakie są objawy i czym grozi?Obcinacie od razu po przekwitnięciu? Co ile lat się go tnie? Co roku?
Brunatna zgnilizna równie często, a właściwie nawet częściej bo praktycznie corocznie, poraża często spotykane w ogródkach przydomowych migdałki trójklapowe. Rośliny te są bardzo wrażliwe na infekcję. Dla migdałków problem jest o tyle poważniejszy, gdyż infekcji mogą również ulegać młode pędy co nie spotyka się często w przypadku wiśni i czereśni. Dlatego w przypadku tych roślin zabiegi powinniśmy rozpocząć zaraz po ruszeniu ich wegetacji wykonując je najlepiej 2,3 - krotnie w odstępie 7 dni. Do zwalczania moniliozy migdałka trójklapowego stosujemy Topsin M 500 SC oraz Rovral Flo 255 SC.
Źródło: http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... -i-czereni
Moje Róże czyli nowe hobby.
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Kupiłam wczoraj migdałka szczepionego na 1m.
Jaka duża urośnie korona?
Chcę go posadzić przy klonie szczepionym na 2 m.
W jakiej odległości posadzić te drzewa?
Jaka duża urośnie korona?
Chcę go posadzić przy klonie szczepionym na 2 m.
W jakiej odległości posadzić te drzewa?