Chwastnica ,komosa i inne trawy niszczące trawnik

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chwastnica ,komosa i inne trawy niszczące trawnik

Post »

Ja się nigdy nie poddaję. Jak tylko znajdę czas we wrześniu to wyrwę to ręcznie i w to miejsce dosiewam nowe nasiona, ale to się sprawdza tylko gdy masz te chwasty punktowo. U teścia są to już metry kwadratowe, bo on nigdy z tym nic nie robił, więc ta trawa zagłusza pozostałe gatunki traw i w takim przypadku to albo oprysk w tym obszarze, albo widły i wyciąganie wszystkich korzeni do gołej ziemi, bo na pewno odbije jak coś zostawisz.
trawniko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2022, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nie równy trawnik/kępki wyższej trawy i innego koloru.

Post »

Witam rok temu zakładaliśmy nowy trawnik od zera, lecz po pierwszym dosianiu przez członka rodzinny pojawiły się kępki innej trawy wyższej szybciej rosnącej i innego koloru. Oczywiście zostały użyte przez przypadek nie te same nasiona... Do tego na dosiew te nasiona zostały przykryte ziemia specjalna do trawników z nawozem co może tez ma wpływ na to. Na jesień/zimę zostały rozsypany nawoź yerra dla trawników na okres jesienny.

Teraz mam pytanie jak można przywrócić jednolitość trawnika, czy dosianie samozageszczajacej trawy pomoże? Na początku wszędzie została zasiana trawa boiskowa/sportowa, przy dosianiu wuja kupił boiskowa/sportowa mieszankę lecz innej firmy i teraz mamy problem. Za kilka dni planuje zrobić aeracje/wertykulacje i nawoź na wiosnę i potem planowałem dosianie lecz nie wiem czy to pomoże.

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”