Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
szukam postu z rączkami pomidora złożonymi do modlitwy.
Trzy na 20 zaczęły się modlić.
Trzy na 20 zaczęły się modlić.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kozula pisze:Oprócz tego co napisali na stronie, do której linka podał forumowicz, pomidor z objawami braku fosforu ma ręce (liście) cały dzień złożone do modlitwy (są ustawione na sztorc). Zdrowy pomidor macha sobie liśćmi cały dzień dość ostro. Gdyby to sfilmować i puścić w przyspieszonym tempie, wyszłoby że chce fruwać.PaulaPola pisze: co musi sie dziać z górnymi liśćmi żebym wiedziała że to obecny niedobór fosforu? D
Takie objawy jak u Tournesol, może wywołać końska dawka fosforu i potasu, przy jednocześnie małej ilości azotu. Bardzo duża dawka wapnia też daje podobny wygląd roślin, ale są wtedy jeszcze białe plamki.
Pozdrawiam, kozula
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdzie był ten post? Usiłuję go namierzyć i nic... chciałabym zobaczyć fotki takiego modlącego się.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Brzoskwinko, tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... l#p3025476
Pozdrawiam, Dorota
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
Kod: Zaznacz cały
Bardzo duża dawka wapnia też daje podobny wygląd roślin, ale są wtedy jeszcze białe plamki.
forumowicz stwierdził, że u mię nie może być dużo wapnia,
Znaczy pH pokazuje 8 ale ja nie "umniem" zmierzyć.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
cantati 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Powiedzcie mi co może być przyczyną dowracania sie liści u Bawolego serca? Zwłaszcza na noc tak sie dzieje. Spodnia blaszka liścia jest odwrócona do góry a górna jest zwrócona ku ziemi. forumowicz mój Ty specjalisto, pomożesz? rady kozuli też bardzo bardzo cenie 

Witam ja też borykam się z tym problemem. Dziś pod moją folią "karuzela". Zerknij tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3039124
Też czekam na jakąkolwiek podpowiedź . Z góry dziękuję
Arek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3039124
Też czekam na jakąkolwiek podpowiedź . Z góry dziękuję
Arek
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
no u mnie to aż takich wykrętów nie ma, pod spód sie nie zawijają. W dzień było normalnie ale od jakiegoś czasu na wieczór tak się dzieje. podlewam odstaną wodą, rosną na końskim oborniku.
Ja moje podlewam również odstaną wodą.
Jak je sadziłem to ziemię w cylindrach mieszałem z suszonym obornikiem bydlęcym.
Jak je sadziłem to ziemię w cylindrach mieszałem z suszonym obornikiem bydlęcym.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2012, o 18:27
Witam, moje pomidory rosna w tunelu. Na poczatku zbyt czesto je podlewalem, i zaczely sie zwijac i robic "baranie rogi". Od ok. 2 tygodni podlewam je raz na 2 lub 3 dni, w tym raz z dodatkiem biohumusa. Niczym nie pryskalem. Od tego czasu troche sie poprawilo, ale jedna z roslin od ok 1 tygodnia ma jasniejsze liscie. Dzis dodatkowo zaczely sie pojawiac na nich czerwone, fioletowe male kropki. Probowalem pokazac to na zalaczonym foto, ale teraz widze ze zle ostrosc byla ustawiona. Dodam ze na najmlodszych lisciach nie ma tego efektu. Przejrzalem forum, i znalazlem kilka podobnych przypadkow, ale nie jestem pewien czy to ta sama przyczyna. Nie jestem pewien, co do dalszego postepowania:(
Zastanawiam sie czy fakt, ze pomiedzy pomidorami posadzilem sobie salate moze miec wplyw na niedobor jakich skladnikow w glebie.

Zastanawiam sie czy fakt, ze pomiedzy pomidorami posadzilem sobie salate moze miec wplyw na niedobor jakich skladnikow w glebie.

-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Mam ten sam problem - co z tymi muszkamigrosik pisze:ratunku...moje najstarsze pomidory zaatakowały jakieś muszki....czarne, bardzo maleńkie i leniwe z długimi skrzydełkami, .... najgorsze jest to że dopiero teraz to zauwazyłam a wysadziłeam je w południe z innymi odmianami, młodszymi i te pojedyńcze muszki też już się na nich zaczynają panoszyć.... zrobię zdjęcie i wstawię wieczorem

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Dziewczyny, a nie są to czasem mszyce emigrantki?
Mordować, póki czas
Mordować, póki czas

Pozdrawiam, Dorota
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Moje stupice w tunelu foliowym mają odwrócone o 180 stopni dolne liście (wierzch liścia jest od spodu). Są posadzone na oborniku, podlewane codziennie. Kto mi podpowie co to jest? Bo można "sfiksować" czytając tyle wątków i w każdym co innego piszą o liściach 

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)