Powtórzę za Heniem, z tą różnicą że nie mam nawet jednej. Ale naprawdę świetne są te dwie! Kwitnie prawie jak milii. No, przynajmniej kształt podobny. Czy równie chętnie?hen_s pisze:Fakt, naprawdę ładne.![]()
Euphorbia ambovombensis i Euphorbia francoisii z kręgu tych co to nawet mi się podobają. Mam aż jedną podobną!
Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- to masz niezaprzeczalny i niezawodny "wskaźnik", że roślina czuje się znakomicie pod Twoją opieką/ ... / i co niestety muszę przyznać, 2 już dają ostro - czuć w pobliżu że tam są

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ooooo!! Cudna ta obesa!!!! Absolutnie zachwycająca!!! 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Euforbie bardzo mi się podobają.
I śmierdzielek ładnie zakwitł...
I śmierdzielek ładnie zakwitł...
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- _LeNa_
- 500p
- Od: 24 maja 2012, o 19:19
Obesa prześliczna

- WIOLETTA011
- 100p
- Od: 4 wrz 2013, o 23:54
- Kontakt:
Ładna- E.mammillaris-jak mały ufoludek-super 

Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Kaktusy i liściaste-Wiola
Działka
Kaktusy i liściaste-Wiola
Działka

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
A ja mam swojej powyżej uszu. Nie polubiłyśmy się. Właśnie pociachałam resztki i wsadziłam do ukorzenienia, ale marne szanse. Bardzo łatwo zaciąga wodę- mimo, że nie podlewana od września, to jednak sczerniała od dołu. Jest wrażliwa na wilgoć, musi najwyraźniej mieć bardzo przepuszczalne podłoże. Pierwszy raz miałam z euforbią taki problem.
Ale oczywiście za Twoją trzymam kciuki mocno, bo warta starań

- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Dziękuję wszystkim za pochwały dla roślinek
Należą się, a co
Buszowałaś oj tak, nawet całkiem niedawno
Zapraszam ponownie
Dobrze wiedzieć, moja oszczędnie na razie podlewana nie stwarza kłopotów. Jakoś w październiku jeszcze ją podlewałam, choć to może za dużo powiedziane i odpukać jest ok. 3mam kciuki za Twoją, w razie czego może z tych moich odrostów uda się ukorzenić ładną szczepkę dla Ciebie 

Witaj WioluWIOLETTA011 pisze:Witaj-coś mi się wydaje że już u ciebie po stronach buszowałam -poznaje po tych ładnych beżowych ,kwadratowych doniczkach-wpadły mi w oko-oczywiście nie wspomnę o zawartości -piękna kolekcja.Tak więc witam się oficjalnie i nie omieszkam do ciebie zaglądać![]()

Hmmm ciężko mi porównywać bo po pierwsze nie mam milii - a szkoda, a po drugie taką kwitnącą euphorbię już dostałam na początku sezonu i kwitła nieprzerwanie przez cały, nawet teraz ma nowe zalążki kwiatowe. Dopiero w nast. sezonie po zimowaniu dowiem się czy ponownie będzie skora do kwitnienia w moich warunkachsokolica pisze: Kwitnie prawie jak milii. No, przynajmniej kształt podobny. Czy równie chętnie?

W tym roku zakupiłam ok 15-20 szt różnych przedstawicieli śmierdzących kwiatów. Może przestane się nimi opiekować, bo jak mi tak latem za rok wszystkie naraz zakwitną to ja się chyba wyprowadzęAkwelan_2009 pisze:- to masz niezaprzeczalny i niezawodny "wskaźnik", że roślina czuje się znakomicie pod Twoją opieką/ ... / i co niestety muszę przyznać, 2 już dają ostro - czuć w pobliżu że tam są!

piasek pustyni pisze:A ja mam swojej powyżej uszu. Nie polubiłyśmy się. Właśnie pociachałam resztki i wsadziłam do ukorzenienia, ale marne szanse. Bardzo łatwo zaciąga wodę- mimo, że nie podlewana od września, to jednak sczerniała od dołu. Jest wrażliwa na wilgoć, musi najwyraźniej mieć bardzo przepuszczalne podłoże. Pierwszy raz miałam z euforbią taki problem.

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
-/ ... / bo jak mi tak latem za rok wszystkie naraz zakwitną to ja się chyba wyprowadzę

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- piasek pustyni
O, i to jest dobre podejście. Ja mam większość nie-pachnących, ale i na te ostre też mimo wszystko liczę.
Zwłaszcza, że w przyszłym roku przetrzymam je w odosobnieniu najdłużej jak się da.
Natomiast bardzo dziękuję za chęć odrostów, ale raczej się do niej zniechęciłam tym bardziej, że raczej już euforbie odpuszczam (poza tymi z Madagaskaru). Jak mi miłość wróci, to może. Na razie ukorzeniam swoje odrosty, choć pora najmniej odpowiednia, ale może coś wyjdzie. Zobaczymy
Zwłaszcza, że w przyszłym roku przetrzymam je w odosobnieniu najdłużej jak się da.
Natomiast bardzo dziękuję za chęć odrostów, ale raczej się do niej zniechęciłam tym bardziej, że raczej już euforbie odpuszczam (poza tymi z Madagaskaru). Jak mi miłość wróci, to może. Na razie ukorzeniam swoje odrosty, choć pora najmniej odpowiednia, ale może coś wyjdzie. Zobaczymy

- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Uwaga, uwaga!
MAM ! Swojego pierwszego kaktusa w kolekcji ( a zarzekałam się bardzo długo że u mnie nie zagoszczą
)
Jest i to nie byle jaki! Bo to najładniejszy kaktus jakiego widziałam, malutki, uroczy, pięknie ucierniony! I te kształty!!
Zakochana jestem od pierwszego wejrzenia
A oto on, bezimienny Gymnolek

Jest na forum wiele osób które się znają i może uda im się nadać mu nazwę, mam jakieś swoje typy bo długo szukałam po sieci ale... ja jestem noobem jeśli chodzi o kaktusy i wygłupiać się nie będę bo zapewne strzelam ślepakami
Jutro o ile uda mi się choć na chwilkę uchwycić go przy lepszej pogodzie tj naturalnym oświetleniu, to wrzucę ładniejsze fotki mojej nowej modelki 
MAM ! Swojego pierwszego kaktusa w kolekcji ( a zarzekałam się bardzo długo że u mnie nie zagoszczą

Jest i to nie byle jaki! Bo to najładniejszy kaktus jakiego widziałam, malutki, uroczy, pięknie ucierniony! I te kształty!!
Zakochana jestem od pierwszego wejrzenia

A oto on, bezimienny Gymnolek

Jest na forum wiele osób które się znają i może uda im się nadać mu nazwę, mam jakieś swoje typy bo długo szukałam po sieci ale... ja jestem noobem jeśli chodzi o kaktusy i wygłupiać się nie będę bo zapewne strzelam ślepakami

- piasek pustyni
Na moje oko, osoby kompletnie nie znającej się na gymno, jest to Gymnocalycium saglionis 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Witamy w gymnolkowym klubie!
Na identyfikację przyjdzie czas później.

Na identyfikację przyjdzie czas później.
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaglądam i oczom własnym nie wierzę- cierniak
i to w dodatku Gymnocalycium
Powodzenia
Btw to tak samotnie będziesz go chować i jedynakiem pozostanie?
Tak tylko pytam

Powodzenia

Btw to tak samotnie będziesz go chować i jedynakiem pozostanie?

Tak tylko pytam