Ogród Georginii ( Alicji) cz.3
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Georginii ( Alicji) cz.3
Piękne lilie i powojniki
Wszystko u Ciebie kolorowo kwitnie.

Pozdrawiam - Justyna
Aha.... tak sobie jeszcze pooglądałam i przypomniałam sobie, że hortensjami to zainteresowałam się chyba u Ciebie
Czy te piłkowane to jakaś nowość czy ja po prostu odkryłam je u Ciebie?? Są cudne
. Poczytałam sobie i chyba zapiszę na listę, bo bardzo mi się podobają. U Ciebie wyglądają na młode czy długo je masz Alu??? O rany, zarzucam Cię pytaniami, ale zrobiły na mnie ogromne wrażenie. A czuję niedosyt hortensjowy. Ta od Ciebie niestety się nie przyjęła, za to zakupione przeze mnie Limelight i Pinky-Winky kwitną już dosyć obficie, więc zachęciło mnie to do szukania nowych i ciekawych odmian. Nie mogłam tylko znaleźć żadnego opisu Tary 

Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Kawałek zielonego marzenia
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu nie wiem czy wiesz ale pod powojniki trzeba przygotować specjalnie stanowisko.Mówią że jak nie dasz wiadra obornika to możesz zapomnieć o kwiatach.Ja tak właśnie robię kopie głęboki dół.Na dno daję wielkie wiadro przekompostowanego obornika,mieszam to wszystko z ziemią i dopiero sadzę powojnik.trzeba go posadzić ok 15 cm głębiej jak rósł w doniczce.Na zimę robię im kopczyki z kompostu który wiosną lekko przekopuję z wierzchnią ziemią.Potem oczywiście nawozy dla powojników i podlewanko.Musi rosnąć.No i czasem chorują,trzeba wtedy ratować.Hortensje kupiłam u Szmita ubiegłej wiosny i były bardzo maleńkie.Całe lato stały w miejscu ,myślałam że już z nich nic nie będzie.Były słabo ukorzenione i jak sadziłam to wszystko mi się rozsypało,może dlatego.W tym roku dopiero ruszyły i tak jak widzisz nawet zakwitły i to na pędach z tego roku.Dałam im kilka razy magiczną siłę do hortensji więc się odwdzięczyły.Teraz chyba znajdziesz i Tiarę ,źle wpisałam jej nazwę już poprawiona.Jak ta pnąca się nie przyjęła to znajdę sadzonkę i posadzę do doniczki ,tak będzie najlepiej i najpewniej.Wtedy sobie szybciej poradzi.
Lilii oczywiście połowa mi wymarzła,ale zawsze wiosną dokupuję.Więc będą uzupełnione.Te różowe to kupione tej wiosny o nazwie TORMORE ,specjalnie do róż Edenek.Tylko Edenki jeszcze małe i nijak się razem nie komponują
/na razie/
Justynko właśnie lilie kwitną wtedy gdy róże mają przerwę.Nie jest tak bardzo smutno.No i zapach który unosi się po całym ogrodzie.
Lilii oczywiście połowa mi wymarzła,ale zawsze wiosną dokupuję.Więc będą uzupełnione.Te różowe to kupione tej wiosny o nazwie TORMORE ,specjalnie do róż Edenek.Tylko Edenki jeszcze małe i nijak się razem nie komponują

Justynko właśnie lilie kwitną wtedy gdy róże mają przerwę.Nie jest tak bardzo smutno.No i zapach który unosi się po całym ogrodzie.
- Georginia
Lilie Extravaganze posadzone przy Red Eden Rose a on na razie dorósł do kostek.
Lilie

Dzieżlan

Przetaczniki

Hortensja

Lilie

Dzieżlan

Przetaczniki

Hortensja

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Alu, zestawienie latrii z anabell cudowne.
Straszliwie podobają mi się dzielżany, ale nie mam ich gdzie wcisnąć.
Jak zwykle byłas w Płocku i nawet nie zajrzałaś. Może byś przyjechała do mnie?
Straszliwie podobają mi się dzielżany, ale nie mam ich gdzie wcisnąć.
Jak zwykle byłas w Płocku i nawet nie zajrzałaś. Może byś przyjechała do mnie?
- Georginia
Gosiaczku nie byłam w Płocku.Pewnie widziałaś zdjęcia z OBI.Ale to są zdjęcia z OBI w Sochaczewie już mamy otwarty, od 28 czerwca.Chętnie wpadnę do Ciebie i pooglądam te śliczności i po obiecane różowe zawilce. 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ala, to nie pisałam, że mi zawilce wymarzły?
Nie mam ani jednego.
I nigdzie nie można ich dostać. Pewnie wszystkim padły.
No to musimy się umówić na spotkanie. Może w sobotę?
A zresztą zaproponuj termin.
Nie mam ani jednego.

I nigdzie nie można ich dostać. Pewnie wszystkim padły.
No to musimy się umówić na spotkanie. Może w sobotę?
A zresztą zaproponuj termin.
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Alicjo - co ty robisz, że lilie mają po tyle kwiatów na jednym pędzie, czym je karmisz. Lilie masz piękne, extravagenza moje marzenie zakupowe.
- Georginia
Gosiu może pisałaś ale ja pewnie nie doczytałam .Szkoda że padły ,zresztą jak wiele innych roślin w tym roku.Gosiu napiszę,jak będzie coś się kroiło.
Maria dla lilii szykuję odpowiednią ziemie i sadzę je w wiaderkach.Jeśli chodzi o nawożenie to dwa razy nawożę nawozem dla roślin cebulowych.Pierwszy raz gdy mają ok.10 cm a drugi raz gdy wiążą pąki kwiatowe.I to wszystko.Extravagenza też właśnie kupioną wiosną tego roku.Bardzo mi się podoba,nie jest zbyt wysoka i kwiaty ma wśród liści.
Maria dla lilii szykuję odpowiednią ziemie i sadzę je w wiaderkach.Jeśli chodzi o nawożenie to dwa razy nawożę nawozem dla roślin cebulowych.Pierwszy raz gdy mają ok.10 cm a drugi raz gdy wiążą pąki kwiatowe.I to wszystko.Extravagenza też właśnie kupioną wiosną tego roku.Bardzo mi się podoba,nie jest zbyt wysoka i kwiaty ma wśród liści.
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Piękne lilie Ekstravaganze, bardzo podobne do Muscadet. Im też tak się brudzą płatki od pręcików?
I tak dużo masz też Alfieri
uwielbiam te lilie z różową pręgą na zewnętrznej płatka, niestety nie mam ich u siebie. Mam nadzieję że uda mi się kupić w przyszłym roku. Widziałam je już u kogoś na FO ale nie pamiętam u kogo.
I tak dużo masz też Alfieri

- Georginia
Jolu mogę powiedzieć że miałam też piękne lilie z paskami i kropkami.Z kilkunastu zostały mi tylko dwie.Reszta zmarzła.Może jutro zrobię zdjęcie.
- Georginia
Można powiedzieć że 'dały czadu' jeszcze kilka kwiatków i koniec kwitnienia.Szkoda.Trafiły w przerwę różaną.
Lilie

Lilie

- Georginia
Ogród

Kupiłam taką bylinę,nie wiem co to jest,sprzedawczyni też nie wiedziała.Może ktoś ja zna.
bylina NN

Kupiłam taką bylinę,nie wiem co to jest,sprzedawczyni też nie wiedziała.Może ktoś ja zna.
bylina NN

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Fantastyczne te białe lilie, jakby im ktoś te paski pędzlem domalował 

- Georginia
Jolu teraz to naprawę jest bardzo dużo pięknych lilii.Można kupić prawdziwe cuda.
Powojnik

Krwawniki

Powojnik

Krwawniki