Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Post »

edulkot pisze: zbliża się okres świąt których nie lubię ale nie zdradzę dlaczego, nie i kropka. Dlatego taka nerwowa atmosfera. ;:214
Majeczko, przytulam Cię, trzymaj się, kochana :)
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majeczko, fajne nasadzenia. Goldi byłby zadowolony. Piotrek się spisał na medal. Może zamiast tej pierwszej tui z lewej daj tą pęcherznicę, potrzebuje dużo miejsca. Trawa Hakonechloa ALLGOLD strasznie długo się rozrasta. Mam ją trzeci rok a kępki wielkości dłoni. :roll: Mam nadzieję, że tej zimy nie zmarzła, bo podobno dość wrażliwa na mróz.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Sporo do ogarnięcia :D Chciałoby się, żeby już wszystko zostało zrobione, a tu opryski albo załamanie pogody.
Wczoraj cały dzień spędziłam w ogrodzie-sadziłam i kopałam. Tyle mojego szczęścia, że już boleści nie mam :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Majeczko,
podglądam Twój pomysł na rabatkę. Piotrek bardzo ładnie przedstawił to graficznie.
Jeżeli pozwolisz, to tuje Smaragd i to 4 sztuki, w tym miejscu.... za gęsto.
Mam te tuje, po 20 latach wysokość około 5 metrów, to by pasowało, ale szerokość hm.... pewnie ze cztery osoby by musiały ją obejmować. Teoretycznie możesz ciąć ale stratujesz rabatkę. ;:108
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi też podoba sie rabata dla Goldiego.
Na wizualce widać, że będzie się ładnie razem wszystko komponowało.
Ech święta, święta i po świętach. Te to już w ogóle szybko zlecą.
Pozdrawiam Ida
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witajcie :wit
Wieje okropnie a tu trzeba to posadzić bo okazało się że te tuje są kopane z gruntu. Trochę mnie przestraszyliście z tymi rozmiarami tych tuj i nie wiem co zrobić, czy je tam sadzić czy wsadzić do donic i posadzić w innych miejscach. Wszędzie piszą jakiej wielkości mają sadzonki, ewentualnie można doczytać jakiej wysokości będzie max ale nie znalazłam jaką szerokość może osiągnąć. Skoro piszą że nadaje się do pojemników to chyba nie będą za szerokie, a tu proszę takie grubasy u Majki wyrosły. ;:oj
Nic idę coś kombinować z sadzeniem, chyba że odłożę to do cieplejszej aury. ;:219
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, moje mają po 20 lat., od co najmniej 10 lat są dziwnie duże, a miały być 2,5 m.
Po co masz się natyrać. Sadz gdzie indziej. Kup jasnożółte cyprysy. Tylko czy one wytrzymają u Ciebie mróz.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam cyprysik lawsona żółty i każdej mroźniejszej zimy podmarzają mu końcówki. 15 lat temu kupiłam jeden żółty drugi zielony, ten zielony nie przetrzymał pierwszej mroźniejszej zimy, a żółty ma może 2,5m. Strasznie powoli rośnie. Chyba że jakiś inny ale miałam koncepcję żeby dla tych żółtych zrobić zielone tło. Choć może powtórzyć niebieskie elementy z nizin czyli kocimiętka i kostrzewa niebieska i dać niebieskawe jałowce kolumnowe. Mam czas do lepszej pogody bo zaczęło wiać z drobnym deszczem a zimniej jest z godziny na godzinę. Chyba zabiorę się za porządki. :roll:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak cyprysy u Ciebie przemarzają, to masz ich z głowy.
Podpytaj w dobrym ogrodniczym, jest teraz dużo odmian nowych form i odmian tuj i jałowców.
Jałowce kolumnowe będą ci się rozkładać na boki jak będzie śnieg na nich zalegał. ;:168
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Przy jalowcach kolor tez zalezy od gleby, moje jalowce plozace Blue Chip, po dwoch miesiacach stracily niebieska barwe i sa normalnie zielone :wink:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorkiem :wit
Kilka okien umyłam ale jakoś mi to mycie nie idzie dzisiaj, bardziej ciągnie mnie komputer niż robota. ;:223
Przyszły róże od Ewy-gloriadei dla Irenki i dla mnie.

Obrazek

Obrazek róże dla Irenki

Obrazek moje róże: Louise Odier, White Cover, Clair Renaissance i gratis Chopin oraz dokładny opis jak postępować z różami, jak sadzić i pielęgnować. Bardzo [nie]dziękuję za różyczki. ;:196

Co do tych iglaków dla Goldiego to postanowiłam poszukać jałowców, prawdopodobnie chińskie Stricta i chyba po niedzieli będę ich szukać. Teraz tak zimno się zrobiło że normalnie strach cokolwiek robić na ogrodzie, troszkę popadało ale mam nadzieję że to jeszcze nie koniec.
Jula też miałam Blue Chips ale chyba wszystkie jakoś mi się wytraciły bo łaziłam z nimi tu i tam i teraz nie mam ani jednego. :roll:
Majka dzięki za doradę w sprawie tych tuj, muszę coś z nimi zrobić. ;:173
Ida też mam taką nadzieję że to ładnie się skomponuje. ;:173
Ewa majowa boleści nie czujesz bo już mięśnie odreagowały pierwszy wysiłek i teraz spokojnie możesz robić dalej, a tu załamanie pogody i trzeba robić w domu a nie na ogrodzie. ;:173
Ewunia-Taczunia a to mnie zmartwiłaś z tą trawa Hakonechloa ALLGOLD, a tak liczyłam że ładnie się rozrośnie. Będą jałowce chińskie STRICTA i jakoś to muszę poprzestawiać żeby to lepiej grało. ;:173
Małgosia ;:168
Jadzia fajne takie poglądowe rysunki tylko szkoda że nie potrafię zrobić coś takiego, wtedy nie jednego błędu się uniknie. Man nadzieję że ładnie wyjdzie ten 'domek'. ;:173
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dzisiaj skończyłam kopać rabatę różaną-mogą sobie wszystkie przychodzić, już się nie boję, że nie starczy miejsca :D Dostałam też przesyłkę z liliowcami, już wszystkie siedzą w ziemi, podobnie lilie. Na szczęście M spojrzał swoim okiem i wybił mi z głowy pomysł sadzenia liliowców na nowej rabacie. Powiększyłam starą.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Maju dotarłam od domu a tu koleżanka czeka z Jumperem przestraszona że stan się pogarsza.Mamy zastrzyk preciwzapalny i przeciwbólowy więc idę podać trochę nauczyłam się przy naszych zwierzakach.Zobaczymy co będzie dalej Maju dziękuje za gścinę i gratysik.Miłego wieczoru tabletkę połknełam, może kaszel ustąpi. ;:145
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju dostałam paczkę- ślicznie niedziękuję. ;:196 Szybko się poczta uwinęła. ;:oj
Róze od Ewy bardzo ładne - cieszę sie, że też złożyłam u niej zamówienie.
Zimno i pada chyba w całym kraju. Chociaż jak wracałam z pracy to było bardzo ciepło.
Ale teraz już ziąb niesamowity. W sobotę pewnie nici z dziłaki ;:145
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ja juz nie moge sie polapac co kto zamowil ;:oj No nic, nie będę sobie glowy nadwyrezac, poczekam az wszedzie zacznal rozyce kwitnac, to sie dowiem, kto co ma :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”