Ogórek w gruncie cz.2
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek w gruncie cz.2
Zróbcie minitunele, na jakichś choćby kijkach, sąsiad taki zrobił i mówi, ze mu nie ruszy, a to stary działkowiec. Ja jeszcze nie posiałem, ale mam już cukinie...
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U nas w piątkowy poranek ma być +2, przy gruncie ok. -1. Zaś w sobotę rano +7tysonka pisze:Ale prognozy wskazują, że na Śląsku -5 stopni z piątku na sobotę

Krismiszcz,
A jakie proponujesz inne natoralne metody nawożenia roślin (bo o takich pisałeś na str. 7 wątku)?
Jeszcze pytanie dodatkowe do wszystkich :
To w końcu stosować miedzian 1xpo psadzeniu czy saletrę?
A jakie proponujesz inne natoralne metody nawożenia roślin (bo o takich pisałeś na str. 7 wątku)?
Jeszcze pytanie dodatkowe do wszystkich :
To w końcu stosować miedzian 1xpo psadzeniu czy saletrę?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zawsze stosuje miedzian (tydzień po posadzeniu).
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Faktycznie, sprawdzałam kilka dni temu prognozę długoterminową i tak przewidywała, ale teraz patrzę na meteo.icm.edu.pl/ i rzeczywiście, przymrozki z czwartku na piątek, ale kolejna noc dużo lepsza. Może się uda w sobotę choć częściowo oczyścić parapetypatasko pisze:U nas w piątkowy poranek ma być +2, przy gruncie ok. -1. Zaś w sobotę rano +7tysonka pisze:Ale prognozy wskazują, że na Śląsku -5 stopni z piątku na sobotęGdzie Ty to wyczytałaś?

- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
olka30
Wykaz dopuszczonych nawozów przez UE dla upraw ekologicznych:
http://www.zodr.pl/download/ekologia/wyk_n_s.pdf
Zamiast bezwartościowego syfu w postaci gnojówki z pokrzyw lepiej(czyt. wydajniej) stosować poplony oraz obornik.
Wykaz dopuszczonych nawozów przez UE dla upraw ekologicznych:
http://www.zodr.pl/download/ekologia/wyk_n_s.pdf
Zamiast bezwartościowego syfu w postaci gnojówki z pokrzyw lepiej(czyt. wydajniej) stosować poplony oraz obornik.
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
niektóre moje ogórki są padnięte, jak je lekko podciągnę, to okazuje się, że są ugryzione, czyja to sprawka, i jak się tego pozbyć?
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
uff, ogórki dziś wysiane - aby pogoda dopisała.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
A ja dzisiaj wysadziłam do gruntu rozsadę ogórków - 13 szt
4 odmiany.

Wysiałem Octopusa po dwa nasiona w gniazda w odstępie 15cm i "złośliwie" wszystkie wykiełkowały. W poprzednich sezonach usuwałem zdublowane i zostawiałem pojedyncze rośliny a i tak miałem gąszcz. Zastanawiam się nad zostawieniem w tym roku tak, jak wzeszły, czyli podwójnych. Nie będzie za gęsto?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie tyle istotny jest rozstaw miedzy roślinami w rzędzie co między rzędami. Jeżeli rozstaw będzie za mały rośliny będą wchodzić na siebie. Rozstaw zaś rzędów zależy od wigoru odmiany / w towarówce jeszcze trzeba wziąć pod uwagę rozstaw kół ciągnika/. Powiem Ci , że ja w tym roku idę z ogórkami w górę ponieważ powiększyłem areał
pod pomidory. W górę tzn. sałatkowe po sznurkach a do konserwowych będę dawał gałęzie jak do groszku zielonego. Większa zdrowotność roślin i owoców, owoce czyste nie sponiewierane na ziemi , łatwiejszy zbiór, bo nie depta się pędów no i przy tej samej obsadzie roślin plantacja zajmuje dużo mniej miejsca. Na 7 m2 mam 180 roślin ogórków.

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
forumowicz, a pomiędzy szpalerami jak zrobię 90cm odstępu, to wystarczy? Czy lepiej zrobić jeden szpaler, drugi odpuścić? Kierunek wschód-zachód mam. Ciasno mi się zrobiło po wczorajszym posadzeniu pomidorów... 

Pozdrawiam, Dorota
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja wysiałam swoje na talerzyku w wilgotny ręcznik papierowy. Po ilu dniach zaczną kiełkować? Zastanawiam się kiedy wrzucić je w glebę.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Aguskac, też tak zrobiłam i na 3 dzień większość miała już pokaźne kiełki 

Pozdrawiam, Dorota