Kawon ( arbuz ) - część 2
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
Mieszkam na wsi i teraz wiosną mam masę pustych worków foliowyc po nawozach wieloskałdnikowych(są przezroczyste) kiedyś widziałem jak ktoś miał wybudowany tunel obity takimi workami i uprawiał w nim pomidory efekt taki sam jak w szklarni wiec pomyślałem że mógł bym zrobić taki tunel dla arbuzów tylko nie wiem jak się za to zabrać .Może macie jakiś pomysł?
Ktoś was zasadził arbuz?
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w poniedziałek wysieję arbuzy i melony, myślę, że to będzie odpowiedni termin. Arbuzy do gruntu sadzimy w drugiej połowie maja a czas produkcji rozsady to 4-5 tygodni, tak, że będzie akurat 

Pozdrawiam, Dorota
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Jestem tu nowa i szczęśliwa , że trafiłam na tak fajne forum. Ja arbuzy wysiałam wczoraj
miałam 8 nasionek i mam wielką nadzieje , że któreś wzejdzie
Powiedzcie mi prosze czy dobrze zrobiłam przykrywając pudełko w którym sa arbuzy folią spożywcza przeżroczystą ??? Nie wiem co dokładnie chciałam w ten sposób uzyskać
może to że szybciej wzejdą bo cieplej będą miały ??? Coś w stylu mini szklarenki
Pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam Agnieszka 

-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Jako rozsadę, to się zgadzam, że już czas.Ja mam zamiar w przyszłym tygodniu.
Aga26 a Ty do jednego pojemniczka sadziłaś?
Aga26 a Ty do jednego pojemniczka sadziłaś?
Iwona
- Aga26
- 50p
Tak do jednego pojemnika takiego 20cmx20cm to tylko 8 pestek a jak wzejda to je pózniej przepikuje do pojedyńczych doniczek a po połowie maja w grunt
Takie są przynajmniej plany zobaczymy jak będzie 

Pozdrawiam Agnieszka 

-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Ale z tego co się orientuję, to arbuz nie za bardzo lubi takie zabiegi, lepiej było pojedynczo je posadzić.
Iwona
A ściślej nie w grunt lecz na kompostAga26 pisze:jak wzejda to je pózniej przepikuje do pojedyńczych doniczek a po połowie maja w grunt

Dyniowatych się nie pikuje , nie cierpią tego.
Pozdrawiam
ja jak widzę, że w jednej doniczce kiełkuje więcej niż jeden arbuz/dynia/melon to ostrożnie przesadzam i z reguły się przyjmują:)
- Aga26
- 50p
Może i faktycznie nie lubią takich zabiegów , ale jak się ostrożnie to zrobi to może akurat bedzie ok ?? Arbuza sadziłam pierwszy raz. Miałam już styczność z melonem i był pikowany i pamiętam jakby to było wczoraj , że owoców z jednej paczuszki wyszło 15 szt i to wcale nie gorsze od tych kupnych
Wierze , ze mi sie uda 

Pozdrawiam Agnieszka 

- Alidka
- 50p
- Od: 21 mar 2012, o 10:59
Ja wysiałam Sugar baby...na razie z 12 wykiełkowały 2. Możliwe że miały za zimno i dlatego nie równo kiełkują?
- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
Aga 26 - ja tak samo zakryłam posadzone nasionka arbuzów folią spożywczą, zrobiłam im wykałaczką po kilka dziurek i postawiłam na kaloryferze. Większość wykiełkowała po 3 dniach, pojedyncze sztuki 1-2 dni później. Jak tylko pokazały się nad ziemią, zdjęłam folię i na parapet.
- efrank
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 14:03
Witam. Jestem nowa na forum, a działkę mam zaledwie od 1,5 roku. W tym sezonie bardzo bym chciała posiać arbuzy, dla moich małych synków
Próbowałam już 2 razy i... siewki mi się łamią! Sadziłam do doniczek torfowych, podlewałam, nie ruszałam - wszystkie się po prostu złamały, mając około 8-10 cm (na końcu były liścienie). Czy ja coś źle robię? Dzisiaj wysieję do doniczek plastikowych, takich mniejszych (wiem, że arbuzy nie lubią pikowania i przesadzania, więc sieję do większych doniczek), odmianę Sugar Baby. Nie chcę, żeby siewki po raz 3 mi się połamały, ponieważ już niedługo do gruntu trzeba będzie je dawać...

Moja działeczka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54063
być może za płytko wsadzasz nasionka, przez co łodyga za bardzo wystaje z ziemi albo mają mało słońca i przez to się wyciągają. Następnym razem posiej na głębokość 2 cm i ustaw w dobrze oświetlonym miejscu