Ogród Edyty1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Edyty1

Post »

Wpadłam na chwilę i zostałam. :D Piękne rustykalne wnętrze domu, mój ulubiony wzór na balkonie, piękne roślinki. Patent ze szklarenkami z pojemników przezroczystych super. A mąż nie jest przypadkiem do wypożyczenia? Grillowędzarnia jest super. ;:138

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edytko, na pierwszej stronie wątku jest paskowany miskant. Czy to Zebrinus , Strictus, czy Gold Bar?
Awatar użytkownika
mmarta1982
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 21:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Edytko :wit .Widzę ze sezon zaczęłaś na całego.U mnie tata dziś przyciął drzewka,bo ja nie mam takiej wprawy.Jak w tamtym roku przycięłam gruszkę to ani jednego kwiatka nie było.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Kasiu (Robaczku), wszystkie cięcia powinno się wykonywać przy opadającym księżycu, ponieważ wtedy soki rośliny koncentrują się w korzeniach a części naziemne są mniej narażone na uszkodzenia. W marcu księżyc zaczyna opadać po 8-mym. Podobno najlepiej jest przycinać krzewy w dni owocowe (i tu już niestety pojawia się pewna rozbieżność pomiędzy różnymi kalendarzami :? ).
Grażynko, u mnie aktualnie zimuje zakupione w zeszłym sezonie 7 róż, hibiskus i nie pamiętam co tam jeszcze ;:224 .
Renim, dziękuję za miłe słowa :D .
A mąż nie jest przypadkiem do wypożyczenia?
Wszystko zależy od stawki :;230 :;230 :;230 .
Wandziu, ten miskant to Zebrinus.
Witaj Marteczko :wit . Ja też mam drzewka nie przycięte. A wprawy także niestety brak. Coś tam jednak będziemy eksperymentować :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Edyta1 pisze:Kasiu (Robaczku), wszystkie cięcia powinno się wykonywać przy opadającym księżycu, ponieważ wtedy soki rośliny koncentrują się w korzeniach a części naziemne są mniej narażone na uszkodzenia. W marcu księżyc zaczyna opadać po 8-mym.(...)
O kurczak :shock: Nie poczekałam na spadający księżyc i pociachałam ;:182
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Z`chęcią skorzystam z porady o opadającym księżycu, choćby dlatego że bardzo mi odpowiada ten termin. :wink:
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:
Edyta1 pisze:Kasiu (Robaczku), wszystkie cięcia powinno się wykonywać przy opadającym księżycu, ponieważ wtedy soki rośliny koncentrują się w korzeniach a części naziemne są mniej narażone na uszkodzenia. W marcu księżyc zaczyna opadać po 8-mym.(...)
O kurczak :shock: Nie poczekałam na spadający księżyc i pociachałam ;:182
Generalnie, to mi się wydaje, że w terminie zimowym to chyba i tak nie ma wielkiego znaczenia. Rośliny śpią, soki spłynęły w dół. Nie jestem specjalistką od kalendarza biodynamicznego. Jest u nas na forum wątek poświęcony temu tematowi. Zapewne znajdą się tam bardziej doświadczone osoby
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dynamiczny
Tak na chłopski rozum, to mnie się wydaje, że jest to bardziej istotne w czasie wegetacji. Ale to tylko moje gdybanie...
U mnie sąsiad, który ma duży sad użytkowy ciął drzewka 2 dni temu. Sama waham się, kiedy przeprowadzić cięcie. Ale ponieważ to tylko tydzień to raczej zaczekam. Gdyby w grę wchodził dłuży termin, to pewnie cięłabym teraz :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

jestem tu po raz pierwszy i od razu oniemiałam. Śliczny ogród i wiele fajnych patentów, jak choćby ten z wytłoczkami od jajek. Muszę też zacząć stosować siewy zgodnie z kalendarzem, bo mam podobny do Ciebie przypadek, 3 skrzynki wysiane i żadnej siewki :-(
podziwiam dzieła Twojego męża, no i Twoje poczynania w ogrodzie. Tak trzymaj i nie mów więcej, że masz jakieś kompleksy!!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Sosenki4 i dziękuję za miłe słowa :wit .

Oto wysiewów ciąg dalszy. Idzie już piętrowo. Oczywiście na zdjęciu widoczne są tylko świeże wysiewy. To co wykiełkowało dotychczas zostało wyjęte na podstawki i powędrowało na inne parapety :;230 .
Obrazek

Dobrze, że wczoraj mąż zbudował mi 2 inspekty, bo choć okien dużo, to mogłoby zabraknąć :;230 . Liczę na to, że niebawem zrobi się ciepło i część siewek będzie mogła wywędrować na zewnątrz (do inspektu).
Zamysł jest taki, że zrobione są 2, żeby w jednym siać nowalijki, a w drugim przechowywać czasowo doniczki z przygotowaną rozsadę :wink: .
Inspekt mam pierwszy raz w życiu. Może ktoś podpowie, co warto wysiać na nowalijki poza koperkiem i sałatą?
Obrazek
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Edytko, gratuluję bardzo profesonalnego podejścia do wysiewów ;:180 Inspekt wygląda zawodowo - zdolny M!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Pomysł z pudełkami wart zapamiętania :)
Mój M mało techniczny jest, ja nie będę miała inspektu póki co, ale kupiłam sobie w Lidlu miniszklarnię (1.8x1.4 m) - w sumie to minitunel, bo nie ma szkła czy pleksi ale grubą folię.
Edyta1 pisze:co warto wysiać na nowalijki poza koperkiem i sałatą?
Rzodkiewkę? ;) :;230
Ja bym tam jeszcze wsadziła kilka pietruszek, żeby mieć natkę, a może i cebule dla szczypiorku. :)
Zawsze to lepiej niż kupować pędzone na chemii w sklepie.
EDIT: Na moim opakowaniu nasion szpinaku napisane jest , że od II połowy marca można wysiewać, to na pewno do takiego inspektu może pójść.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
mmarta1982
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 21:00
Kontakt:

Post »

Twój mąż jak zwykle stanął na wysokości zadania.. ;:138 Oby tylko słońce było bo bez tego ani rusz.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Francesca pisze: Rzodkiewkę? ;) :;230
Ja bym tam jeszcze wsadziła kilka pietruszek, żeby mieć natkę, a może i cebule dla szczypiorku. :)
Zawsze to lepiej niż kupować pędzone na chemii w sklepie.
EDIT: Na moim opakowaniu nasion szpinaku napisane jest , że od II połowy marca można wysiewać, to na pewno do takiego inspektu może pójść.
Dzięki za podpowiedzi, skorzystam ;:196 . Moje inspekty są z poliwęglanu komorowego. Zobaczymy jak się sprawdzą.

Kasiu i Marteczko ;:196

A oto moje co zastałam wczoraj po powrocie z pracy :tan :tan :tan :
Obrazek
Pozdrawiam - Edyta
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

:wit
Też bym chciała takie niespodzianki.Sporo tego teraz tylko czekać jak zakwitną,będzie pięknie.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Edytko, zakupy u p. Pajdy imponujące ;:224 . Co zrobisz z roślinkami? Posadzisz je do donic, czy od razu do gruntu?
Inspekt na nowalijki bardzo ciekawy. W ofercie Nomi taka miniszlarenka o wymiarach 104x53x43 cm jest za 99,99 PLN.
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”