Popiolek69 kilka moich maluchów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: popiolek69 kilka moich maluchów:)

Post »

Witam, dziękuję Leszku za miłe słowa :) W moim przypadku jak w większości z biegiem czasu zabrakło miejsca na wszystkich parapetach no ale na szczęście koło domu wywalczyłem parę metrów na tunelik i tak to się kręci :wink: Nie spodziewałem się jedynie że tak szybko w tym tunelu będzie ubywało miejsca i znów kombinowanie co dalej :shock:
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też,mam mały foliak taki z Biedronki,ale już myślę o zrobieni na działce coś pod przykryciem,
ale nie chcę rozmnażać,tylko ich podziwiać dla kwiatu i cierni,hoduję liliowce,też mają piękne kwiaty,
po zimowisku ich pokażę :D
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Konrad :wit Wpisuję się do wątku żeby mi się nie zgubił, hodowlę kaktusów masz imponującą! Niestety nie znam się ani trochę na kaktusach ale zakochałam się w tym, który kwitnie na różowo ;:167
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Witam. Dziękuję ślicznie Karolino za miłe słowa :) Myślę że z czasem jak już zachorujesz na tą chorobę co wszyscy tutaj to pochłonie Cię ten temat całkowicie :wink: W wolnym czasie poszukam może jeszcze jakichś ciekawych fotek na tą nie miłą porę i poprawę humoru :)
Skoro mamy zimę to możę wkleję coś z tym lubiących ten klimat :wink: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek po kolei będą to Navajoa fickeisenii SB469, N. menzelii RP116 oraz Toumeya papyracantha :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ciekawe pokazałeś i rzadkie rośliny. Szczerze pisząc ciężko je w kolekcjach napotkać. Naprawdę jestem pod dużym wrażeniem. :)
Do tego są w doskonałej kondycji - gratuluję. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Dziękuję bardzo, nie będę ukrywał że duże uproszczenie z nimi to to że są szczepione jak widać :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Tak - w przypadku tych "trudniejszych" w uprawie roślin szczepienie pomaga lub jest wręcz niezbędne.

Ja jednak nie lubię tego typu zabiegów i takich roślin - i mam to od dawna. W mojej kolekcji jest "aż" dwie takie które trzymam z sentymentu. Na wiosnę planuję je zresztą zdjąć z podkładek... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Konradzie roślinki faktycznie super takie z "wyższej pułki", mam pytanie jako, że je posiadasz. Wiem że najlepiej sobie radzą właśnie jako szczepione i nie tylko te, które pokazałeś, ale jeszcze kilka/kilkanaście innych rodzai/gatunków w każdym razie, czy te rośliny, które są w twojej kolekcji mogłyby sobie radzić również na własnych korzeniach gdyby nie były szczepione (wiem, że nawet dla kolekcjonera z doświadczeniem mogą być roślinami uciążliwymi, a nawet trudnymi w uprawie). Ja osobiście podczas wysiewania chcę się zmierzyć z Ariocarpusami, Aztekium, które też uchodzą za trudne gatunki i nie wiem co wyjdzie, ale chcę je zachować właśnie na korzeniach. Pytam bo bardzo podoba mi się właśnie Toumeya i zastanawiam się nad kupnem nasion.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

chaveiro pisze:Konradzie roślinki faktycznie super takie z "wyższej pułki", mam pytanie jako, że je posiadasz. Wiem że najlepiej sobie radzą właśnie jako szczepione i nie tylko te, które pokazałeś, ale jeszcze kilka/kilkanaście innych rodzai/gatunków w każdym razie, czy te rośliny, które są w twojej kolekcji mogłyby sobie radzić również na własnych korzeniach gdyby nie były szczepione (wiem, że nawet dla kolekcjonera z doświadczeniem mogą być roślinami uciążliwymi, a nawet trudnymi w uprawie). Ja osobiście podczas wysiewania chcę się zmierzyć z Ariocarpusami, Aztekium, które też uchodzą za trudne gatunki i nie wiem co wyjdzie, ale chcę je zachować właśnie na korzeniach. Pytam bo bardzo podoba mi się właśnie Toumeya i zastanawiam się nad kupnem nasion.
Mariuszu powiem szczerze że przy odpowiednim postępowaniu na pewno da radę trzymać te rośliny na własnych korzeniach, tyle że jeśli chodzi o Pediocactus (Navajoa) i inne mrozaki to trzeba trochę inaczej je traktować ponieważ mają swoje okresy wzrostu i trzeba na to uważać, bardzo dużo na ten temat opisuje Piotr Modrakowski (który tymi roślinami się zajmuje) na swojej stronce. Co do Aztekium to powiem szczerze że tutaj to trzeba cierpliwości duuużo, ja sam tego jeszcze nie siałem ale próbowałem z Blossfeldia które też nie za szybko rosną, co prawda wykiełkowały ładnie ale tempo wzrostu to też masakra także finał był taki że zatłukły mi je glony :evil: Próbowałem również dwa gatunki z rodzaju Sclerocactus w tym roku ale nic nie wzeszło więc drugie podejście z tymi nasionami będę robił w nadchodzącym sezonie :) Jest jeszcze opcja żeby siewki po wykiełkowaniu zaszczepić żeby pominąć ten najtrudniejszy okres a jak już podrosną zdjąć i ukorzenić :wink:
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Nudno i szaro na wątku się zrobiło więc wklejam trochę kolorów :) Obrazek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepiękne kaktusy, u mnie niestety tego szczepionego szl... trafił. Nie mam do nich ręki i cierpliwości. Będę przychodzić i podziwiać Twoje :D
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Ładne maluszki, miło po patrzeć na ich kwiatki :D
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Dzięki bardzo za miłe słowa :) Karolino cierpliwości przy tych roślinach łatwo nabierzesz uwierz mi nie ma co się tak łatwo zniechęcać mi też nie zawsze wszystko wychodzi i trochę roślin posłałem na tamten świat :twisted:
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widoki naprawdę wspaniałe... Ciekawa jestem, czy mój kaktus zakwitnie w tym roku. Jak zakwitnie to pomyślę o innych ;-)
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

A jaki to kaktuch jeśli mogę wiedzieć Karolino?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”