ogród Agaty (sure) - cz.3
Re: ogród Agaty (sure) - cz.3
Su, jakie róże do Ciebie zawitają wiosną? straciłam rachubę zatrzymując się na Mary Rose i Heritage... Aspirinkę na białą rabatę polecam z całego serca... zdrowiutka i kwitnie całe lato, do późnej jesieni...
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agu, to jesteś prawie na bieżąco, bo oprócz Mary Rose i Heritage chcę zamówić jeszcze zwykłą the Fairy i ewentualnie na białą rabatkę Winchester Cathedral, która jak mnie Jule uświadomiła jest białą Mary Rose (nie pokręciłam czegoś?). Jeżeli Aspirynka, to zamiast tej ostatniej, na razie więcej miejsca nie widzę - jeśli nic nie wypadnie dodatkowo po zimie...
a jako załączniki kolory jesieni - nadal bez wspominek, bo dziś było trochę słoneczka

wrzosiec Vivelii wygląda, jakby chciał zakwitnąć?

a jako załączniki kolory jesieni - nadal bez wspominek, bo dziś było trochę słoneczka

wrzosiec Vivelii wygląda, jakby chciał zakwitnąć?

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nic nie pokrecilas ale to dwa rozne bialasy. Winchester jest dosc duza krzaczasta rozyca a Aspirirynke pod okrywowe zaliczaja.... lub male rabatowe.
ps a jeszcze - poogladaj sobie Bonica. Rozowiutka jak The Fairy ale ma wieksze kwiaty. Kwitnaca caly czas i podobno niezawodna jak Fairy. Moja sasiadka ma, taki juz wiekszy krzaczek i cudnie wyglada.
ps a jeszcze - poogladaj sobie Bonica. Rozowiutka jak The Fairy ale ma wieksze kwiaty. Kwitnaca caly czas i podobno niezawodna jak Fairy. Moja sasiadka ma, taki juz wiekszy krzaczek i cudnie wyglada.
potwierdzam - Bonica niezawodna, u mnie kwitnie do tej pory... uwielbiam ją!
- Sure
A, to Aspirynka odpada, byłaby niewiele wyższa od okrywówek przed nią, to nie za dobry efekt. Bonica mi wpadła w oko, ale chyba większa od the Fairy? Plusem jest to, że lubi półcień... Parafrazując kogoś na forum "podobno ma nie być zimy, no to kiedy mam sobie to wszystko przemyśleć"? 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Jule
Tak ona jest wieksza - myslalam, ze nie zalezy Ci konkretnie na wysokosci tz ma byc z mniejszych ale czy 50 czy troche wiecej, to rybka ale jak za duza, to faktycznie Fairy.
- Sure
Jednak przemyślenia by się przydały, bo ja w sumie nie wiem, czy Bonica będzie za duża. Jeszcze do końca nie wyobrażam sobie, jak co urośnie z tych obok. A przycinać różyczki można?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Jule
Nie tylko mozna ale i trzeba. Przewaznie wszystkie "nowoczesne" roze, tnie sie na wiosne.
Zreszta tu jest logicznie napisane przynajmniej dla mnie laika
Zreszta tu jest logicznie napisane przynajmniej dla mnie laika

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agato, witaj.
Plany różane w pełni
Mary Rose polecam. Zdrowa cały sezon. Pięknie kwitnie. Ma gałązki lekko przewieszone, ale może to wynik szybkiego przyrostu i młodości.
Winthester Katedral piękna. Moja Mary miała nią być i okazała się pomyłką.
Kupowałam na Renku w maju. Było stoisko z różami historycznymi i nie tylko. Ceny przystępne. 25 za spory krzak w donicy. Czekam na maj i tworzę listę.
Plany różane w pełni

Mary Rose polecam. Zdrowa cały sezon. Pięknie kwitnie. Ma gałązki lekko przewieszone, ale może to wynik szybkiego przyrostu i młodości.
Winthester Katedral piękna. Moja Mary miała nią być i okazała się pomyłką.
Kupowałam na Renku w maju. Było stoisko z różami historycznymi i nie tylko. Ceny przystępne. 25 za spory krzak w donicy. Czekam na maj i tworzę listę.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Agatko, nie jestem pewna czy to są pąki kwiatowe Rh. Jakieś takie małe są.Wkleję fotkę poglądową
To muszą być grube pekate pąki

Tutaj widać jaka jest różnica między pąkiem kwiatowym, a liściastym.

Nie patrz na liście, bo w tym roku moje rh, jakoś słabo wyglądają muszę je wiosną porządnie odżywić.
Liście powinny być takie zielone jak Twoje.
A Bonicę szczerze polecam. Niezawodna, najlepsza róża u mnie.
To muszą być grube pekate pąki

Tutaj widać jaka jest różnica między pąkiem kwiatowym, a liściastym.

Nie patrz na liście, bo w tym roku moje rh, jakoś słabo wyglądają muszę je wiosną porządnie odżywić.
Liście powinny być takie zielone jak Twoje.
A Bonicę szczerze polecam. Niezawodna, najlepsza róża u mnie.
- Sure
Jule, dzięki za link, bardzo pożyteczny. W ogóle mają sporo ciekawych rzeczy o roślinach, warto poczytać.
Justyno, zachęcające te ceny na Renku, ale ryzyko pomyłki to byłby dla mnie kłopot. Chyba że siostra by się ucieszyła z jakiegoś prezentu, bo wątpię, że mogłabym gdzieś zagospodarować np. żółtą różę? ;)
Na razie wyszukałam oferty w necie i pewnie wiosną coś zamówię. M. zaakceptował, że przybędzie różyczek!
Gosiu, dzięki za konsultację, w takim razie to pewnie nie kwiatowe, a szkoda. Miałam nadzieję, ze będą kwitły w nowym sezonie...
Znalazłam jeszcze jakieś zbliżenie tych większych pączków, ale są inne, niż na Twoich zdjęciach...

hm, może się jeszcze rozwiną?
Justyno, zachęcające te ceny na Renku, ale ryzyko pomyłki to byłby dla mnie kłopot. Chyba że siostra by się ucieszyła z jakiegoś prezentu, bo wątpię, że mogłabym gdzieś zagospodarować np. żółtą różę? ;)
Na razie wyszukałam oferty w necie i pewnie wiosną coś zamówię. M. zaakceptował, że przybędzie różyczek!

Gosiu, dzięki za konsultację, w takim razie to pewnie nie kwiatowe, a szkoda. Miałam nadzieję, ze będą kwitły w nowym sezonie...

Znalazłam jeszcze jakieś zbliżenie tych większych pączków, ale są inne, niż na Twoich zdjęciach...

hm, może się jeszcze rozwiną?

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Kontakt:
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Agatko, nie jestem aż takim ekspertem w tej dziedzinie. Może jak wczesną wiosną jeszcze je podkarmisz, to zgrubieją?
Mam nadzieję, bo wiem jak to jest czekać na kwiaty.
Mam nadzieję, bo wiem jak to jest czekać na kwiaty.
-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Witaj Agatko. Ja specjalistką od róż nie jestem, ale i Bonica i The Fairy są dobrym wyborem. Tak jak napisała Jule, Bonica ma większe kwiaty. Ja mam Fairy od 2-3 lat i kwitną bezproblemowo i nieprzerwanie. Bonicę dopiero pierwszy rok, ale też kwitła pięknie.
- Sure
Zosiu, dziękuję za optymistyczny bukiecik, przyda się przy tym wichrzysku! 
Gosiu, tez liczę po cichu, że pączki zgrubieją i wyrosną z nich jednak kwiatki. Widać małą różnicę m. jednym, a drugim zdjęciem, czyli przez kilka dni... może jest szansa?
Asiu, te większe kwiaty są kuszące, może zamienię Fairy na Bonicę, do wiosny powinnam się zdecydować. Remanenty roślinkowe mi w tym pomogą, już myśle, co mogę sprezentować, np. siostrze, której pomagam w reformowaniu ogródka, oj, tam zmieści się duużo...
tymczasem trochę kolorków ogrodowych, trochę wyblakłych, bo to już jedne z ostatnich...
te czerwone listki śliwy dziecięcej się uchowały (pewnie zlecą podczas tego sztormu)

azalia Schneegold

owoce irgi (podobno) szwedzkiej

jedna z bergenii (a każda odmiana przebarwia się inaczej)

Gosiu, tez liczę po cichu, że pączki zgrubieją i wyrosną z nich jednak kwiatki. Widać małą różnicę m. jednym, a drugim zdjęciem, czyli przez kilka dni... może jest szansa?
Asiu, te większe kwiaty są kuszące, może zamienię Fairy na Bonicę, do wiosny powinnam się zdecydować. Remanenty roślinkowe mi w tym pomogą, już myśle, co mogę sprezentować, np. siostrze, której pomagam w reformowaniu ogródka, oj, tam zmieści się duużo...

tymczasem trochę kolorków ogrodowych, trochę wyblakłych, bo to już jedne z ostatnich...
te czerwone listki śliwy dziecięcej się uchowały (pewnie zlecą podczas tego sztormu)

azalia Schneegold

owoce irgi (podobno) szwedzkiej

jedna z bergenii (a każda odmiana przebarwia się inaczej)

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4