A ja mam pytanie.Czy rosną Wam już kanie? Bo tak,żeśmy się w domu zastanawiali co się dzieje,bo nigdzie w okolicy nie widać ani jednej,a zawsze o tej porze już był i zatrzęsienie.Czyzby było za mokro?
Kanie w lesie tego roku zbierałem już w lipcu, co było dość wczesną porą jak na ten gatunek. Zazwyczaj pojawiają się trochę później. W ostatni weekend również udało mi się znaleźć kilka sztuk.
Wojtku, ja się martwiłam, że w tym roku nie miałam prawdziwych prawdziwków na działce, a u Ciebie takie okazy TERAZ wyrosły ! Jadę jutro sprawdzić: może coś na Wigilię znajdę
Witam Ogrodowych Grzybiarzy! Dopiero dzisiaj odkryłam ten wątek. U mnie od kilku lat rosną prawdziwki, kanie, kozaki, pieczarki polne, pieczarki chyba białawe (ale tych nie jem), w tym roku pierwszy podgrzybek, przydróżki (twardzioszki) i maślaki. Z niejadalnych piękne czerwone muchomory, olszówki i różne inne niezidentyfikowane. Zdjęcia mam, ale trzeba czasu, aby je znaleźć,a tu trzeba lepić uszka i pierogi z kapustą i grzybami (z własnych oczywiście grzybów). Prawdziwki zaczęły rosnąć pod starymi świerkami 2 lata po zagrzebaniu w podłożu starych kapeluszy z lasu. Pozostałe 'zapuściły się' same. W tym roku zaszczepiłam pod młodszymi świerkami mikoryzę w nadziei, że za kilka lat będą również rydze. Zdjęcia zamieszczę ...później.