Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie Orange S. wykiełkował bardzo ładnie i jak na razie dobrze rośnie.
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
justine91
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 mar 2009, o 19:47

Post »

Witam,
nigdy nie siałam NICZEGO i mam zamiar zrobic pracę badawczą na temat partenokarpii u psiankowatych i dyniowatych.
Czy wiecie jaką odmianę pomidora powinnam wysiać żeby doświadczenie się udało (z opryskami) ? I czy nie jest za późno? Mam zamiar zrobić to na grządce, którą urządzę przed domem.

P.S. jeśli macie jakiekolwiek informacje na temat partenokarpii i fitohormonów, proszę piszcie :)

Pozdrawiam, j.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

justine91 a nie lepiej było zapytać się potocznym językiem o to co Cię interesuje? Z pewnością miałabyś wiele odpowiedzi ;)
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
justine91
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

hmm partenokarpia czyli owoce będą bez nasion.

nic nie wiem na temat uprawy. na początek proszę o pomoc w doborze nasionek. jeśli ktoś z Was wie, które odmiany mogę zamienić na partenokarpiczne, to proszę piszcie.
jeśli nie, to po prostu - które polecacie na pierwszy raz (byle nie koktajlowe). :)
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Chodzi Ci o odmiany partenokarpiczne czy o sztuczne wywołanie partenokarpii u odmian, które normalnie się zapylają?
justine91
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

o sztuczne wywołanie.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

MałaRybka pisze:Moje Orange Strawbery, które dostałam od Kozuli marnie wygladaja. Długo nie chciały wzejść, a jak wyszły to praktycznie same łodyzki, na górze osłonka z nasionka, a liście nie chcą się wykształcić. Inne odmiany, siane tego samego dnia, mają się dobrze. Nie wiem co może być przyczyną. Poczekam jeszcze trochę, ale marnie to widzę,
Mój w zeszłym roku zrobił tak samo , wygląda na to że ta odmiana ma grubszą okrywę nasienną niż inne . Miał za mało wilgoci w wierzchniej warstwie podłoża .
Takie wschody to nie katastrofa , trzeba jednak działać szybko . Jak już coś zasuszę opryskuję siewki letnią wodą jeśli są w wielodoniczkach , jak coś rośnie w doniczce , spryskuję wodą i nakładam na doniczkę torebkę foliową nawilżoną od środka . Po kilku godzinach siewki pozbywają się ,,kapturków ''. Jeśli rosną z osłonkami kilka dni , wybiegają i słabną .

Siewki Orange Strawberry są wyższe niż inne pomidory , kolor maja bladozielony . Niektóre owoce dorastają nawet do 1 kg , więc i krzak musi być większy niż inne .

MałaRybko , nie masz ani jednej normalnej siewki ?

Pozdrawiam , kozula .
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Wszystkie nasionka od kozuli ładnie skiełkowały .Część posłałam dalej w Polskę.Na razie wszystko fotografuję .Potem pomyślałam sobie ,że można założyć nowy dział o pomidorach ,ze zdjęciami i opisami smaków ,bez komentarzy .Tylko zdjęcie krzaka ,owocu i owocu w przekroju .Co myślicie o tym :?: Myślę ,że odmian pomidorów w sezonie nazbiera się sporo.Sama mam już ich sporo.Pozdrawiam wszystkich miłośników pomidorów. Obrazek
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dobry pomysł.:)
Pozdrawiam,
Mateusz!
Awatar użytkownika
mała róża
50p
50p
Od: 12 mar 2009, o 14:16

Post »

Bardzo dobry pomysł, teraz żałuję, że nie wzięłam więcej odmian, ale nasionka już rosną (a martwiłam się, że nic nie wychodzi, więc im troszkę wzruszyłam ziemię), no i okazało się, że wszystkie juz zaczynają kiełkować, bez względu na odmianę. :D
"Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego."
lotta
500p
500p

Post »

lotta pisze:Chodzi Ci o odmiany partenokarpiczne czy o sztuczne wywołanie partenokarpii u odmian, które normalnie się zapylają?
O sztuczne wywołanie.
Pomidor skłonny do partenokarpii to np, Orion, Słonka.
justine91
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

czy to oznacza, że już za późno na ich wysiew i nie zbiorę ich do września?
to są pomidory pod osłony, tak?
lotta
500p
500p

Post »

Możesz jeszcze wysiać, zdążą na pewno. To są do gruntu, niski i wysoki. Ale jak je potraktujesz, żeby były owoce bez zapylenia? Bo jeśli Betoksonem to można na każdej odmianie. Ja napisałam te dwie. bo Orion wiąże w niskiej temperaturze dzięki partenokarpii, a śłonka ma do tego skłonności przy upałach.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

mój włoski przyjaciel dziś obiecał, że podeśle mi nasiona kilku odmian "włochów"- więc będą na przyszły rok - choć się ze mnie śmiał, że chcę je hodować w Polsce ale stwierdził, że chyba nastąpiło globalne ocieplenie ;)
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

MagdaMisia urosna na 100% moje tez urosly :D Sanmarzano jest super :D A moge wiedziec w jakim regionie Wloch on mieszka? moj w Pieknej Toscani
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”