Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie
Witam,
nigdy nie siałam NICZEGO i mam zamiar zrobic pracę badawczą na temat partenokarpii u psiankowatych i dyniowatych.
Czy wiecie jaką odmianę pomidora powinnam wysiać żeby doświadczenie się udało (z opryskami) ? I czy nie jest za późno? Mam zamiar zrobić to na grządce, którą urządzę przed domem.
P.S. jeśli macie jakiekolwiek informacje na temat partenokarpii i fitohormonów, proszę piszcie
Pozdrawiam, j.
nigdy nie siałam NICZEGO i mam zamiar zrobic pracę badawczą na temat partenokarpii u psiankowatych i dyniowatych.
Czy wiecie jaką odmianę pomidora powinnam wysiać żeby doświadczenie się udało (z opryskami) ? I czy nie jest za późno? Mam zamiar zrobić to na grządce, którą urządzę przed domem.
P.S. jeśli macie jakiekolwiek informacje na temat partenokarpii i fitohormonów, proszę piszcie

Pozdrawiam, j.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mój w zeszłym roku zrobił tak samo , wygląda na to że ta odmiana ma grubszą okrywę nasienną niż inne . Miał za mało wilgoci w wierzchniej warstwie podłoża .MałaRybka pisze:Moje Orange Strawbery, które dostałam od Kozuli marnie wygladaja. Długo nie chciały wzejść, a jak wyszły to praktycznie same łodyzki, na górze osłonka z nasionka, a liście nie chcą się wykształcić. Inne odmiany, siane tego samego dnia, mają się dobrze. Nie wiem co może być przyczyną. Poczekam jeszcze trochę, ale marnie to widzę,
Takie wschody to nie katastrofa , trzeba jednak działać szybko . Jak już coś zasuszę opryskuję siewki letnią wodą jeśli są w wielodoniczkach , jak coś rośnie w doniczce , spryskuję wodą i nakładam na doniczkę torebkę foliową nawilżoną od środka . Po kilku godzinach siewki pozbywają się ,,kapturków ''. Jeśli rosną z osłonkami kilka dni , wybiegają i słabną .
Siewki Orange Strawberry są wyższe niż inne pomidory , kolor maja bladozielony . Niektóre owoce dorastają nawet do 1 kg , więc i krzak musi być większy niż inne .
MałaRybko , nie masz ani jednej normalnej siewki ?
Pozdrawiam , kozula .
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkie nasionka od kozuli ładnie skiełkowały .Część posłałam dalej w Polskę.Na razie wszystko fotografuję .Potem pomyślałam sobie ,że można założyć nowy dział o pomidorach ,ze zdjęciami i opisami smaków ,bez komentarzy .Tylko zdjęcie krzaka ,owocu i owocu w przekroju .Co myślicie o tym
Myślę ,że odmian pomidorów w sezonie nazbiera się sporo.Sama mam już ich sporo.Pozdrawiam wszystkich miłośników pomidorów. 

Bardzo dobry pomysł, teraz żałuję, że nie wzięłam więcej odmian, ale nasionka już rosną (a martwiłam się, że nic nie wychodzi, więc im troszkę wzruszyłam ziemię), no i okazało się, że wszystkie juz zaczynają kiełkować, bez względu na odmianę. 

"Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego."
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
Możesz jeszcze wysiać, zdążą na pewno. To są do gruntu, niski i wysoki. Ale jak je potraktujesz, żeby były owoce bez zapylenia? Bo jeśli Betoksonem to można na każdej odmianie. Ja napisałam te dwie. bo Orion wiąże w niskiej temperaturze dzięki partenokarpii, a śłonka ma do tego skłonności przy upałach.
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39