Kompostownik i jego rola.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompostownik i jego rola.

Post »

O to dobrze, bo u mnie tak trochę woda ma ciężko się wchłaniać :evil:
Co to znaczy mulczować :roll: Ale ze mnie ogrodniczka..
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Megana napisała:
I jeszcze jedno - koleżanka twierdzi, że w jej kompoście nie ma dżdżownic, tylko takie mniejsze, czerwone robaczki bez pierścieni, które ona nazywa po prostu "kompostgilsty" I działają, aż furczy.. podobno. Obiecała mi przynieść garść, jak już będę miała w czym je umieścić. Ktoś wie, co to może być...?
Koleżanka ma pewnie dżdżownice kalifornijskie. One są bardziej "pracowite" niż zwykłe, nasze dżdżownice i szczerze je polecam. Dżdżownice przerabiają substancje organiczną i przechodzą w następne warstwy. Jedyny problem - są bardziej wrażliwe na zimno niż rodzime, dlatego zawsze mi szkoda, gdy wraz z kompostem trafiają jesienią w dołki do sadzenia roślin, dla nich to wyrok, ale nie jestem w stanie wybrać wszystkich z kompostu.
Kalifornijki są trochę krótsze i ciemniejsze od zwykłych.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

O kompostowniku...

1. Mam kompostownik już ponad 10 lat w tym samym miejscu i nie widzę żadnych negatywnych tego efektów. Wręcz jest lepiej gdyż po paru latach wykształcają się mikroorganizmy które lepiej rozkładają odpadki.
2. Na kompostownik wrzucam wszystko:
- odpadki z kuchni, w tym resztki z obiadu, kości itp.
- wszelakie zielsko i chwasty wyrwane wraz z korzeniami.
- perz i badyle z nasionami.
- gałązki, grubsze gałązki, liście, trawę.
- popiół, szary papier, szare wytłoczki po jajach.
Wszystko pięknie kompostuje, perz należy przed kompostowaniem przesuszyć albo od razu przykryć warstwą odpadków mocno wilgotnych np. z kuchni. Do tego dżdżownice kalifornijskie i po perzu nie ma śladu. Kości się nie rozkładają i trzeba je wybierać przy przesiewaniu dojrzałego kompostu, po wybraniu najlepiej wyrzucić. Skorupy z jaj także się nie rozkładają a przynajmniej nie rozkładają się szybko. Jak chcemy dobrze przekompostować skorupy to najlepiej je wysuszyć, wygrzać, pokruszyć i dać gołębiom do zjedzenia :) Tak czy owak skorupy w kompoście są wskazane gdyż wprowadzają dużo wapnia i są lubiane przez dżdżownice. Przy braku gołębi trzeba je wybierać przy przesiewaniu i wrzucać ponownie do nowego kompostu, dobrze je pokruszyć.
3. Dżdżownice kalifornijskie wymarzają w zimę, ale to nie problem gdyż na wiosnę lęgną się młode z jaj złożonych jesienią. Ważne jest żeby nie wyrzucić na grządki matecznika z dżdżownicami. Jak wyciągamy kompost na jesień to ostatnią warstwę tą z dżdżownicami zostawiamy w kompostowniku i przysypujemy nowym materiałem.
4. Kompostu w żadnym razie nie ubijamy! Ubijanie powoduje wyciskanie powietrza z masy i gnicie a co za tym idzie smród.
5. Kompostownik może być na gołej ziemi albo na posadzce betonowej. W obu przypadkach ważne jest wrzucenie na dno warstwy większych gałązek które będą stanowić drenaż napowietrzający. Ściany wokół dna nie mogą być lite, muszą być otwory odprowadzające nadmiar wody i napowietrzające.
6. Przy dłuższych upałach należy podlać czasem.
7. Nawozów sztucznych na kompost w żadnym razie nie sypiemy! Chemia zabija dżdżownice i inne pożyteczne zwierzątka.
8. Obornik zwierzęcy:
- Gdy kompostujemy trawę albo tylko jakieś badyle to dodanie obornika np. kurzeńca zwiększa zawartość azotu i szybkość kompostowania.
- Gdy mamy dżdżownice i sypiemy wilgotne odpadki kuchenne dodatek obornika jest niepotrzebny a czasem wręcz hamuje proces rozkładu gdyż może źle wpływać na dżdżownice.
- Jak mamy obornik to już to jest super nawóz, można go zastosować na parę lepszych sposobów niż wrzucając na kompost.
9. Odpadki pozostałe po przesiewaniu kompostu, grubsze gałązki itp. to najlepszy zaczyn do nowego kompostu.
10. Kompost należy przerobić jeżeli zależy nam na dobrej jakości. Jeżeli nie zależy nam na dobrej strukturze gdyż po prostu go wrzucamy na grządki pod orkę to nie musimy go przerabiać.

Chyba wszystko co udało mi się zaobserwować na moim kompostowniku :)
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Faktycznie, wszystko zostało powiedziane, chyba nie umiałabym tego tak krótko i sensownie opisać ;:138
Nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez kompostownika.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś zrobilam nowy kompostownik, taki 'na sztukę'.Potrzebny mi jest tylko do tego by zrobić kwaśny kompost.Sypie tam samą drobnisieńką i cieniutką korę z ziemią (takie że bez problemu idzie je pokruszyć na drobny mak).I nie wiem kiedy będzie dobry do wybrania pod grządki?Wpuściłam tam dziś dżdżownice.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Mnie zastanawia po co tam dżdżownice ? przecież one same nie rozkładają drewna :shock:
Mieszanie kory z ziemią owszem spowoduje jej przekompostowanie , ale lepiej byłoby dodać nawozu azotowego , który to przyśpieszy , kompostowanie i tak będzie długo trwało -pewnie z rok co najmniej , więc jeśli chcesz stosować go na grządki ( pod jakie rośliny?) to lepiej kupić kwaśny torf i pomieszaj z glebą ....

Ale to tak na mój mały misiowy rozumek ..... ;:224

Panie i Panowie, tniemy zbędne cytaty!!! Nalewka
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pod wrzosowisko, azalię, pierisa i iglaki.A robale żeby pracowały w kompoście? :roll:
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dżdżownice nie jedzą i nie rozkładają drewna - w tym również kory sosnowej więc na niewiele się przydadzą.
Według mnie gra nie warta świeczki , 80 l worek torfu o pH 3,5-4,5 kosztuje około 10 zł i jestem pewien jego kwasowości , a ile pH będzie mieć to podłoże które uzyskasz ? nie wiadomo
Wiele napisano o korze sosnowej i jej wpływie na zakwaszanie gleby ......większość osób podchodzi do tej kwestii dość sceptycznie :wit
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwaszę też dodatkowo, pod każdą rośliną. Robię to głownie dlatego, że robię przebudowę ogródka i pod częścią krzaczków miałam wysypaną korę- większą zebrałam a w tą pól zgniła poszła na kompost. Znasz może jakieś nawozy azotowe które to przyśpieszą? Zależy mi by to się przerobiło jak najszybciej.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A co z dodatkami przyspieszającymi ???
Są wskazane? Czy nie ma znaczenia?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie bez różnicy. W podobnym tempie kompostuje się na pryzmie z przyspieszaczem i tej bez.
Zrobiłam porządek w kompostowniku i zaskrońce się wyniosły :cry: A tu mróz taki, gdzie one biedulki się szwędają.
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
x-xm-a
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Steasi na stronie Pana Ciepłuchy znalazłam kiedyś przepis na kompostowanie świeżej kory, skopiowałam sobie, ale niestety nie mam linka, więc nie wiem kto jest autorem
ale sprawdziłam - i jest ok
przepis na kompost z kory pod kwaśnolubne na 1m3 świeżej kory:
- wymieszać korę z piaskiem (najlepiej rzecznym) w stosunku 2:1
- dodać 5 kg saletry amonowej, 2,5 kg superfosfatu, 0,5 kg siarki i 0,5 kg siarczanu żelaza
- usypać pryzmę i zwilżyć wodą (musi być stale wilgotna)
Po 3 miesięcach (wiosna/lato) kompost jest gotowy. W tym czasie 2x przerzucić.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jedyny według mnie plus takiego rozwiązania to to , że łatwo się miesza wszystko w środku , mała objętość , dla mnie trochę bez sensu ..... ;:108
x-xm-a
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Dla Ciebie bez sensu.. zależy jaki kto ma ogród i potrzeby.
Łatwo się miesza samo tzn, odpada kawał roboty no i dobrze się napowietrza więc powinno się szybciej kompostować, gdyby była większa pojemność to ja mogłabym mieć kłopoty z kręceniem, bo by było za ciężkie.
Poza tym nie ma dostępu dla zwierzaków i można wrzucać odpadki (kuchenne itp.) cały rok.
Mi wystarczyłyby takie dwie beczki z korbą, nie wiem czy ze "skrzynią' jak na pierwszym zdjęciu, ale na pewno z dziurą na takiej wysokości, żeby można sypać prosto na taczkę. Trawy nie kompostuję (leci pod krzewy).
Co robicie teraz z odpadkami kuchenno-jedzeniowymi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”