Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

spróbuje kawalunio uszczknąć - może się wujcio nie skapnie
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko weż ostrego noża i utnij kawałek dośc głęboko od samego brzega a na pewno się przyjmie bo ja tak zrobiłam i tym sposobem mam funkię której nie miałam :P
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jolciajci pisze:Agnieszko weż ostrego noża i utnij kawałek dośc głęboko od samego brzega a na pewno się przyjmie bo ja tak zrobiłam i tym sposobem mam funkię której nie miałam :P
włąśnie o takim czymś myślałąm hi hi hi
wujcio sam z dobrej woli nie da... a ja się męcze jak patrze jak je co roku ślimaki zzeraja
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Lady-r pisze:Marysiu a jakie masz odmiany?
Ja mam kilka różnych, ale ta o której pisałam to hosta plantaginea czyli funkia babkowata.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu tę to ja akurat mam ,a jakie jeszcze masz odmiany?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Lady-r pisze:Marysiu ,a jakie jeszcze masz odmiany?
A akurat nie wiem. :lol: Może gdy mi ślimaki nie zjedzą, pokażę na forum i będę wiedziała. Nawet nie wiem ile mam bo nie przywiązuję do nich większej wagi. Gdzieś tam sobie rosną i im nie przeszkadzam. Rozpoznaję je wtedy gdy zaczynają kwitnąć bo wystają nad inne kwiaty. Mam zbyt małą powierzchnię, żeby bawić się w funkie. O wiele lepsze są różne cebulowe. Oj można tego nasadzić mnóstwo. A ile oglądania, gdy zakwitnie 50 odmian krokusów. A posadź 50 odmian funkii. Toż to trzeba mieć hektary a nie 300 m łącznie z domkiem i ścieżkami. Ale na poważnie - jak tylko się dowiem to Ci napiszę. A w jakiej części tej pięknej krainy mieszkasz, za Wisłą czy przed ? To taka babska ciekawość . Jakby nie patrzeć toż to sąsiedzka parafia ;:25 była do niedawna.

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Od czterech lat sadzę w ogrodzie funkie, chociaż trzy "ciotki" rosły u nas od wielu lat. „Ciotki”, czyli trzy funkie z szeroko rozłożonymi spódnicami ;) z liści. Ale kiedy chciałam wam pokazać moje rośliny to zdziwiłam się, że nie mam ich zdjęć, a właściwie tak mało. Jeszcze rozumiem, że ślimaki pożerają im liście, ale żeby w komputerze?
Nie znam dokładnie ich nazw, bo na początku kupowałam na zasadzie "takiej jeszcze nie mam" i bez opisów u miejscowych szkółkarzy, którzy z lekkim niedowierzaniem słuchali, że można te rośliny zbierać. Zdjęcia mam tylko trzy ze starego stanowiska, zanim zostały przesadzone.
A teraz jeszcze nosków na wiosnę nie wystawiły.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Żaża piękne te twoje funkie ta siwa to chyba z tych większych :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

Tak, z średnio wielkich ;), ale ta zieloniutka z przodu z tych malutkich i dlatego taki efekt.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Żaża a może pokarzesz nam swój ogródek :wink: bo ten kawałek na zdjęciu jest bardzo ciekawy.Chętnie zobaczyłabym więcej :lol:
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

J :D a co robisz , że Ci ślimaki nie żrą. Ja pokazałabym swoje ale wyglądają jak dobry ser szwajcarski.

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek

U mnie nie ma ślimaków wcale :shock: sama zastanawiam się nad tym fenomenem. :lol:
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Widocznie jeszcze do Ciebie nie dotarły. TYlko sie cieszyć. ;:26 Moje pewnie przyleciały samolotem i po drodze wstąpiły na działkę. Tak im sie spodobało, że nie chcą jej opuścić. A na poważnie - pewnie u Ciebie jest bardziej sucha ziemia. A może u sąsiadów mają lepszą wyżerkę albo mają naturalnych wrogów. Ale nie wiem co by chciało żreć takie paskudztwo. Funkie masz piękne, żeby moje takie kiedyś były... :shock:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Marysiu to fakt,że mam bardzo sucho i dużo ptaków dookoła ,ale czy one je jedzą to nie wiem no i spotykam żaby w ogródku :D
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

Nie wiem, jakie są u was ślimaki, ale moich to nic nie je :? Za to one - wszystko. Funkie musiały zmienić stanowisko, bo nie miały ze ślimakami szans. A nie chcę myśleć, co będzie po tej wiosennej zimie. Inwazja?
Ale Aniu zaglądnęłam do twojego ogródka i widziałam "hostowisko", pewnie się nie możesz doczekać :)
Ogródek chętnie pokażę jak pozbieram zdjęcia z folderów. Na razie się aklimatyzuję ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”