Powstający ogród
-
- 200p
- Od: 3 lip 2011, o 23:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Powstający ogród
Wiosenne porządki w toku:)
Już planuję prace nasadzeniowe na ten sezon. Mam tylko problem...kompletnie nie mam pomysłu co posadzić wzdłuż ogrodzenia od strony ulicy, żeby było ładnie. Nadszedł czas na zagospodarowanie i uporządkowanie i tej części. Co radzicie posadzić?
Już planuję prace nasadzeniowe na ten sezon. Mam tylko problem...kompletnie nie mam pomysłu co posadzić wzdłuż ogrodzenia od strony ulicy, żeby było ładnie. Nadszedł czas na zagospodarowanie i uporządkowanie i tej części. Co radzicie posadzić?
-
- 200p
Słoneczko świeci u nas dzisiaj pięknie, jest cieplutko. Oj, jak fajnie
U mnie wiosenne porządki cały czas trwają
Teraz czyszczę tujki od środka, tzn. to co od środka jest suche to strzepujemy. Jutro mam w planach zrobić oprysk pierwszy w tym sezonie na grzyba a M zabiera się za szykowanie trawnika
Chodzę i szukam wiosny. U nas już widać, że drzewka zaczynają się zielenić leciutko.
-- 23 mar 2012, o 17:22 --
Aaaa, zapomniałam napisać, że w tym roku planuje mieć troszkę swoich warzywek
Miejsce pod warzywniak powstało w niezagospodarowanej jeszcze części ogrodu. Oto efekt:

Ciekawe czy cokolwiek urośnie
:

-- 23 mar 2012, o 17:22 --
Aaaa, zapomniałam napisać, że w tym roku planuje mieć troszkę swoich warzywek

Ciekawe czy cokolwiek urośnie

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Celinko po długiej przerwie
Kochana, żeby coś Ci coś urosło, to trzeba coś robić w tym kierunku
Czy wysiałaś już jakieś warzywka ?

Kochana, żeby coś Ci coś urosło, to trzeba coś robić w tym kierunku

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Prawda, że pierwsze listki, pierwsze wschody i pierwsze kwiaty w sezonie sprawiają najwięcej radości ? 
Warzywniaczek jak widzę, przygotowany, ale napisz może co planujesz.

Warzywniaczek jak widzę, przygotowany, ale napisz może co planujesz.
-
- 200p
Witaj
, rzeczywiście długo mnie nie było...
No tak
coś tam robię nieporadnie
na razie posiałam rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę, cebulę, koper, buraczka.
W domu w wielodoniczkach mam pomidorki, por, paprykę. Więcej pomysłów nie mam. Jak coś mi wyrośnie to już będę szczęśliwa.
-- 23 mar 2012, o 17:42 --
Comcia witaj! Miło mi Cię gościć u siebie. Plany na warzywka są, tylko czy coś z tych planów wyjdzie
Posiałam prosto do gruntu rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę, cebulę, buraczki. W wielodoniczkach w domu mam paprykę, pomidorki i por. Synek chciałby jeszcze groszek. Miał być warzywaniaczek na podstawowe warzywa do zupek a każdego dnia więcej marzeń. Dzisiaj powstał pomysł na truskawki i ogórki
i wyjdzie na to, że miejsce pod warzywniaczek trzeba będzie powiększyć 

heliofitka pisze:
Kochana, żeby coś Ci coś urosło, to trzeba coś robić w tym kierunku![]()
No tak

W domu w wielodoniczkach mam pomidorki, por, paprykę. Więcej pomysłów nie mam. Jak coś mi wyrośnie to już będę szczęśliwa.
-- 23 mar 2012, o 17:42 --
Comcia witaj! Miło mi Cię gościć u siebie. Plany na warzywka są, tylko czy coś z tych planów wyjdzie

Posiałam prosto do gruntu rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę, cebulę, buraczki. W wielodoniczkach w domu mam paprykę, pomidorki i por. Synek chciałby jeszcze groszek. Miał być warzywaniaczek na podstawowe warzywa do zupek a każdego dnia więcej marzeń. Dzisiaj powstał pomysł na truskawki i ogórki

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
I tak trzymaj
Tylko trochę więcej optymizmu, bo tak samo potrzebny, jak woda i słońce 

-
- 200p
Optymizm jest, ale wiary troszkę brak. Będę się cieszyć jak coś zacznie kiełkować 
-- 23 mar 2012, o 17:49 --
Wiosenny widoczek ogólny z dzisiejszego dnia

Zna ktoś jakąś miłą metodę na oczyszczenie kostki z mchu? Strasznie mi pozarastało...generalnie nie mam nic przeciwko mchu, ale w tym roku jest go za dużo. W zeszłym czyściłam ostrą szczotką, ale miałam go 3/4 mniej niż w tym roku.

-- 23 mar 2012, o 17:49 --
Wiosenny widoczek ogólny z dzisiejszego dnia

Zna ktoś jakąś miłą metodę na oczyszczenie kostki z mchu? Strasznie mi pozarastało...generalnie nie mam nic przeciwko mchu, ale w tym roku jest go za dużo. W zeszłym czyściłam ostrą szczotką, ale miałam go 3/4 mniej niż w tym roku.
- Comcia
Jeśli groszek to już też powinnaś wysiać.
Truskawki fajna sprawa, zwłaszcza jak się na dziecko. Kup trochę, jak po owocowaniu zaczną wypuszczać wąsy to będziesz miała nowe sadzonki.
A ogóreczki własne to dla mnie podstawa, gdybym ich wie wysiała, córki by mi nie wybaczyły.
Mam nadzieję że przygotowałaś glebę pod warzywniak ?
Truskawki fajna sprawa, zwłaszcza jak się na dziecko. Kup trochę, jak po owocowaniu zaczną wypuszczać wąsy to będziesz miała nowe sadzonki.
A ogóreczki własne to dla mnie podstawa, gdybym ich wie wysiała, córki by mi nie wybaczyły.

-
- 200p

-- 23 mar 2012, o 17:54 --
Comcia pisze:Jeśli groszek to już też powinnaś wysiać.
Tak, przygotowana. Groszek mam już siać prosto do gruntu? Na opakowaniu piszą, że w maju....A ogórki też prosto do gruntu?
Truskawki chciałabym bardzo, ale dzisiaj jak byłam w sklepie ogrodniczym to nie mieli sadzonek. A jak już je będę miała to co mam zrobić z tymi wąsami?
- Comcia
Groszek cukrowy sieje się w marcu zgodnie z powiedzeniem "Kto sieje w marcu, zbiera w garncu, kto sieje w maju zbiera w jaju". 
Truskawki będą w sprzedaży ale trochę później.
Na końcach wąsów pojawią się listki i będą nowe sadzonki na następny rok.
Zazwyczaj wąsy obcina się, zostawiamy tylko wtedy gdy chcemy je rozmnożyć.
Tylko w pierwszym roku nie spodziewaj się wielkich zbiorów.
Ogórki też do gruntu ale gdzieś na początku maja. Można pokiełkować rozsadę w domu ale one nie lubią uszkodzenia korzeni, więc to kłopotliwe.
Można zaryzykować i wysiać pod koniec kwietnia licząc że przymrozki ich nie załatwią.

Truskawki będą w sprzedaży ale trochę później.
Na końcach wąsów pojawią się listki i będą nowe sadzonki na następny rok.
Zazwyczaj wąsy obcina się, zostawiamy tylko wtedy gdy chcemy je rozmnożyć.
Tylko w pierwszym roku nie spodziewaj się wielkich zbiorów.
Ogórki też do gruntu ale gdzieś na początku maja. Można pokiełkować rozsadę w domu ale one nie lubią uszkodzenia korzeni, więc to kłopotliwe.
Można zaryzykować i wysiać pod koniec kwietnia licząc że przymrozki ich nie załatwią.
-
- 200p
Dziękuję za informację, z przyjemnością skorzystam z Twoich porad. Mam jednak pytanie odnośnie wąsów
jak pojawią się listki na końcu tych wąsów to coś mam z nimi robić? Kompletnie nie wiem o co chodzi z tymi wąsami 

Oj przejrzałam dzisiaj Twój wątek z zapartym tchem.Ślicznie masz i fatycznie wszystko jak pod linijkę.
O ogórkach,ktoś już pisał.Ja swoje wysiewam w połowie maja.Niekiedy próbowałam wcześniej i te majowe doganiały te wcześniejsze.Te z kwietnia stały w miejscu i chyba strajkowały,bo im za zimno było. Co do pory i selery,to nie wiem,ale ja nie bawię sie w pikowania,nasadzania-kupuję gotowe sadzonki w maju i już takie podrośnięte wsadzam do gruntu.Tak samo pomidory-za dużo zachodu z sadzeniem swoich(chodzi mi o to ,że jesteś początkująca ogrodniczka) przyjdzie jeszcze czas na nie a tymczasem kup gotowe w maju(całe ryneczki są ich).ja kupuję w rożnych miejscach i rożne rodzaje;koktajlowe(super!) malinowe i jeszcze rożne rożniste odmiany.Po pierwszym roku będziesz wiedziała jakie Ci odpowiadają.Z pomidorami tak robi dużo osób,mało kto bawi się w sadzenie z nasionek. Myślę,że przydadzą Ci się trochę moje podpowiedzi-powodzenia!!!

O ogórkach,ktoś już pisał.Ja swoje wysiewam w połowie maja.Niekiedy próbowałam wcześniej i te majowe doganiały te wcześniejsze.Te z kwietnia stały w miejscu i chyba strajkowały,bo im za zimno było. Co do pory i selery,to nie wiem,ale ja nie bawię sie w pikowania,nasadzania-kupuję gotowe sadzonki w maju i już takie podrośnięte wsadzam do gruntu.Tak samo pomidory-za dużo zachodu z sadzeniem swoich(chodzi mi o to ,że jesteś początkująca ogrodniczka) przyjdzie jeszcze czas na nie a tymczasem kup gotowe w maju(całe ryneczki są ich).ja kupuję w rożnych miejscach i rożne rodzaje;koktajlowe(super!) malinowe i jeszcze rożne rożniste odmiany.Po pierwszym roku będziesz wiedziała jakie Ci odpowiadają.Z pomidorami tak robi dużo osób,mało kto bawi się w sadzenie z nasionek. Myślę,że przydadzą Ci się trochę moje podpowiedzi-powodzenia!!!
Pozdrawiam Mirka !
Oj.teraz doczytałam,że masz posiane pomidorki
To ja jednak leń jestem i gotowe kupuje,ale to dlatego,że kupuję kilka odmian i nawet kolorki różne(zawsze 2-3 krzaczki żółtych do sałaatek)

Pozdrawiam Mirka !