Wspólny różany wątek 2011
Re: Wspólny różany wątek 2011
Piotrze, czy te dwa zdjęcia wiernie oddają kolor Garden of Roses ? Czy faktycznie jest to blady, porcenalowy róż ?
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Firletka pisze:Piotrze, czy te dwa zdjęcia wiernie oddają kolor Garden of Roses ? Czy faktycznie jest to blady, porcenalowy róż ?
Dokładnie tak - to ten kolor i na pewno ta róża (z hodowli Kordesa).
Fotki robię lustrzanką - Nikon D7000 + obiektyw Nikkor 18-200 VR2.
To taki aparat dla tych co nieco bardziej lubią zabawę w foto i nie trawią idiotenkameras

Realnie muszę dokupić statyw i jakiś obiektyw do makro i wtedy będą naprawdę fajne zdjęcia
i połączy się parę hobby w jedno :P
Co do samej róży - kwiaty są piękne do momentu, aż nie zaczną przekwitać - wtedy robią się takie "wiechy".
No i jak napisałem pachą

Z tym, że ja ją mam jeszcze w donicy więc pytanie jak będzie rosła u mnie w gruncie
-bo jak wiemy na kolor ma wpływ dużo czynników - stanowisko (nasłonecznienie), czas, gleba (minerały) etc.
Na forum masz więcej zdjęć tej róży:
http://www.forumogrodnicze.info/search.php?fid[]=41
(trzeba przekopiować do wyszukiwarki link bo forum źle go czyta przez kwadratowe nawiasy)
Ma ją Aszka, Giorgina i AniaDs z tego co doczytałem.
P.
Moje Róże czyli nowe hobby.
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piotrze, tak OT jaki planujesz kupić macro obiektyw?
Też focę Nikonem, ale niestety kitowym obiektywem ciągle. Teraz niedługo nadarzy się okazja zakupu obiektywu. Ja się chyba zdecyduję na macro tamrona - koleżanka używa i jest zadowolona, a mnie się podobają zdjęcia kotów w ten sposób robione.
Ja głównie używam aparatu właśnie do kwiatów i kotów, więc myślę, że ten obiektyw właśnie kupię.
Też focę Nikonem, ale niestety kitowym obiektywem ciągle. Teraz niedługo nadarzy się okazja zakupu obiektywu. Ja się chyba zdecyduję na macro tamrona - koleżanka używa i jest zadowolona, a mnie się podobają zdjęcia kotów w ten sposób robione.
Ja głównie używam aparatu właśnie do kwiatów i kotów, więc myślę, że ten obiektyw właśnie kupię.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja różyczka przy tu reprezentowanych... to taka uboga krewna, ale tylko ona mi kwitnie i cieszy oczy, tak z ciekawości zapytam - czy ktoś wie jak "nazywa" się ta różyczka?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Alinka

Degenhard

Cezar

Elfe

Sporo róż u mnie straciło pąki przez ostatnią deszczową pogodę. Ale jeszcze zakwitną

Degenhard

Cezar

Elfe

Sporo róż u mnie straciło pąki przez ostatnią deszczową pogodę. Ale jeszcze zakwitną

Pozdrawiam Ida
- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15
Moje nie są arystokratki ale i tak je kocham i cieszę się jak dziecko gdy mi kwitną , a może ktoś zna nazwy ???

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
U mnie pierwszy raz Polka, kwiaty byle jakie przez deszcze, ale jest nadzieja, bo ma jeszcze pąki

I Degenhardt

Heidi Klum

i widok ogólny

I Degenhardt

Heidi Klum

i widok ogólny

Piękne Twoje różyczki takie zdrowe mimo tego deszczu
Moje pomarniały ale jeszcze są pączki może będą jeszcze kwitły..

Moje pomarniały ale jeszcze są pączki może będą jeszcze kwitły..
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
... bo Nikon to najlepszy wybór. Za rozsądne pieniądze masz naprawdę fajny sprzęt - dotyczy to także, a może przede wszystkim obiektywów (sprawdź sobie ceny "białych" obiektywów Canona). Chłopaki z Canona za długo żyli bez konkurencji w swoim segmencie - Nikon od paru lat ładnie tam miesza - dotyczy także pełnej klatki...Mala_MI pisze:Piotrze, tak OT jaki planujesz kupić macro obiektyw?
Odpowiadając na pytanie - do wyboru masz z tego co się orientuję:
Tamron AF SP 90
Nikkor AF-S 60
Nikkor 105 FR
Ten trzeci odrzucamy bo to z 3k - lekko dużo jak na obiektyw do kwiatów

Pierwsze dwa to ok 1,5-2k - czyli akceptowalnie i tak:
Tamron AF SP 90 - bardziej przybliża, wolniejszy i głośniejszy
Nikkor AF-S60 - mniej przybliży, ale jest szybszy i cichszy - problem, że trzeba bliżej podejść do "obiektu".
Jak chcesz fotografować robaczki etc - Tamron, jak kwiaty czy koty do których będziesz mogła bardziej się zbliżyć - to Nikkor
(kwiatów nie spłoszysz). Wykorzystasz go też (Nikkor) na imprezie etc - coś nim pstrykniesz, więc będzie bardziej uniwersalny - szczególnie jak masz tylko kita do dyspozycji.
Ja zaczynam od dobrego statywu i spróbóję tym moim popstrykać na na maxymalnie wysuniętej lufie, dużym F i ISO.
Powinno być naprawdę nieźle (tak mówią moi funfle którzy siedzą w foto od paru lat i mają szuflady pełne obiektywów).
... a żeby nie było off-topikowo do końća:
Papageno (nadal strzelane "z ręki"):
PiVi
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja Garden of Roses ma trochę inny odcień.W środku zaciąga lekko morelą.To kwiaty z okresu gdy kwitła jeszcze w donicy.Teraz szykuje się do powtórnego kwitnienia ,już na wyznaczonym stanowisku.Zobaczymy jak się pokaże.
Garden of Roses

Garden of Roses

- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Kontakt:
Garden of Roses
Piękna róża,Alicjo! Gdzie ją kupiłaś?
Ja nie Alicja - ale może pomogęOrszulka pisze:

Widzę, ze jesteś z Mazowieckiego.
Widziałem je w "Centrum Roślin Chotomów" wczoraj - licencyjne od Pruchniaka.
I cena dobra - ok 30 pln/szt.
Sam poszedłem dzisiaj i strzeliłem zdjęcia 2 kwiatów - pierwszy (niezbyt ładny - ale chodzi o kolor) z którym przyszła od Kordesa z Niemiec (przez RosaCwik) i drugi - który rozwinął się już u mnie i... jest morelaGeorginia pisze:Moja Garden of Roses ma trochę inny odcień.W środku zaciąga lekko morelą.To kwiaty z okresu gdy kwitła jeszcze w donicy.Teraz szykuje się do powtórnego kwitnienia ,już na wyznaczonym stanowisku.Zobaczymy jak się pokaże.

Może to wina chłodni ? Ponoć w Kordesie trzymają róże w chłodniach by wypuszczać na rynek z pąkami - w ten sposób regulują czas pokwitania
A teraz ciekawostka - niedawno ktoś wklejał ceny róż z obi - Austinki po 89 pln za sztukę - fakt powariowali.
Ale dzisiaj zajechałem tam w innym celu (hydrauliczno-łazienkowym) i jak zwykle przeszedłem przez ogród i... 70% wyprzedaż na róże w tym Davida Austina. Zatem jak ktoś jest z Wawy - to w Jabłonnie zostało parę krzaków po 27 pln/szt.
Na pewno William Shakespeare 2000 i Mary Rose. Nie wiem jak w innych marketach.
Moje dzisiejsze łowy:
- William Shakespeare 2000
- Mary Rose
- Golden Celebration
i z Kordesa (także -70%)
- Amaretto
Teraz tylko trzeba znaleźć dla nich miejsce w ogrodzie... nieplanowane zakupy

PiVi
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
PIVI to ja wstawiałam te zdjęcia z ceną.Myślałam że w takim markecie nie ma takich wygórowanych cen.I to mnie zaskoczyło.Cena 27 zł to zupełnie przyzwoicie ,tym bardziej że bardzo ładne krzaczki.
Orszulko kupiłam ją u Szmita.
Orszulko kupiłam ją u Szmita.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki
Moja nn to na pewno Degenhard
Jeszcze nie kwitnie...