Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden

Post »

eikoden pisze:
Obrazek

Obrazek
Rzeczywiście kolekcja naprawdę imponująca ;:138
Co to za roślinki, na pierwszym zdjęciu, 2 rząd od okna 4 z kolei ( taka ciut szara ), i ta na 2 zdjęciu obok sedum burrito??
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

eba pisze:Tomku, Twoja kolekcja powiększa się w zastraszającym tempie :) :!:
Masz jeszcze jakieś wolne parapety?
Kalanchoe tubiflora lubi lekką suszę. Wtedy liście robią się grubsze i ładnie idą do góry.
Eba co do miejsca na parapetach to tylko już w kuchni, ale tam nie mam warunków do trzymania roślin. Dzięki za info będę częściej przesuszać :)
marta_lara pisze:
eikoden pisze: Co to za roślinki, na pierwszym zdjęciu, 2 rząd od okna 4 z kolei ( taka ciut szara ), i ta na 2 zdjęciu obok sedum burrito??
Pierwsza to Aichryson w trakcie ukorzeniania, może dlatego ma dziwny kolor :)

Obrazek

Druga niestety nie wiem, całkiem możliwe, że jest to Sedum: album lub batallae, ciężko mi porównać ze zdjęciami w necie, a dostałem jako gratis pojedyncze kuleczki jak kupowałem echeverie w Wałbrzyskiej Palmiarni.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie sądziłem, że z tego:

Obrazek

Będzie coś tak ładnego ;:oj
Obrazek
Obrazek

Dzięki Akwelan :wink: trochę kolory są przekłamane przez aparat, jest ciemniejsza Haworthia
Awatar użytkownika
mika78
200p
200p
Od: 17 lip 2009, o 08:32

Post »

Imponujący zbiór sukulentów ;:138
Pozdrawiam Dominika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

No masz tego troszkę, bardzo ciekawe sukulenciki i bardzo ładna H. Tesselata
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Haworcje to nie moja bajka, ale ta faktycznie pięknie się odnowiła. Bardzo ciekawy wzorek na liściach.
Tomek, a jak u Ciebie wygląda z zimowaniem wszystkich sukulentów? Ja mam największe straty (a raczej jedyne) właśnie wśród nich, przez to, że nie zapewniam w zasadzie żadnych warunków na spoczynek :?
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sokolica pisze:Haworcje to nie moja bajka, ale ta faktycznie pięknie się odnowiła. Bardzo ciekawy wzorek na liściach.
Tomek, a jak u Ciebie wygląda z zimowaniem wszystkich sukulentów? Ja mam największe straty (a raczej jedyne) właśnie wśród nich, przez to, że nie zapewniam w zasadzie żadnych warunków na spoczynek :?
Dotychczas u mnie sukulenty i pozostałe nigdy nie zimowały... ograniczam tylko im ilość wody i 3 razy rzadziej nawożę, ale dalej stoją na swoich stanowiskach. U mnie w mieszkaniu temp nie spada poniżej 16 stopni. Straty miałem tylko w echeverii a tak to wszystko sobie rośnie. Są też wady ponieważ na 90% nie będą kwitnąć np taki grubosz. Ale z drugiej strony mi się tam podoba całoroczny wzrost.
No i nie wiem czy żółw się odrodzi, może tak, może nie :)
Adenium wysiane w maju bez problemu zniosło takie warunki, gorzej było wysianymi pod koniec września.
Nie jestem teraz pewien czy nie przyjdzie mi się zmierzyć z zimowaniem właśnie Haworthi, ale tym się będę później martwić ;:224
nyskadu pisze:No masz tego troszkę, bardzo ciekawe sukulenciki i bardzo ładna H. Tesselata
Dziękuje,tu jeszcze dwie co dostałem od Akwelana
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Ehh muszę w końcu kupić aparat... mój już nie daje rady :(
mika78 pisze:Imponujący zbiór sukulentów ;:138
No bo kaktusów nie mogę mieć, coś moja mi mówiła o złej energii i takie tam, ahh to feng shui :)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Nawozisz zimą? A nie przeszkadza Ci, że wyciągają się z braku słonka? Moje aloesy nie pamiętają, co znaczy zwarty pokrój. Teraz to niezbyt ładnie wygląda. Chociaż nie wiem, czy dałyby radę całą zimę bez podlewania w pomieszczeniu gdzie panują 23-24 stopnie. Twoje 16*C to całkiem dobra temp na spoczynek.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość to nowe nabytki to się okaże tej zimy co się będzie dziać. Co do zimowania grubosza i hobbita to nawet lepiej jak rosną. hoja kwitnie dwa razy w roku, adenium jakoś się boje zimować w końcu roślinka z Tajlandii..
Opuncje podlewałem raz na dwa tygodnie też obeszło się od zimowania, wszystkie wypuszczają nowe odnogi.
To w sumie dotychczas nie miałem co zimować. A te co teraz nabyłem to się okaże ;)
Za rok o tej porze będę wiedział :) a co do wydłużania to nawet przy słońcu te roślinki ciągnie do góry i do okna :)
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomek - z zimowaniem haworcji tzw. twardych nie ma raczej problemu (tylko ich nie nawoź!), te "miękkie' brzydko się wyciągają jak mają ciepło/ciepławo. Uważaj z Haworthia venosa ssp. tesselata i H. venosa ssp. granulata (tak, tak - obie to ten sam gatunek - tylko inny podgatunek) - te wyciągają się na wyścigi. Nauczona na własnych błędach tej zimy bardzo ostrożnie je podlewałam (raz w tygodniu, ale tylko kapka wody) - za to lato spędzą na balkonie (tak jak i poprzednie) - wtedy tworzą świetne, gęste/zwarte kępy (szybko i licznie wytwarzają rozłogi).
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beata!
A jaką masz wystawę na balkonie?
I jeszcze pytanie, bo Ty chyba bardziej jesteś zorientowana w temacie, Tomek może też.
Spotykam się z polskimi słowami 'haworsja' i 'haworcja'. Czy poprawne są obie, czy może jedna z nich?
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bebos pisze:Tomek - z zimowaniem haworcji tzw. twardych nie ma raczej problemu (tylko ich nie nawoź!), te "miękkie' brzydko się wyciągają jak mają ciepło/ciepławo. Uważaj z Haworthia venosa ssp. tesselata i H. venosa ssp. granulata (tak, tak - obie to ten sam gatunek - tylko inny podgatunek) - te wyciągają się na wyścigi. Nauczona na własnych błędach tej zimy bardzo ostrożnie je podlewałam (raz w tygodniu, ale tylko kapka wody) - za to lato spędzą na balkonie (tak jak i poprzednie) - wtedy tworzą świetne, gęste/zwarte kępy (szybko i licznie wytwarzają rozłogi).
Dziękuje za cenne porady :) będę się ich trzymać, dla mnie to debiut z tymi roślinami ... zobaczymy jak mi pójdzie.
raflezja pisze:Beata!
A jaką masz wystawę na balkonie?
I jeszcze pytanie, bo Ty chyba bardziej jesteś zorientowana w temacie, Tomek może też.
Spotykam się z polskimi słowami 'haworsja' i 'haworcja'. Czy poprawne są obie, czy może jedna z nich?
Ja to dopiero raczkuje w temacie haworthi, dzięki wymianie z Akwelanem. Jeszcze mało co o nich wiem, a tym bardziej o nazewnictwie. Używam nazw mi podanych :)

A tutaj mój mały eksperyment o podzieleniu Kalanchoe Tomentosa, góra już się ukorzenił a dół się rozkrzewia :)
Obrazek

Niestety coraz gorzej z moim aparatem, więc przepraszam za coraz słabszą jakość zdjęć....
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Imponująca kolekcja.
Aż szczena opada.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

raflezja pisze:Beata!
Raczej obie poprawne, w necie stosowane równie sobie. Coś jak poisencja>wilczomlecz piękny>gwiazda betlejemska.
Polskie wymyślniki, więc ciężko powiedzieć tu o poprawności jednej nazwy nad drugą. Łacina jest na pewno poprawna.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To już chyba najwyższa pora przyznać się do regularnych odwiedzin :oops:
Kolekcja rośnie w siłę, to istny sukulentowy busz. Nabyłeś wiele pięknych roślin, które wyróżniają się w tłumie, trzymam kciuki za ich prawidłowy rozwój ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”