Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Passiflora cz.2

Post »

pięknie kwitnie - u mnie jeszcze oprócz suberosy żadna nie otworzyła pączków za to do kolejnych pączkujących mogę zaliczyć citrinę i trifasciatę :D
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mely, to Constans Elliot od ciebie. Citrina od ciebie tez ma pączki, ale mniej i jakos slabiej rosnie. Constans rosnie jak szalona i ma bardzo duzo pączkow. Quadrangularis / sztuk 2/ kwitnąc nie chce i jeszcze taka jedna, ktorej nazwy nie znam tez jak dotąd nie kwitla. Moze sie jeszcze zdecydują.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

Wanda citrinke osłoń lekko od słońca, postaw pod murem albo pod jakimś większym kwiatkiem/drzewem - zbierze się, citriny lubią słońce ale mniej ostre niż pozostałe passi :D
pozdrawiam, Gosiek
eclair
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2007, o 18:27

Post »

Stawiam pierwsze kroki na forum, zatem przywitam się również w tym wątku :wit

i pochwalę moją Passiforą :D

Obrazek

Obrazek

Niezmiernie wdzięczna roślina ;:167 Kupiłam kilka lat temu sadzonkę w Biedronce, strasznie mizerniutka była, dwie wątłe "niteczki" z kilkoma listeczkami ale już pierwszego sezonu pięknie odwdzięczyła się za opiekę kwiatami. Na zimę ścinam część zieloną, zostawiając tylko dwa "przewodniki", które też skracam i chowam donicę do piwnicy z małym okienkiem, następnie prawie o niej zapominam, podlewając zaledwie kilka razy (jak sobie przypomnę o kwiatach zimujących w piwnicy :roll: ) i na wiosnę zawsze mi odbija na nowo ;:63

Pozdrawiam :D
stoper
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 wrz 2009, o 18:01

Post »

mely pisze:fakt w tym roku wszystko szybciej zakwita, u mnie caerulea ma pączki, suberosa kwitnie od kwietnia i już ma owoce
pączki wyrastają z tzw. kątów liści czyli prawie z tego samego miejsca co liść i wąs czepny :D
Coś dziwnego się dzieje... - faktycznie szybko rosną, szybko kwitną.....ale i szybko padają...
W ciągu tygodnia padły mi 3-letnie p. Foetida (włochata) i p. Citrina > zbrązowiały i uschły - jakaś choroba ???
Miał ktoś taki przypadek, że w takim tempie pada dorosła roślina ?
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

stoper - nie wiem czy to choroba ale mnie tak padły quadranqularis i purple haze - właśnie tak jak piszesz dorosłe rośliny na szczęście wcześniej zdażyłam zrobić sadzonki więc czekam jak zrobią się większe ale nie wiem dlaczego tak się dzeje, passi nie pochodzą z naszego klimatu więc trudno się dziwić że czasem coś im stanie na drodze. Co do citriny i foetidy będę robić sadzonki i je wystawiać więc obserwuj moją ofertę :D
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05

Post »

Witam serdecznie, przez przypadek stałam się posiadaczką passiflorki. 2 tygodnie temu ktoś strzelił gafę w Biedronce i wystawił pasiflory pod hasłem Clematis The President. Clematisa mi szkoda, bo 7,50 to niezła cena za całkiem sporą sadzonkę, ale pasiflorka też jest cudna. Nie wiem tylko co to za odmiana. Czekam na kwiatki wtedy wszystko się wyjaśni. A może ktoś widział te passiflory w biedronie?
Zielono mi ...
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

A ja miałam przez 3 lata własnoręcznie skubniętą na południu. Pięknie rosła i kwitła. Padła tej zimy razem z psianką ale kupiłam w Lidlu jedyną czerwoną jaka była. Rosła pięknie ale po przesadzeniu do dużej donicy i 'zdołowaniu' jej przy pergoli coś się zacięła w sobie :roll: Mało przyrasta i słabo się czepia. A tak się cieszyłam na czerwońca.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Moja passiflora dostała jakieś dziwne żółte plamy na starszych liściach Co to może znaczyć?
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

sylwia28 ha, wychodzi na to że trzeba myszkować za roślinami bo nawet sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają :) - piękna :) - obstawiam caeruleę ale zobaczymy :)
myrtille1986 wstaw fotkę bez zdjęcia trudno stwierdzić od czego liście żółkną
pozdrawiam, Gosiek
stoper
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 wrz 2009, o 18:01

Post »

Sylwia28:

Z zakupami passiflory w Biedronce to jest wielka niespodzianka :) Moja mama od 3 lat zawsze jakąś zakupuje w Biedronce i za każdym razem wychodzi inna:
-za pierwszym razem Pura Vida
-za drugim razem Constans Elliot
- w tym roku Cearulea

Po "liściach" są nie do odróżnienia...> czekamy na wyniki Twojej uprawy :D
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

W końcu sie zebrałam i zrobiłam foty mojej bidnej passiflory.
Obrazek Obrazek
Zgubiła już wszystkie liście od dołu czyli około 80cm.Na zdjęciu widać ile je tylko zostało.Niby dalej wypuszcza wąsik z młodym przyrostem ale jak długo to potrwa?
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

myrtille1986 dwa pytania - kiedy ją ostatnio zasilałaś nawozem?, czy pod tymi żółtymi liśćmi nie chodzą maleńkie rude pajączki - przędziorki?
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

A z półtora tygodnia temu przed tymi deszczami.Raz w tygodniu ją karmiłam.A pod listki nie zaglądałam ale nie omieszkam tego zrobić.
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Zajrzałam przed chwilą pod liście passi i nic na nich nie ma żadnych żyjątek.Nie wiem co mam już robić? ;:223
--> Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”