Ogród Oli , sezon 2011
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Oli , sezon 2011
Olu, śliczne zakupy! A ogród z różami to już pełnia szczęścia
U mnie też pierwsze kwiaty u nich jakieś dziwne, ale potem musi być lepiej.

- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olu! Zakupy fajne....zapytowywuję o kolor piwonii drzewiastej
Ta lilijka to ci się wyrwała z kwitnieniem.....jak niecierpliwa
Różyczki masz ładne,bardzo ciekawy kolor ma miniaturka.Na rumbie pączki wyglądają dość dobrze,może już będą normalne kwiaty

Ta lilijka to ci się wyrwała z kwitnieniem.....jak niecierpliwa

Różyczki masz ładne,bardzo ciekawy kolor ma miniaturka.Na rumbie pączki wyglądają dość dobrze,może już będą normalne kwiaty

Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Oh zakupy widzę nie takie małe wcale. Piękny pierwiosnek piętrowy, pierwszy raz się z takim spotykam.Ja mam niespodzianki raczej w drugą stronę. Sadzę i nie rośnie
zawsze jakaś no nie?
E to jak na jesieni sadzony to zniknie chyba prędzej czy później? Ale nie napalam się u mnie w ogrodniczym pewnie nie będzie a i tak jak wejdę to dostane oczopląsu 

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Krysiu, ja nie mam duzego doświadczenia z różami, ale nie pamietam aby z wielkokwiatowej wyrosły miniaturki i to w dodatku takie obgryzioneada.kj pisze:ale mam podobnie z innymi różami

Krysiu, piwonia drzewiasta była po 45zł/szt (punkt sprzedaży Kulas na Brucknera) . Były tylko dwa kolorki : mocny czerwony i żółty. Za wiele nie ma opisów na opakowaniu. Nawet nie wiadomo jaka to odmiana. Po angielsku na pisano : piwonia drzewiasta i tyle. Poczytałam w necie ojej wymaganiach. Już jest w odpowiednim miejscu posadzona i na dobrą głębokość. Teraz to jej ruch. Zobaczymy czy się zaaklimatyzuje.
Dzidziu, najważniejsze, że znalazłaśZabeczka101059 pisze:Olu jak ja gapa mogłam Cię zgubić

Janeczko, u mnie także właściwie 98 % róż w pąkach i malutkich pączusiach. Czekam z niecierpliwością, bo w większości to ich pierwsza prezentacja. Na razie zakwitły dwie czerwone pnące. A miały mieć różne kolory

Stasiu, na opakowaniu napisane, że czerwona.Mam jednak pewne wątpliwości czy się przyjmie. Po wyjeciu z doniczki, ziemia się obsypała z korzenia. Własciwie wyglądało jakby była niedawno przed sprzedażą wsadzona i nie miała się czym trzymać . Nie miaładrobnych korzonków, tylkojedno takie zgrubienie. Część nadziemna wygląda w porządku,ale jak długo ? Podchodzę raczej z rezerwą do tego, czy ona się przyjmie. A w punkcie sprzedaży nie daja nawet paragonów aby można było ją zareklamować. Zresztą to jest trudna sprawa.stasia_ogrod pisze:Jaki kolor ma kupiona piwonia drzewiasta-superowy nabytek będzie cieszył oczęta
Dalu, to taki zabieg przemyślany. Bardzo mi sie spodobał widok róż z żurawką i teraz pomiędzy różami mam posadzone żurawki, ale tylko ten jeden gatunek, wydający długie różowe kwiatostany. Ich pora kwitnienia wspaniale się zgrywa. Próbowałam także z gipsówką, ale nie wyrosładala pisze:różyczka w towarzystwie kwitnacej żurawki

Aniu, ja zwalam wszystko na pogodę. Winny musi byćZielona_Ania pisze:U mnie też pierwsze kwiaty u nich jakieś dziwne, ale potem musi być lepiej

Paulinko, z niespodziankami i u mnie jest różnie. Zdecydowanie wolę te w dobrą stronę

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- AAleksandra
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje wysiane Physalisy wcale sienie kwapiły do wyjścia z ziemi wiec w tym roku powiedziałam PASS ,ale w przyszłym podejdę znów do tego tematu . Naparstnica ładnie i długo kwitnie a jak po kwitnieniu pościnasz kwiatostany na jesień będzie znowu kwitła i sie nie rozsieje
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Maciejka.. mm już czuje ten zapach muszę ją za rok posiać bo kilka lat temu miałam w złym miejscu, troszkę wydziczała a ja się zniechęciłam. Piękny ten wielosił sam w sobie, z samych liści, a tu jeszcze kwiatki w gratisie 

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Olu szkoda że Ci się trafiła taka źle ukorzeniona,może miała bardzo sucho,ale i tak powinno być sporo korzonków a ziemia nie powinna oblecieć.Trzymam kciuki aby Ci się przyjęła 

- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Olu ciekawy ten wielosił
piękne kwiaty i oczywiście liście też
Miłego dnia

Miłego dnia

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Kupiłam wiosną piwonię drzewiastą i była taka sama,jak opisujesz .Chciałam ją posadzić ,i wszystko się wysypało .Nie była w ogóle ukorzeniona ,w tej donicy .Miała pąki ,które się do końca nie rozwinęły ,uschły ,opadły ,a teraz listki ma marne .Nie wiem jak mam ją ratować .

- AAleksandra
Bożenko
Jadziu, a chcesz kilka małych sadzonek psyhalis ? tak na próbę
Naparstnica jakby nabrała chęci do życia i ten jedyny pęd nabiera niezwykłego uroku a ze środka rośliny gramolą się nowe listki
Pozwolę jej się rozsiać i nie będę ścinała.
Stasiu, nie wiem ta piwonia nie padław opakowaniu w sklepie. Co prawda mieli tylko kilka sztuk, ale ... poczekamy zobaczymy. Dzięki za trzymanie kciuków. To już są cztery . Oby pomogło
Dzidziu, i mnie on się ogromnie podoba. Może rozrośnie się i będzie można go na przyszły sezon rozmnożyć
Jolu, to pewnie odjednego importera. Jak długo ona u Ciebie "trwa" ? Japoczekam z tydzień i jak padnie, to przejadę się do punktu sprzedaży i powiadomię ich , co sprzedają
Na wiele nie liczę, bo gwarancji nikt nie udziela na rośliny. Paragonu też nie wydają. Mam jedynie kartonik, ale to żaden dowód do reklamacji. W każdym bądź razie niech mają świadomość .... Choć w skrytości ducha wolałabym aby sama się teraz ukorzeniła. Na razie obserwacja i podlewanie. I chyba Jolu Tobie to samo pozostaje. A może ktoś ma jakiś szczególny patent na ratowanie piwonii drzewiastych i się odezwie . Czekamy
Tymczsem rozpoczął kwitnienie żylistek;

Jadziu, a chcesz kilka małych sadzonek psyhalis ? tak na próbę

Naparstnica jakby nabrała chęci do życia i ten jedyny pęd nabiera niezwykłego uroku a ze środka rośliny gramolą się nowe listki

Właśnie to samo myślałam. Te kwiatuszki to taki dodatek ekstra. Kupując roślinę widziałam tylko listkiSteasi pisze:Piękny ten wielosił sam w sobie, z samych liści, a tu jeszcze kwiatki w gratisie

Stasiu, nie wiem ta piwonia nie padław opakowaniu w sklepie. Co prawda mieli tylko kilka sztuk, ale ... poczekamy zobaczymy. Dzięki za trzymanie kciuków. To już są cztery . Oby pomogło

Dzidziu, i mnie on się ogromnie podoba. Może rozrośnie się i będzie można go na przyszły sezon rozmnożyć

Jolu, to pewnie odjednego importera. Jak długo ona u Ciebie "trwa" ? Japoczekam z tydzień i jak padnie, to przejadę się do punktu sprzedaży i powiadomię ich , co sprzedają

Tymczsem rozpoczął kwitnienie żylistek;

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Olu w wielu wypadkach niestety to co dostajemy nie jest tym co kupiliśmy . Może poczekaj do przyszłego roku ,niech się dobrze ukorzeni .Ewentualnie można trochę witaminek .
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Dzisiaj stałam w ogrodniczym i przez dłuższą chwilę dedukowałam...kupić, czy nie kupić piwonię drzewiastą. Wybór kolorów był spory, ale cen już nie...55 zł. Co prawda bardzo podobają mi się, ale boję się, czy poradzą sobie u mnie w ogrodzie. Za to taką odmianę żylistka kupiłabym bez zastanowienia, tylko jakoś nie mogę na nią trafić 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
OLU dziękuję ,ale jakoś nie chce mi sie bawić . Mój brat również go wysiał i jak się uda to w przyszłym roku specjalnie o niego zadbam . Jemu jakoś rośnie tylko on chyba nie lubi słoneczka ,bo mówił mi ,ze jego physalis ma poparzone listki . Ja dopiero czekam na kwitnienie zylistka a jest obsypany pąkami